Οικονομία

Eurogroup: Κρίσιμη συνεδρίαση για χρέος και δόση

Eurogroup: Κρίσιμη συνεδρίαση για χρέος και δόση
Συνεδριάζει το απόγευμα της Πέμπτης το Eurogroup, το οποίο θα "κλειδώσει" την επόμενη μέρα για την Ελλάδα.

Το παζλ των όσων πρόκειται να συμβούν σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogoup, άρχισε να συμπληρώνεται από την Τετάρτη.

Ήρθε στη δημοσιότητα ένα δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο αποκάλυπτε εσωτερικό κείμενο με όσα συζητούν οι δανειστές της χώρας, ενώ έγινε γνωστό και το προσχέδιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν κάνει σαφές ότι κόβονται οι συντάξεις απο 01/01/2019 και μειώνεται το αφορολόγητο από το 2020.

Η δημοσίευση από χθες του compliance report μετατράπει σε τυπική διαδικασία της συνεδρίαση του EWG τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά στην 4η αξιολόγηση.

Σαφώς πιο ουσιαστική θα είναι η συζήτηση για το ύψος της δόσης (θα φτάσει στα 10 δις. ευρώ τουλάχιστον) αλλά και για το θέμα του χρέους. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με συμφωνία για την Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να περιλαμβάνει:

  • Την επιμήκυνση του δανείου του EFSF κατά «περισσότερα» χρόνια από 3 που ήθελε η γερμανική πλευρά.
  • Την συγκρότηση ενός κουμπαρά ασφαλείας ο οποίος θα έχει τουλάχιστον 20 δις. ευρώ για να καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μέχρι και το 2020
  • Την παρομονή του ΔΝΤ χωρίς όμως να υπάρξει άλλη χρηματοδοτική συμμετοχή
  • Την αξιοποίηση μέρους των αδιάθετων δανείων του ESM για την επαναγορά τμήματος του ακριβού χρέους (και κυρίως των δόσεων του ΔΝΤ που εκκρεμούν οι οποίες θα πληρωθούν πρόωρα για να πέσει η έκθεση της Ελλάδας στα δάνεια του ΔΝΤ ως ποσοστό του μεριδίου που έχει στο ΔΝΤ.
  • Την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs συνολικού ύψους περίπου 4 δις. ευρώ. Η επιστροφή αυτή θα γίνεται σταδιακά σε τέσσερα χρόνια και ανάλογα με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
  • Την οριστικοποίηση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2023 στο 2%

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχοντας ολοκληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης περιμένει απόψε ένα καλό αποτέλεσμα για το χρέος. Αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές.

Παρούσα στη συνεδρίαση που γίνεται στο Λουξεμβούργο θα είναι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οι δηλώσεις της αμέσως μετά αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι προφανές ότι η περιορισμένη και υπό όρους παρέμβαση στο χρέος που δίνουν οι Ευρωπαίοι δεν προσεγγίζει τη φιλόδοξη και εμπροσθοβαρή ελάφρυνση που ζητούσε το Ταμείο.

Το «καρότο» για την Ελλάδα

Σύμφωνα με το Bloomberg το «καρότο» για αυτή την «ενισχυμένη εποπτεία» θα είναι η ετήσια εκταμίευση δόσεων από τα κέρδη που έβγαλαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

«Οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να γίνονται σε ετήσια βάση ύψους 1,2 δισ. ευρώ κάθε Ιούνιο ή θα μπορούσε να μοιράζεται σε δύο ισόποσες δόσεις τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο» αναφέρεται στο εσωτερικό υπόμνημα.

Μάλιστα ένα ειδικό Ένα ειδικό τμήμα στον μακρύ κατάλογο δεσμεύσεων που καλείται να αναλάβει η Ελλάδα μετά τη διάσωσή της περιλαμβάνει πωλήσεις και εκμίσθωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τον πάροχο φυσικού αερίου της χώρας ΔΕΣΦΑ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τα ΕΛΠΕ μέχρι τα μέσα του 2019 και την Εγνατία Οδό και τα περιφερειακά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας μέχρι τα τέλη του 2019.

Εκτός από το καρότο των εκταμιεύσεων, οι πιστωτές βασίζονται επίσης στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο την πρόσβαση των κυρίαρχων και ιδιωτικών εταιρειών στις αγορές χρεογράφων εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της. Η ενισχυμένη εποπτεία «μπορεί έτσι να δημιουργήσει αξιοπιστία έναντι των εταίρων (εσωτερικών και εξωτερικών) και των αγορών», σύμφωνα με το έγγραφο.

Βερολίνο: Δεν αναμένονται εκπλήξεις στο Eurogroup

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σόλτς, συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε χθες η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ότι «το ελληνικό πρόγραμμα θα οδηγηθεί σε αίσιο τέλος».

Αυτό τόνισε στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών.

Η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κομισιόν: Ολοκληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα – Δεδομένη η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments