Πολιτική

Πρέσπες: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων για το ονοματολογικό

Πρέσπες: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων για το ονοματολογικό
Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη συμφωνία για το Σκοπιανό στις Πρέσπες, παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες στις Πρέσπες.

Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη συμφωνία, έπειτα από τους χαιρετισμούς των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Τη συμφωνία υπέγραψε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Η συμφωνία για το #Σκοπιανο υπεγράφη στις #Πρεσπες

Gepostet von pagenews.gr am Sonntag, 17. Juni 2018

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Η σέλφι του Αλέξη Τσίπρα

“Στις Πρέσπες, στο Τριεθνές, στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία. Ένα σημείο που έχουν διασχίσει νικητές και ηττημένοι της ιστορίας”.


13:35:  Μογκερίνι: Είμαστε εδώ για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές διότι μας έκαναν υπερήφανους ως Ευρωπαίους

“Είναι μια πάρα πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, μια πάρα πολύ καλή ημέρα για την ΕΕ, την Ευρώπη εν συνόλω και τα Βαλκάνια φυσικά” δήλωσε από το Οτέσεβο, στην ΠΓΔΜ η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

“Θυμάμαι πάρα πολύ καλά τα πρώτα βήματα αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών που θα ήθελα να συγχαρώ για την άρτια εργασία τους. Πολλοί άνθρωποι στέκονταν απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, στη δέσμευση, στο σθένος και στην ηγεσία καθώς και στην ελπίδα που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας” είπε η κ. Μογκερίνι, προσθέτοντας “η ΕΕ και εμείς οι δύο (σσ η ίδια και ο Επίτροπος Γ. Χαν) ήμασταν σύντροφοι αυτής της προσπάθειας και είμαστε εδώ, πρώτα απ’ όλα, για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές διότι μας έκαναν περήφανους ως Ευρωπαίους μέσω της δικής τους ικανότητας δια της διπλωματίας και του διαλόγου να βρουν μια κοινά επωφελή λύση για αμφότερες τις πλευρές, μια λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν για κάποιες δεκαετίες και επιπλέον ήταν ένα αγκάθι για την Βαλκανική Χερσόνησο”.


Αλέξης Τσίπρας: Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην ΠΓΔΜ

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πΓΔΜ.

Αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, στους Ψαράδες των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ διέσχισαν τη λίμνη με σκάφος του Λιμενικού για να βρεθούν στην πλευρά της πΓΔΜ, στην πόλη Οτέσοβο, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν βόλτα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μπροστά στη λίμνη. Στο Οτέσοβο μετέβησαν επίσης με τον ίδιο τρόπο οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς επίσης και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Επισημαίνεται ότι η σημερινή ήταν η τρίτη φορά που πρωθυπουργός της πΓΔΜ επισκέπτεται τις Πρέσπες.


Γεύμα στο Οτέσεβο

Στην κωμόπολη Οτέσοβο της ΠΓΔΜ, θα παρακαθίσουν σε γεύμα.


Reuters και AFP για τη συμφωνία

To Reuters και το AFP αναφέρονται με τηλεγραφήματά τους σε μια “ιστορική συμφωνία” που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 27 χρόνια. Το AFP επικαλείται δηλώσεις των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ και χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζάεφ στην πρωθυπουργία το 2017.

Το Reuters αναφέρεται και στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, η οποία ναυάγησε, ενώ και τα δύο πρακτορεία παρακολουθούν με τηλεγραφήματά τους στενά τις εξελίξεις.


12:54 Κοτζιάς: Είμαστε οικογένεια πια!

Τη στιγμή που οι αντιπροσωπείες Ελλάδας – Σκοπίων ετοιμάζονταν για την ομαδική φωτογραφία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είπε χαρακτηριστικά: “Είμαστε οικογένεια πια!”.


12:51 Περίπατος για Τσίπρα – Ζάεφ

Οι δυο ηγέτες αφότου έφθασαν στο Οτέσεβο “πόζαραν” για τις αναμνηστικές φωτογραφίες και στην συνέχεια απομακρύνθηκαν λίγο για να συζητήσουν. Στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ θα “απολαύσουν” έναν 20λεπτο περίπατο.


12:44 Έφτασαν στο Οτέσεβο

11:51 Με σκάφος Τσίπρας – Ζάεφ στην πΓΔΜ. Εκεί θα παραθέσει δείπνο ο Ζάεφ.

11:47 Ο Ζέφ έβγαλε την γραβάτα του και την έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα

11:41 Υπέγραψε και ο Μάθιου Νίμιτς

11:40: Υπεγράφη η συμφωνία για το Σκοπιανό

Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικόλά Ντιμιτρόφ υπογράφουν την ιστορική συμφωνία


Η ομιλία του Ζόραν Ζάεφ

“Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία” είχε πει ο Αριστοτέλης.. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα. Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των δυο χωρών και μπορεί να μετατοπίσει βουνά.

Τις 3 τελευταίες δεκαετίας διδαχτήκαμε πολλά πράγματα. (…) Πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία και διαρκώς επαναλαμβαναμε ότι οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη, ώστε να επικρατεί ειρήνη και στον κόσμο.

Αυτό που επίκειται είναι να ανοίξουμε τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, για συνεργασίες χωρίς εντάσεις. Να οικοδομήσουμε κοινή ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας στον οικονομικό τομέα.

Σε όσους είναι κατά της συμφωνίας απευθύνω μήνυμα ότι οι πολίτες μας επιθυμούν την κυριαρχία του δικαίου, της ειρήνης της ελευθερίας. Οι αντίπαλοι της συμφωνίας έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Είμαστε υπερήφανοι για αυτή την σημερινή συμφωνία γιατί ενωθήκαμε όλοι για την επίλυση του προβλήματος!


11:26: Στο βήμα ο Ζόραν Ζάεφ


11:20: Επεισόδια στο συλλαλητήριο


Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Συναντιόμαστε σήμερα εδώ στις Πρέσπες, με φόντο το τριεθνές, στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία.

Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορική ευθύνης. Για να απευθυνθούμε στους λαούς μας και στους λαούς των Βαλκανίων.

Λαούς βασανισμένους στο διάβα της ιστορίας, χτυπημένους από περιφερειακές, διεθνείς αλλά και αδελφοκτόνες συρράξεις, εθνοκαθάρσεις, αλλαγές συνόρων, παραχαράξεις της αλήθειας, την επιβολή και την κυριαρχία του φόβου.

Βρισκόμαστε εδώ για να διαπράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον. Φίλε Ζόραν, όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε. Η κοινή μας βούληση ξεπέρασε τους φόβους.

Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη μέρα για να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία από τη μέρα των γενεθλίων του Μ.Νίμιτς που επί 24 χρόνια παλεύει για αυτό το θέμα.

Κλείνοντας θέλω να σας εκμυστηρευτώ ότι είναι λάτρης της βαλκανικής μουσικής. Στη βαλκανική παράδοση εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια.

Εξέχουσα θέση κατέχουν και τα τραγούδια της χαράς που υμνούν τη γέννηση και την ομορφιά της φύσης και των ανθρώπων. Ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε σήμερα εδώ, μαζί στις Πρέσπες. Στόχος μας είναι το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται για πολλές γενιές ακόμη, στη γλώσσα μας και στη γλώσσα σας.

Οι λαοί μας χόρτασαν από μοιρολόγια. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τη γέννηση του κοινού μας μέλλοντος, να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια.


Στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ

Ιστορική χειραψία Τσίπρα – Ζάεφ

Έφθασε ο Αλέξης Τσίπρας

Έφτασε στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Έφτασε ο Νίκος Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έφτασε και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Ο κ. Κότζιας πριν πει… οτιδήποτε, τραγούδησε το “Happy Birthday” στον Μάθιου Νίμιτς που σήμερα έχει τα γενέθλιά του!

Δείτε εικόνες από το σημείο υπογραφής της συμφωνίας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρέσπες: LIVE η υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments