Διεθνή

“Βολές” Τραμπ κατά Γερμανίας και Ευρώπης για τις ανεπαρκείς στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ

“Βολές” Τραμπ κατά Γερμανίας και Ευρώπης για τις ανεπαρκείς στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις επικρίσεις του στην Γερμανία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν δαπανούν αρκετά για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις επικρίσεις του στην Γερμανία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν δαπανούν αρκετά για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Η Γερμανία πρέπει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα. Η Ισπανία, η Γαλλία (επίσης). Δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνουν στις ΗΠΑ», επέμεινε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε στη Γαλλία να αποχωρήσει από την ΕΕ και να υπογράψει διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ διεμήνυσε ότι θα «λύσει» το ζήτημα των χωρών που δεν συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί στο NATO και επέκρινε ιδίως τη Γερμανία διότι κατά την άποψή του δεν πράττει αρκετά.

Τα κράτη μέλη της ατλαντικής συμμαχίας έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες προκειμένου αυτές να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση μέχρι το 2024, αλλά η Γερμανία και η Ισπανία συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων οι δαπάνες των οποίων δεν αναμένεται να φθάσουν το ποσοστό αυτό. Η Γαλλία σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες της κατά το ένα τρίτο και πλέον από το 2017 ως το 2025 για να επιτύχει τον στόχο της συμφωνίας.

Θα μιλήσει για όλα με τον Πούτιν στο Ελσίνκι

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να πλανάται αβεβαιότητα για τη θέση των ΗΠΑ όσον αφορά την Κριμαία, καθώς δεν απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία. «Θα δούμε», απάντησε ο Τραμπ για την ενδεχόμενη αναγνώριση από πλευράς των ΗΠΑ της προσάρτησης της Κριμαίας, που έγινε το 2014 από τη Μόσχα και καταδικάστηκε σθεναρά από την Ουάσινγκτον και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήταν ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα αυτός που το άφησε να γίνει αυτό», είπε εξάλλου ο ρεπουμπλικάνος.

Έδωσε παρόμοια απάντηση όταν ερωτήθηκε εάν θα άρει τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία. «Θα δούμε τι θα κάνει η Ρωσία», είπε. Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη σύνοδο με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τη 16η Ιουλίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι θα μιλήσουν «για όλα».

Αναφέρθηκε στην Ουκρανία, στο Ιράκ, και στις αμερικανικές εκλογές: «Δεν θέλουμε κανένας να ανακατεύεται στις εκλογές μας», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, η προεδρία του οποίου επισκιάζεται από την ομοσπονδιακή έρευνα για την ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, τις οποίες κέρδισε. Ο Τραμπ χαρακτηρίζει συχνά την έρευνα αυτή «κυνήγι μαγισσών».

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εκφράζει συχνά αμφιβολίες για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές εκείνες.

«Η Ρωσία συνεχίζει να λέει ότι δεν ανακατεύτηκε στις εκλογές μας», είχε αναφέρει μέσω Twitter την περασμένη εβδομάδα, μοιάζοντας να αμφισβητεί τα συμπεράσματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που είχαν υποστηρίξει στα τέλη του 2016 ότι υπήρξε ρωσική ανάμιξη, πριν προσθέσουν ότι θεωρούν υπεύθυνο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων υποσχόταν προεκλογικά ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. Αλλά 17 μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεν καταγράφεται καμιά πρόοδος ως προς αυτό.

Ο Τραμπ δεν αναζητά προσωπάρχη για τη θέση του Κέλι

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι δεν αναζητεί νέο προσωπάρχη για να αντικαταστήσει τον στρατηγό ε.α. Τζον Κέλι, πρόσθεσε όμως ότι μερικές φορές «συμβαίνουν πράγματα».

Ο απόστρατος στρατηγός οδεύει να κλείσει έναν χρόνο στη θέση, όμως μπορεί να αποχωρήσει σύντομα, δήλωσε μια πηγή ενημερωμένη σχετικά την Πέμπτη. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν αναζητεί νέο προσωπάρχη, ο Τραμπ απάντησε: «Όχι. Όχι. Τα πάμε πολύ καλά (…) Κοιτάξτε, σε κάποιο σημείο, συμβαίνουν πράγματα. Αλλά θα σας πω (…) έχουμε πολύ καλή σχέση».

Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει αν ο Κέλι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του προσωπάρχη της αμερικανικής προεδρίας.

«Αυτό δεν το ξέρω. Εννοώ, δεν μπορώ να σας το πω αυτό. Αλλά μπορώ να πω ότι έχουμε μια πολύ καλή σχέση, και έχουμε πετύχει πολλά μαζί. Αγαπάω τον Τζον πολύ. Μου αρέσει και τον σέβομαι», δήλωσε.

Η πηγή ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που θεωρείται πως θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον στρατηγό ε.α. είναι ο Μικ Μαλβέινι, επικεφαλής της διεύθυνσης προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, και ο Νικ Έιρς, ο προσωπάρχης του αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Ο Τραμπ έχει αντιδράσει σε ορισμένες περιπτώσεις στους περιορισμούς που θέτει ο Κέλι στο ποιος έχει πρόσβαση στον πρόεδρο και έχει διερωτηθεί φωναχτά αν χρειάζεται κάποιον με μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές, σύμφωνα με δύο πηγές. Αλλά εξαίρει συχνά τον Κέλι και έχει εκφράσει θαυμασμό για τον πρώην ανώτατο αξιωματικό των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο Κέλι επελέγη ως προσωπάρχης του Λευκού Οίκου το περασμένο καλοκαίρι, για να επιβάλλει την τάξη στη Δυτική Πτέρυγα, διαδεχόμενος τον Ράινς Πρίμπους, τον πρώην πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων, επί των ημερών του οποίου επικρατούσε χαοτική κατάσταση στον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments