Διεθνή

Γερμανία: Καταρρέει η κυβέρνηση Μέρκελ με φόντο το προσφυγικό

Γερμανία: Καταρρέει η κυβέρνηση Μέρκελ με φόντο το προσφυγικό
Πολιτικό θρίλερ στη Γερμανία με την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να μοιάζει ότι συγκρατείται από ένα λεπτό σκοινί. Προς παραίτηση οδεύει ο Ζεεχόφερ για το προσφυγικό.

Εξελίξεις στη Γερμανία, με την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να οδεύει προς κατάρρευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, θέλει να παραιτηθεί λόγω προσφυγικού.

Ακόμη και το κόμμα του προσπαθεί να τον αποτρέψει.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ έκανε γνωστή την πρόθεσή του κατά την διάρκεια κομματικής συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Μόναχο, η οποία παρατάθηκε μέχρι αργά το βράδυ.

Ο Ζεεχόφερ προτίθεται επίσης να αποχωρήσει από την προεδρία της CSU στη Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CSU συμμετέχει στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.

Στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) αργότερα σήμερα, παρέπεμψε ο Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όσον αφορά την πρόθεσή του να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματα.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων.

Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες.

Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του.

Τα στελέχη αυτά προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

Ο κ. Ζεεχόφερ, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε κατ’ επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.

Πού εστιάζονται οι διαφωνίες

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος του συντηρητικού βαυαρικού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, είδε το σχέδιο που ήθελε να παρουσιάσει για την αυστηροποίηση της πολιτικής της χώρας ως προς το άσυλο να απορρίπτεται από την καγκελάριο Μέρκελ.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εναντιώνεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά μέτρα που εισηγήθηκε ο υπουργός της: την προβλεπόμενη επαναπροώθηση στα γερμανικά σύνορα των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ.

Η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», που σχηματίστηκε έπειτα από πολλές δυσκολίες τον Μάρτιο, αποτελείται από το CSU, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου και τους σοσιαλδημοκράτες.

Τα σενάρια για τη συνέχεια

Αν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός in extremis, το βαυαρικό κόμμα δεν θα έχει πλέον άλλες επιλογές παρά είτε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ή να περάσει στην επίθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών θα μπορούσε να επιβάλλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα με μονομερή του απόφαση.

Αλλά η καγκελάριος στην περίπτωση αυτή θα καθαιρούσε τον υπουργό της, πράγμα που θα πυροδοτούσε την αποχώρηση της CSU από τον συνασπισμό και το τέλος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», καθώς θα έχανε την πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.

Αυτό θα σήμαινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Εκτός εάν η καγκελάριος κατάφερνε να παραμείνει στην εξουσία για κάποιο καιρό, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με συμμάχους μόνο τους σοσιαλδημοκράτες, ή επικεφαλής μιας πιο ευρείας κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Πρασίνων.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του επιβεβαίωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι εξέφρασε την πρόθεση να παραιτηθεί τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να μην μπορέσει να τον καθαιρέσει η Μέρκελ, όπως φέρεται να είπε, όσο και από την προεδρία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, πρόκειται να έχει ακόμα μια συνάντηση με την καγκελάριο τις προσεχείς ώρες. Κατέστησε σαφές πως θέλει το θέμα να έχει τελειώσει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments