Διεθνή

Τουρκικές εκλογές: Έκλεισαν οι κάλπες – Ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων

Τουρκικές εκλογές: Έκλεισαν οι κάλπες – Ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων
Έκλεισαν οι κάλπες για τις κρίσιμες τουρκικές εκλογές.

Έκλεισαν στις 17:00 τα εκλογικά κέντρα στην Τουρκία, όπου εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν για τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Άμεσα ξεκινά η καταμέτρηση, όπου προτεραιότητα θα δοθεί στα ψηφοδέλτια για την προεδρία. Να σημειωθεί, ότι πρώτη εκτίμηση αναμένεται να υπάρχει γύρω στις 18:00, ενώ λίγο πριν τις 19:00 εκτιμάται πως θα υπάρχουν τα πρώτα αξιόπιστα ποσοστά.

Ο Ρετζέπ Τγίπ Ερντογάν επιθυμεί να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο, αποσπώντας τουλάχιστον το 50% της λαϊκής ψήφου.

Να θυμίσουμε, ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο, στις 8 Ιουνίου, όπου η αντιπολίτευση θα μπορούσε να συσπειρωθεί εναντίον του μοναδικού αντιπάλου του.

  • Βιώνουμε μια δημοκρατική επανάσταση δηλώνει ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι πληροφορήθηκε «πως σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών. Παράλληλα, δήλωσε ότι «η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες δείχνει πόσο προηγμένη δημοκρατία είναι η Τουρκία και πόσο ανεπτυγμένη είναι η δημοκρατική ωριμότητά της» και πως «με αυτές τις εκλογές η Τουρκία βιώνει μια δημοκρατική επανάσταση. Περνάμε σε ένα προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια».

Ο Ταγιπ Ερντογάν ψήφισε στις 13:30, όπως πάντα σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, με την σύζυγό του Εμινέ.

Στην κάλπη τον περίμενε και η κόρη του με τον γαμπρό του και Υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ που είχαν ψηφίσει νωρίτερα.

  • Απόπειρες νοθείας καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Πολλά βίντεο κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, τα οποία και απεικονίζουν διάφορες προσπάθειες για νοθεία κατά την διάρκεια των τουρκικών εκλογών.

Σύμφωνα με τουρκικό μέσο, στο λύκειο Suruc Gap της πόλης Σαλιούφα ο βουλευτής του ΑΚP Hibrahim HAlil Yildiz θεάθηκε να ρίχνει αριθμό ψηφοδελτίων στην κάλπη.

Σε μια άλλη περίπτωση, τρία πρόσωπα προσπάθησαν επανηλειμμένα να τοποθετήσουν εκατοντάδες ψηφοδέλτια σε κάλπη, ενώ σε εκλογικό κέντρο εντοπίστηκε και δεύτερη κάλπη η οποία ήταν ήδη γεμάτη με ψηφοδέλτια.

  • “Κόκκινες” οι εκλογές στην Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Ερζερούμ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο τοπικός επικεφαλής του εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ και άλλα τρία στελέχη.

Τους θανάτους τους επιβεβαίωσε ο Μουσταφά Γκιουλντογάν, αξιωματούχος του κόμματος.

  • Ο πρώτος υποψήφιος που ψήφισε ήταν ο Μουχαρέμ Ιντζέ

Ο πρώτος υποψήφιος που ψήφισε ήταν ο Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο κ. Ιντζέ ψήφισε στην Γιάλοβα στις 10:30 το πρωί και στις δηλώσεις του ήταν φειδωλός.

“Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα”, είπε και πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση.

  • Ψήφισε στην Σμύρνη ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

Στις 11:00 το πρωί έφτασε σε κάλπη στην Σμύρνη που βρίσκεται σε σχολή που φέρει το όνομα της μητέρας του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος ψήφισε και έκανε μια σύντομη περιήγηση στην σχολή. Ο κ. Γιλντιρίμ αποχωρώντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε το καυθκον του ως πολίτης και πρόσθεσε:

“Σήμερα εκλεγουμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα. Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικο κλίμα”.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου επιβεβαίωσε την είδηση απελευθέρωσης τριών μηχανικών τουρκικής κατασκευαστικης εταιρίας που είχαν απαχθεί στη Λιβύη.

  • Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στην Άγκυρα ο Κιλιτσντάρογλου

Στις 11:10 το πρωί ψήφισε στην Άγκυρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μαζί με την σύζυγό του Σελβι.

Στις δηλώσεις που έκανε στην συνέχεια ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε ότι μετά έναν κουραστικό μαραθώνιο σήμερα είμαστε στην κάλπη και συνέχισε:

“Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες. Από εδώ κάνω έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους. Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στην δημοκρατία μας.”

  • Ψήφισε ο Μπαχτσελί

Στις 12:00 το μεσημέρι έφτασε στην κάλπη που επρόκειτο να ψηφίσει στην Άγκυρα ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί κι αφού ψήφισε έκανε μια σύντομη δήλωση, λέγοντας ότι η Τουρκία έπειτα από αυτές τις εκλογές θα εισέλθει σε νέα περίοδο και πρόσθεσε ότι θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από τα γραφεία του κόμματός του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments