Διεθνή

Μεταναστευτικό: Μίνι Σύνοδος στις Βρυξέλλες

Μεταναστευτικό: Μίνι Σύνοδος στις Βρυξέλλες
Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσκληθεί στις Βρυξέλλες την Κυριακή για μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό.

Το μεταναστευτικό αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στις Συνόδους των Ευρωπαίων ηγετών.

Την Κυριακή -όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- το καυτό αυτό ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος σε μίνι Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα ομόλογο του Άνγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τη μεταναστευτική πολιτική.

«Πιθανόν θα υπάρξει μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, εμού και άλλων ηγετών για το μεταναστευτικό».

Αυτά εξήγησε ο Κουρτς λίγο πριν από την κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αυστρίας με την περιφερειακή κυβέρνηση της Βαυαρίας.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα θα ενισχυθούν σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γερμανία», πρόσθεσε ο Κουρτς.

Διπλωματικές πηγές φαίνεται να επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με το DPA, ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τους ομολόγους της:

  • της Αυστρίας,
  • της Ιταλίας,
  • της Γαλλίας,
  • της Ελλάδας,
  • της Βουλγαρίας και
  • της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Τελεσίγραφο στη Μέρκελ για το μεταναστευτικό από το CSU

Η άφιξη περισσότερων από ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο στη Γερμανία το 2015 και το 2016 προκάλεσε πολιτικό σοκ στη χώρα, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί.

Αρχικά συνέβαλε, όπως και στην Ιταλία και την Αυστρία, στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Παράλληλα προκάλεσε ρωγμές στο εσωτερικό του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ:

  • των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και
  • του αδελφού τους κόμματος στη Βαυαρία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Το CSU θέλει να επιβάλει τους όρους του στην εθνική μεταναστευτική πολιτική. Στόχος του: να μην επιτρέπεται η είσοδος στη Γερμανία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η κεντρώα καγκελάριος αρνείται. Φοβάται ότι θα προκαλέσει μόνο χάος και θα περιπλέξει τις πιθανότητες να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο θέμα, την ώρα που η ΕΕ συζητά την υιοθέτηση ενός συστήματος καταμερισμού των αιτούντων άσυλο.

Όμως το CSU, που προετοιμάζεται για μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στις περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας τον Οκτώβριο, δεν έχει υπομονή. Κατηγορεί τη Μέρκελ και το CDU για χαλαρότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσφυγικό: Η Μέρκελ θέλει έκτακτη μίνι Σύνοδο Κορυφής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments