Διεθνή

Τουρκία: Αύριο η παράδοση των πρώτων F-35 παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις

Τουρκία: Αύριο η παράδοση των πρώτων F-35 παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να παραδώσουν το πρώτο μαχητικό F-35 στην Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις του Κογκρέσου αναφορικά με τη συμφωνία.

“Oι Τούρκοι πιλότοι θα παραλάβουν αύριο Πέμπτη τα πρώτα δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει αγοράσει η Άγκυρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, παρά τα εμπόδια που εγείρει η Ουάσιγκτον.

«Οι απαραίτητες επαφές έχουν γίνει με τις ΗΠΑ και η παράδοση των πρώτων F-35 θα πραγματοποιηθεί αύριο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, δύο ημέρες μετά τη σχετική ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία.

Οι Αμερικανοί βουλευτές αντιτίθενται στην πώληση των F-35, θεωρώντας casus-belli την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εγκρίνει το σχέδιο νόμου, με το οποίο τίθενται εμπόδια στην πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών. Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον πρόεδρο Τραμπ.

«Η ψήφος στο Κογκρέσο δεν έχει καμία αξία για εμάς» τόνισε, παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η παράδοση των F-35 θα λάβει χώρα αύριο, Πέμπτη, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, στην οποία θα συμμετάσχει και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Αναφερόμενος στα εμπόδια που έχει εγείρει το Κογκρέσο, ο κ. Μποζντάγ σημείωσε ότι οιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης των F-35 με την αποφυλάκιση Μπράνσον να συνιστά «απειλή» σε βάρος της Τουρκίας.

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να στραφεί στην Ρωσία για την αγορά μαχητικών Σουχόι Su-57 εάν ναυαγήσει οριστικά η απόκτηση των F-35.

Συνολικά η Τουρκία θέλει να αγοράσει περίπου 100 F-35.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments