Πολιτική

Κωνσταντίνος Γάτσιος: Η ανάρτησή του περί αυτοπροσδιορισμού

Κωνσταντίνος Γάτσιος: Η ανάρτησή του περί αυτοπροσδιορισμού
Ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνος Γάτσιος εξηγεί τα περί αυτοπροσδιορισμού, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Μέσω δήλωσης του, ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνος Γάτσιος εξηγεί τα περί αυτοπροσδιορισμού, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

Περί αυτοπροσδιορισμού

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Η έννοια του «αυτοπροσδιορισμού» έχει αρκούντως ταλαιπωρηθεί στις μέρες μας. Την επικαλούνται συχνά προπαγανδιστές ή αδαείς, με σκοπό να υποστηρίξουν τη φαιδρότητα ότι κάποιος, είτε πρόκειται για ένα συγκεκριμένο άτομο είτε για κάποια κρατική οντότητα, μπορεί να προσδιορίζει τον εαυτό του όπως αυτός επιθυμεί. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η σχετική βιβλιογραφία είναι μεγάλη –ιδιαίτερα στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, αλλά όχι μόνο– όμως ο πυρήνας της είναι τούτος: η έννοια του αυτοπροσδιορισμού δεν υφίσταται «εν κενώ» και ούτε είναι ανεξάρτητη «του άλλου».

Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα που, όμως, νομίζω ότι περικλείει την ουσία του θέματος. Ας υποθέσουμε ότι διατείνομαι ψευδώς ότι είμαι συγγενής σου. Εάν αυτή μου η πράξη εξαντλείται στα όρια της οικογένειάς μου, του σπιτιού μου, δεν θα έχεις να πεις και πολλά πράγματα. Εάν ο ισχυρισμός μου γίνεται δημόσια και προς κάθε κατεύθυνση, τότε κάτι τέτοιο μπορεί να σου είναι αρεστό, αδιάφορο ή εκνευριστικό –εξαρτάται από τη γνώμη που έχεις για μένα. Εάν, όμως, επικαλούμενος την ψευδή συγγένειά μας, κάνω ένα βήμα παραπάνω και απαιτήσω μέρος της περιουσίας που έχεις κληρονομήσει, τότε φαντάζομαι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για σένα. Θα προσπαθήσεις να αποκαλύψεις δημόσια το ψεύδος μου.

Πάντως, ο αυτοπροσδιορισμός μου ως συγγενή σου δε δημιουργεί από μόνος του έννομα αποτελέσματα και δεν αρκεί για να σφετεριστώ μέρος της περιουσίας σου, ακόμη και εάν όλοι οι άλλοι έχουν στο μεταξύ πεισθεί από τη συνεχή και συστηματική ψευδολογία μου ότι όντως είμαι συγγενής σου. Δεν αρκεί, γιατί θα πρέπει να μπορώ και να το αποδείξω.

Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο μου είναι αδύνατο, ο μόνος τρόπος για να πετύχω στο σκοπό μου είναι εσύ ο ίδιος να αποδεχτείς ότι πράγματι είμαστε συγγενείς, συναινώντας έτσι στον διαμοιρασμό της κληρονομιάς σου μαζί μου. Δεν αποκλείεται να προβείς σε μια τέτοια απονενοημένη πράξη με σκοπό να βρεις, επιτέλους, την ησυχία σου από τις συνεχείς ψευδείς μου αιτιάσεις, να κλείσεις την εκκρεμότητα που έχω καταφέρει να δημιουργήσω με τα ψεύδη μου και, γιατί όχι, να με κάνεις και φίλο σου, ώστε να στραφείς επιτέλους απερίσπαστος προς άλλα, πολύ σημαντικότερα και περισπούδαστα πράγματα.

Θα το έκανες; #ΠαραγωγικήΕλλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήλωση Κωνσταντίνου Γάτσιου για το Σκοπιανό

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments