Πολιτική

Πρόταση μομφής: Καταψηφίστηκε με 153 ψήφους

Πρόταση μομφής: Καταψηφίστηκε με 153 ψήφους
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για το Σκοπιανό.

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, απορρίφθηκε από τη Βουλή.

Συνολικά ψήφισαν 280 βουλευτές, εκ των οποίων 127 ψήφισαν υπέρ και 153 κατά της πρότασης.

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η ψήφος του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος τάχθηκε κατά της κυβέρνησης, ψηφίζοντας «ναι».

Μετά από αυτή την ψήφο ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαγράφεται από το κόμμα.

«Ακριβοπληρωμένη η μεταγραφή … κουτσός ο παίχτης…», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μέσω twitter για την υπόθεση.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης.

Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση, καθώς και ο βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Σαχινίδης.

Το χρονικό της συζήτησης για την πρόταση μομφής της ΝΔ

Αλέξης Τσίπρας: Ιστορικές μέρες για την χώρα

Αυτες οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστιουν ιστορικές, είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία για το ονοματολογικό. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ και την κατηγόρησε για πολιτικό κυνισμό.

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτακη και τη ΝΔ σε αυτή τη πρόταση είναι είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε .Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει.Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Νέα εποχή για τη χώρα

«Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε πολιτικό οπορτουνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εσείς τι λέγατε για τη Μακεδονία; ποια ήταν η θέση» ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας.

«Βγήκατε και μας είπατε ότι με τη Συμφωνία “διχάζουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς”. Για κακή σας όμως τύχη, την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα ο Γκρουέφσκι, ο κ. Ιβάνοβ και οι συν αυτώ, λένε ακριβώς το ίδιο για τον κ. Ζάεφ. Ότι διχάζει το λαό του για να ενώσει τους Έλληνες» επισήμανε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «η αλήθεια είναι ότι δεν ισχύει τίποτα από τα δύο».

«Επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Νομιμοποιήσετε τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».

«Δεν καταγγείλατε στην ομιλία σας τον εθνικισμό, προφανώς γιατί τον έχετε στην παράταξη σας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και σημείωσε: «Αφήσατε τους βουλευτές σας, αν δεν τους παρακινήσατε κιόλας, να ομιλούν για προδότες και για εσχάτη προδοσία, με αποτέλεσμα να αφήσετε ορθάνοικτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας και των ναζί, να έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος, σε κατάλυση της δημοκρατίας».

«Έχετε ακέραια την ευθύνη, κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος σας και του κ. Σαμαρά, δίδετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του μέσα στο άδρο της δημοκρατίας, στο ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «έχετε τεράστια την ευθύνη, γιατί είστε εσείς αυτός που επιλέγετε τελικά να διχάσετε τους Έλληνες, στην προσπάθειά σας να ενώσετε την τριχοτομημένη σας παράταξη. Και δεν διστάσατε μάλιστα, να εμπλέξετε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απόπειρα αποσταθεροποίησης που προσπαθήσατε να στήσετε. Όμως, κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ειλικρινά, ότι παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού που έχετε στήσει για το Μακεδονικό, το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε».

Η συμφωνία είναι καλή, που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι

«Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει σε ποιο σημείο της συμφωνίας η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. «Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ. 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το άρθρο 1, παρ. 3β, «διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμείς την ιθαγένεια των γειτόνων μας ως “πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Βλέπω ότι στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, η λέξη “Μακεδόνας”, που καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια, θα αντικατασταθεί από τις λέξεις “πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”. Βλέπω ότι με το άρθρο 7 υπάρχει, για πρώτη φορά και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, απόλυτη διαφοροποίηση – μια για πάντα – της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονες μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάζετε ως Μακεδονομάχοι».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι οι γείτονες υποχρεούνται να αποκαθηλώσουν το σύμβολο της Βεργίνης και υπογράμμισε την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με την αναθεώρηση του Συντάγματός της γείτονος, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές της χώρες. «Ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993. Βλέπω τέλος, ότι η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται σαφώς ως νοτιοσλαβική» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.


Κοτζιάς: Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική

«Κανείς άλλος δεν θέλει περισσότερο από εμάς τη λύση στο Σκοπιανό. Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική, γιατί μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας εκεί που πράγματι υπάρχει θέμα (σσ. Τουρκία)» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς στην ομιλία του στη Βουλή και πρόσθεσε:

«Πολλοί μας λένε φέρνετε τετελεσμένα. Αλλά δεν μας λένε τα τελευταία 70 χρόνια πόσα τετελεσμένα υπήρξαν; Και στη γειτονική χώρα δεν δημιουργούνται τετελεσμένα; Δεν αλλάζει όνομα η γειτονική χώρα;»

«Ναι, κάνουμε συμβιβασμό. Μόνο αν έχει κερδίσει κανείς πόλεμο υπάρχει συμφωνία χωρίς συμβιβασμό. Η μόνη σοβαρή διαπραγμάτευση που μπορείς να κάνεις είναι η διαπραγμάτευση πακέτο. Η διαπραγμάτευση στηρίζεται σε αυτό που βρήκαμε μπροστά μας. Και βρήκαμε μπροστά μας και παλαιότερα κείμενα» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

«Έχουμε στη χώρα μας δύο στρατόπεδα στο Σκοπιανό. Αυτοί που θέλουν λύση και αυτοί που έχουν κάνει πολιτική αρχή τους τη μη λύση. Είσαστε οπαδοί της αδράνειας. Δεν κάνουμε τίποτα. Άλλοι είναι οπαδοί της εκκρεμότητας. Πρόκειται για μια συμμαχία της άρνησης. Η διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας όπως έκανε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι. Όπως και κακές, όπως τα 7 χρόνια που η Ελλάδα διαπραγματευόταν το Μακεδονία-Σκοπια. Και σκέτο Μακεδονία στο εσωτερικό. Πουθενά δεν επιβάλλατε στη διαπραγμάτευση το erga omnes και για εσωτερική χρήση. Και πώς θα λέγονταν τα παράγωγα από τη στιγμή που εσείς διαπραγματευόσασταν το Μακεδονία – Σκόπια σκέτο».

«Έχω πάρει σχετική άδεια από την Επιτροπή να κάνω χρήση εγγράφων που αποχαρακτηρίστηκαν. Ποια είναι τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς. 1. Vardaska Macedonia, 2. Άνω Μακεδονία, 3. Μακεδονία-Σκόπια. Πήγαμε λοιπόν στο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η πρόταση για τη Β. Μακεδονία είναι αυτό που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι η ονομασία θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι υπάρχει τεκμήριο ότι η ΝΔ ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευθεί το Μακεδονία-Σκόπια σκέτο. «Ο κ. Αβέρωφ επισήμως αναγνώρισε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. Και το 1977 αναρτήθηκε η γλώσσα αυτή στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Και μετά το 1992 και 1994 στο διεθνή οργανισμό ISO απουσίαζε η ελληνική πλευρά» πρόσθεσε.

«Από το 1993-1994 έγινε αποδεκτή η σύνθετη ονομασία. Αλλη στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό. Η έννοια του erga omnes σε όλες τις διαπραγματεύσεις ήταν να είναι το όνομα και για τους διεθνούς οργανισμούς. Το erga omnes ηταν για πάσα διεθνή χρήση και όχι για πάσα χρήση. Και τώρα εσείς που διαπραγματευόσασταν αυτά μας κατηγορείτε γιατί έχουμε χρονοδιαγράμματα για τη χρήση του erga omnes και στο εσωτερικό» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

«Υπάρχει μια διαπραγμάτευση που έγινε και δεν είναι γνωστή στην οποία καλείτο να πάει ο διαπραγματευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να πει ότι η Ελλάδα συμφωνεί με το τάδε όνομα, αλλά επειδή δεν μπορεί να το κάνει συμφωνία, θα ήταν καλύτερα να περάσει ως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε να το επικαλεστεί η Ελλάδα» κατήγγειλε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος σε παρελθούσα διαπραγμάτευση χωρίς να την προσδιορίσει.

Κοτζιάς: Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική

Μητσοτάκης: Σας αξίζει το Νόμπελ πολιτικής απάτης

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Αλ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, για το Σκοπιανό.

«Βγάζετε ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες», είπε αναφερόμενος σε αυτούς που δεν θα ψηφίσουν την πρόταση του κόμματός του.

«Η συμφωνία παράγει τετελεσμένα, θα έρθει προς κύρωση πολλούς μήνες αργότερα και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επέλθει τροποποίηση», είπε αναφερόμενος στους κινδύνους που ενέχει η συμφωνία τονίζοντας ως οι Έλληνες «πρέπει να αντιληφθούν το πρωτοφανές κείμενο».

Σας αξίζει το Νόμπελ πολιτικής απάτης», είπε στη συνέχεια και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Τσίπρας ήθελε να φαίνεται ότι είναι ο μόνος που θέλει λύση, ενώ οι άλλοι τον εμποδίζουν», είπε για τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως «έπαιξε μικροπολιτικό παιχνίδι. Έκανε καριέρα στην αντιπολίτευση υβρίζοντας».

«Στόχος του να δημιουργήσει πρόβλημα στους πολιτικούς του αντιπάλους», υπογράμμισε.

Ακόμη, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως επιχειρεί να μετατρέψει «ένα εθνικό θέμα σε εργαλείο για την πολιτική σας επιβίωση. Δεν επιδίωξε καμία συνομιλία με την αντιπολίτευση».

Έχουμε το καθήκον να αποκρούσουμε τη συμφωνία του κ. Τσίπρα

«Έχουμε το καθήκον να αποκρούσουμε τη συμφωνία του κ. Τσίπρα, η μυστική διπλωματία και η στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων, έχουν προκαλέσει ξανά μία τυφλή αγανάκτηση. Οι χειρισμοί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προσφέρουν έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε ψευδεπίγραφο εθνικισμό». Πατριώτης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι αυτός που κρατάει τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία. Πατριώτης, δεν είναι αυτός που αντί να εκμεταλλευτεί μία ευνοϊκή συγκυρία πάει να τη χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει πρόβλημα στην Αντιπολίτευση και να διχάσει του Έλληνες.

«Ήταν σαφές ότι ο Τσίπρας έψαχνε λύση με κάθε τρόπο, χωρίς κόκκινες γραμμές. Εμείς τις βάλαμε. Η ΝΔ έθεσε πρώτη τα ζητήματα του erga omnes και του αλυτρωτισμού. Ψαχνόσασταν για μία γρήγορη λύση, οποιαδήποτε λύση», τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας «σπεύδει πρώτος να κάνει τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις. Η χρονική σύμπτωση της ψήφισης ενός τέταρτου μνημονίου με την υπογραφή μίας συμφωνίας εξπρές εγείρει πολλά ερωτηματικά».

«Η συμωνία είναι μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Δεν θα επιτρέψω να διχαστούν οι Έλληνες για να μην διχαστούν οι Σκοπιανοί. Δεν θα επιτρέψω να διχαστούν και οι Έλληνες, όμως».

«Οι εκλογές είναι θέμα μηνών και θα πάρετε τη θέση που σας αξίζει: του χειρότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της μεταπολίτευσης» κατέληξε και κάλεσε όσους αντιλαμβάνονται το βάρος της ευθύνης να υπερψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ.


Καμμένος: Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία

«Σήμερα δεν ψηφίζουμε την συμφωνία για την οποία αύριο ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στις Πρέσπες, συμφωνία η οποία θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον θα περάσει ολόκληρη διαδικασία από τη μεριά της ΠΓΔΜ. Αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία ισχύ, όπως περιγράφεται στο άρθρο 20».

Αυτό ανέφερε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πάντως ότι δεν θα αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως τόνισε, «όταν έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή, αν έρθει, κάτι που εμείς αμφισβητούμε, η θέση των ΑΝΕΛ θα είναι αρνητική, όχι μόνο με ψήφο, αλλά και με οποιοδήποτε τρόπο μπορέσουμε».

«Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα βάλουν το όνομά τους κάτω από αυτό το κείμενο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, καταφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι με την πρόταση δυσπιστίας δεν στοχεύει κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων.


Γεννηματά: Η κυβέρνηση έδωσε αμαχητί τη γλώσσα και την εθνικότητα

Η κυβέρνηση έδωσε αμαχητί τη γλώσσα και την εθνικότητα δήλωσε για τη συμφωνία στο Σκοπιανό η Φώφη Γεννηματά, ζητώντας εκ νέου εκλογές. Όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας, οι Έλληνες θα πρέπει να ανησυχούν είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διαμόρφωσε εθνική γραμμή. «Με εν κρύπτω διαπραγμάτευση χωρίς σύγκληση του εθνικού συμβούλιου προσχωρούν στην υπογραφή χωρίς σύμφωνη γνώμη του συγκυβερνήτη τους» σχολίασε.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του, χωρίς τετελεσμένα ερήμην του. «Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση ούτε στη διαπραγμάτευση, ούτε στα εθνικά θέματα, πουθενά και σε κανένα θέμα» διεμήνυσε η κ. Γεννηματά. «Αποδεικνύεστε ανίκανοι και επικίνδυνοι στα εθνικά θέματα, ναρκοθετείτε και το αύριο με το τέταρτο μνημόνιο, δεν υπάρχει καθαρή έξοδος» επισήμανε.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για διγλωσσία και επιπολαιότητα.

«Εμείς σεβόμαστε τους συντρόφους μας στην Ευρώπη, αλλά δεν χρειάζονται υποδείξεις. Έχουν πολλούς λογούς να χαίρονται για τη συμφωνία στο εξωτερικό, όμως για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα μιλήσουμε εμείς και ο ελληνικός λαός» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.


Θεοδωράκης: Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει στήριξη στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Εδώ και 25 χρόνια χαραμίζουμε τη φωνή της Ελλάδας δίνοντας τις λάθος μάχες για το Μακεδονικό» ανέφερε από το βήμα της Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι ένα και ξεκάθαρο είπε ο κ. Θεοδωράκης με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό. «Θα παραχωρήσουμε και άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα ανακόψουμε την προέλασή τους. Η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονες μας πιο κοντά μας , πιο κοντά στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία, πάντως, παραδέχθηκε ο κ. Θεοδωράκης, έχει προβλήματα. Για το θέμα της εθνικότητας, είπε ότι θα έπρεπε να επιμένουμε στο πολίτες της βόρειας Μακεδονίας. «Αυτό είναι και το τρωτό σημείο της συμφωνίας και που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον». Σε μία συμφωνία όμως, πρόσθεσε, κάνεις και συμβιβασμούς.

Σχολιάζοντας τα συλλαλητήρια των Ελλήνων, υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι «οι πολιτικοί δεν μπορούν να σύρονται από τα συνθήματα της πλατείας».

Το Ποτάμι, σημείωσε, δεν πιστεύει στη δευτέρα πολιτική παρουσία. «Δεν πρέπει να σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είμαστε αντίπαλοι με τον κ. Τσίπρα. Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει στήριξη στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τόνισε.

Αν αποτύχει η προσπάθεια για συμφωνία, θα γκρεμιστεί ο Ζάεφ και θα επιστρέψουν οι εθνικιστές στην ΠΓΔΜ, σημείωσε.

Μιλώντας για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, χαρακτήρισε τυχοδιωκτική τη στάση του Πάνου Καμμένου. Η ευθύνη, όμως, πρόσθεσε είναι του κ. Τσίπρα.

«Θα ήταν άτοπο για πράξη λειτουργικής αγραμματοσύνης να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας. Αντιπολιτευόμαστε την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στους μήνες που θα έρθουν θα είμαστε δυναμικά παρόντες για να υπάρχει πολιτική αλλαγή».


Λεβέντης: Ο Τσίπρας παρανομεί στο Σκοπιανό, δεν θα γλιτώσει!

“Καλώ αυτή την αίθουσα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πάει αύριο και να δημιουργήσουμε μία ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία να πει στην Αμερική και την Ευρώπη ότι “δεν μπορούμε να κάνουν με αυτή τη μειοδοσία”. Αν δεν το κάνετε και προχωρήσετε θα είναι όλο το ιστορικό ανάθεμα στα κεφάλια σας και η τιμωρία θα είναι σκληρή”. Με τη φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός στην πρώτη τους επικοινωνία τον διαβεβαίωσε ότι πρώτα θα αλλάξει το σύνταγμα η γειτονική χώρα και μετά θα δοθεί το “πράσινο φως” για ένταξη στο ΝΑΤΟ», ενώ όπως είπε: τώρα «θα τους δώσουν την άδεια ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν κάνει τίποτα».

Επισήμανε επίσης ότι είναι «πρωτάκουστο το γεγονός ότι η ΝΔ που είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του να λέει ότι η ΝΔ έχει δώσει το όνομα».

Αναφερόμενος στον Καμμένο, τον κάλεσε να λάβει τις αποφάσεις του σήμερα, «γιατί αύριο ο κ. Τσίπρας θα παραδώσει το όνομα στα Σκόπια».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά, είπε «κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments