Αυτοδιοίκηση

Καρδίτσα: Νέες θέσεις εργασίας για τους Ρομά

Καρδίτσα: Νέες θέσεις εργασίας για τους Ρομά
Πολιτικές για την προώθηση της απασχόλησης των Ρομά στην Καρδίτσα, θα τεθούν σε εφαρμογή.

Στο μικροσκόπιο τέθηκαν σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, οι πολιτικές της Ειδικής Γραμματείας για την προώθηση της απασχόλησης των Ρομά στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σε συνάντηση εργασίας όπου παρέστη και ανέλυσε το πλαίσιο αυτών των πολιτικών η ειδική γραμματέας για την κοινωνική ένταξη των Ρομά του υπουργείου Εργασίας Αικατερίνη Γιάντζιου.

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνάντησης, η ειδική γραμματεία έχει ήδη προτείνει προς εξειδίκευση και χρηματοδότηση μέσω των ΠΕΠ δράσεων για την προσέγγιση, στήριξη, συμβουλευτική, προκατάρτιση και κατάρτιση καθώς και την προώθηση των Ρομά σε νέες θέσεις εργασίας και νέα επιχειρηματικά σχήματα.

Επίσης, διευκρινίστηκε πως όλη αυτή η προσπάθεια οφείλει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε Περιφερειακής Ενότητας και Δήμου, συγκέντρωσης των Ρομά και να είναι ενταγμένη σε μια ευρύτερη προσπάθεια για την κοινωνική ένταξη σε τοπικό επίπεδο.

Τονίστηκε, ακόμα, ότι η βιώσιμη στήριξη των Ρομά προϋποθέτει τη δικτύωσή τους, με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και ενέργειες για την αντιμετώπιση θεμάτων με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, όπως ο αναλφαβητισμός, η μη ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κ.ά.

Στην ίδια συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκε μια πρώτη χαρτογράφηση βασικών δεδομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, που επηρεάζουν την απασχόληση των Ρομά και αναδεικνύουν άξονες και μέτρα παρέμβασης που μπορούν να υποστηριχθούν αρχικά από ένα άτυπο δίκτυο των ενδιαφερομένων μερών.

Επισημάνθηκε πως η απασχόληση των Ρομά έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και της ποινικοποίησης της άσκησης του πλανόδιου εμπορίου καθώς και της υποχώρησης της ζήτησης για ανειδίκευτη εργασία.

Όλα αυτά, προστέθηκε στην ίδια συνάντηση, σε συνδυασμό με τα διαρθρωτικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν ακόμα σημαντικό αριθμό Ρομά, καταδεικνύουν την οξύτητα και το βάθος του προβλήματος, που καλείται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πολιτική στήριξης και προώθησης της απασχόλησης των Ρομά.

Σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ειδική γραμματέας για την κοινωνική ένταξη των Ρομά του υπουργείου Εργασίας Αικατερίνη Γιάντζιου, τόνισε πως το θέμα της απασχόλησης των Ρομά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ένταξής τους, λέγοντας πως το επόμενο στάδιο, και εδώ είναι μια πρώτη προσπάθεια από το Δήμο Καρδίτσας και επειδή γνωρίζουμε την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, είναι να γίνουν σε πόλεις της Ελλάδος με πληθυσμούς και συγκεντρώσεις Ρομά, δίκτυα τοπικών φορέων της οικονομίας για να προωθήσουμε, όπως εξήγησε, δράσεις απασχόλησης και όποιων άλλων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, στον τομέα της εκπαίδευσης, ή της δια βίου μάθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έλληνας δήμαρχος κάλεσε την Μπιγιονσέ στο νησί του

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments