Οικονομία

Eurogroup: Εποπτεία, δόση και χρέος στην ατζέντα

Eurogroup: Εποπτεία, δόση και χρέος στην ατζέντα
Κρίσιμο για την Ελλάδα το Eurogroup της Πέμπτης. Πολλά και βασικά τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Eurogroup της Πέμπτης με την ελληνική κυβέρνηση  να αγωνία για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης.

Η αγωνία επικεντρώνεται αρχικά στο ύψος της τελευταίας δόσης.

Η δόση αυτή θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στην Ελλάδα.

Η δόση θα παρέχει στη χώρα ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας για την περίοδο μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Φυσικά θα είναι χρήματα με τα οποία θα υλοποιηθεί η αποπληρωμή δανείων.

Τα αδιάθετα χρήματα του προγράμματος του ESM θα αγγίξουν τα 25 δισ. ευρώ περίπου και η ελληνική κυβέρνηση είχε την προσδοκία πως θα μπορούσε να διεκδικήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών.

Μάριο Σεντένο: Πρώτο θέμα στο Eurogroup η Ελλάδα

Με βάση την ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που ανάρτησε στο twitter o M. Σεντένο, το ελληνικό ζήτημα είναι το πρώτο σημείο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα στην ημερήσια διάταξη αναφέρονται τα εξής:

«Το Εurogroup θα αξιολογήσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος.

Η αξιολόγηση θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών να πάρουν αποφάσεις για όλες εκείνες τις παραμέτρους που είναι αναγκαίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Αυτές οι παράμετροι έχουν να κάνουν με το πλαίσιο της εποπτείας που θα ισχύσει μετά το πρόγραμμα, με το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων από τον ESM και με τα πιθανά μέτρα για το χρέος.

Τo Eurogroup έχει παρουσιάσει έναν κατάλογο με τα μέτρα για το χρέος στη δήλωση του Ιουνίου του 2017. Το πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου του 2018».

Στη συνέχεια, στην ημερήσια διάταξη αναφέρεται ότι «τo Εurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης του Άρθρου IV που θα παρουσιάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ευρωζώνη. Λίγο πιο μετά, το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την τελική του έκθεση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Handelsblatt: Ο Τσακαλώτος ίσως απογοητευτεί στο Eurogroup

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments