Πολιτισμός

Εθνική Λυρική Σκηνή: Το πρόγραμμα και οι δράσεις για την περίοδο 2018/2019

Εθνική Λυρική Σκηνή: Το πρόγραμμα και οι δράσεις για την περίοδο 2018/2019
Πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Νέες δημιουργίες, παραγγελίες νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες, συμπαραγωγές με ομάδες μουσικού θεάτρου και περιφέρειας, όπερες σύγχρονου ρεπερτορίου, μιούζικαλ, φεστιβάλ, συναυλίες και όπερα για παιδιά και νέους. Πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή Αλέξανδρου Ευκλείδη για την περίοδο 2018/19, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα στο πεδίο του μουσικού θεάτρου και της σύγχρονης όπερας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτογενή δημιουργία και διευρύνει τον ορίζοντα των συνεργασιών και του διαλόγου μεταξύ καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών της μουσικής και του θεάτρου.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2018/19 της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ συστήνει στο κοινό σπουδαία έργα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως το πολυβραβευμένο μιούζικαλ Once με πρωταγωνίστρια τη νέα σταρ της εποχής μας Μαρίνα Σάττι, το μουσικό παραμύθι Το αηδόνι του αυτοκράτορα της πρωτοπόρου της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής Λένας Πλάτωνος στην πρώτη του σκηνική παρουσίαση και το εμβληματικό έργο Λευκό ρόδο (1986) του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη Ούντο Τσίμμερμαν. Στις παραγγελίες νέων έργων συναντάμε το περίφημο μυθιστόρημα Η κερένια κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου που «εντάσσεται» στο λυρικό ρεπερτόριο, καθώς και την όπερα Οράματα και θάματα.

Διακεκριμένοι και νεότεροι συνθέτες θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στη σκηνή τα νέα φιλόδοξα έργα τους: O Χαράλαμπος Γωγιός την όπερα Ο θάνατος του Άντονυ, ο Τάσος Ρωσόπουλος την όπερα Η κερένια κούκλα, ο Θοδωρής Οικονόμου το μιούζικαλ για παιδιά Μούζικα! Η μάχη των ήχων και ο Γιώργος Δούσης την όπερα Έντα Γκάμπλερ. Τις μεγάλες παραγωγές και της περιόδου 2018/19 αναλαμβάνουν σπουδαία ονόματα της εγχώριας θεατρικής σκηνής: Μετά τη μεγάλη επιτυχία Ο μικάδος, ο σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης δοκιμάζεται με το μιούζικαλ Once, o Δημήτρης Καραντζάς φλερτάρει με τον Θάνατο του Άντονυ, ο Σίμος Κακάλας ζωντανεύει την Κερένια κούκλα, ο Θέμελης Γλυνάτσης συστήνει το Λευκό ρόδο και η Μαρία Γυπαράκη συναντά Οράματα και θάματα. Τρεις νέες σκηνοθέτιδες, οι Ιώ Βουλγαράκη, Κατερίνα Πετσατώδη και Ράια Τσακηρίδη, εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Οι συμπαραγωγές ενισχύονται με τις παραστάσεις του σουρεαλιστικού ντουέτου Opera Chaotique σε συνεργασία με την ομάδα κουκλοθεάτρου Merlin (Βάτραχοι), του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου της Λάρισας (Παραμυφικό) και των ομάδων μουσικού θεάτρου Όπερες των ζητιάνων (Ο θάνατος του Άντονυ) και The Medium Project (Έντα Γκάμπλερ).

O Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις φέρνει την παρουσίαση του Μεγάλου Ερωτικού σε μεταγραφή για μπαρόκ όργανα, καθώς και τρία εμβληματικά έργα, τα Κοινός βίος, Παίδες επί Κολωνώ και Τα τραγούδια της αμαρτίας. Τρία φεστιβάλ επιστρέφουν ανανεωμένα: το Φεστιβάλ Πιάνου επανέρχεται με θέμα Πιάνο & Τζαζ, οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής υπό τον τίτλο Οράματα και θάματα και οι Ημέρες Μουσικού Θεάτρου μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε χαμένους θησαυρούς του ελαφρού μουσικού θεάτρου.

Από αριστερά προς τα δεξιά1η σειράΙώ Βουλγαράκη (σκηνοθέτρια Μούζικα! ή Η μάχη των ήχων), Αποστόλης Ψυχράμης (τραγουδιστής Once), Γιώργος Δούσης (συνθέτης Έντα Γκάμπλερ), Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος Βάτραχοι).2η σειράΕιρήνη Βιανέλλη (animator Το αηδόνι του αυτοκράτορα), Κατερίνα Πετσατώδη (σκηνοθέτρια Το αηδόνι του αυτοκράτορα), Θέμελης Γλυνάτσης (σκηνοθέτης Λευκό ρόδο), Έρι Κύργια (λιμπρετίστα Έντα Γκάμπλερ), Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος Η Κερένια κούκλα), Χρήστος Κουτσογιάννης (performer Opera Chaotique).3η σειράΣίμος Κακάλας (σκηνοθέτης Η Κερένια κούκλα), Χαράλαμπος Γωγιός (συνθέτης Ο θάνατος του Άντονυ), Μαρίνα Σάττι (τραγουδίστρια Once), Δημήτρης Καραντζάς (σκηνοθέτης Ο θάνατος του Άντονυ).

Τα φεστιβάλ της Εναλλακτικής Σκηνής χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 «Αττική».

Μουσικό θέατρο Βάτραχοι (με αφορμή το έργο του Αριστοφάνη) Σε συμπαραγωγή με τους Opera Chaotique και την Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin 13, 14 Οκτωβρίου 2018 3, 4 Μαΐου 2019 Ώρα έναρξης: 20.30 Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Διασκευή – Σκηνοθεσία Opera Chaotique & Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin Μουσική Opera Chaotique (Γιώργος Τζιουβάρας, Χρήστος Κουτσογιάννης) Κατασκευή-εμψύχωση κούκλας – Μάσκες Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin (Δημήτρης Στάμου, Ντέμυ Παπαδά) Σκηνικά – Κοστούμια Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin & Opera Chaotique Συμμετέχουν Opera Chaotique: Γιώργος Τζιουβάρας (τραγούδι, πιάνο, αφήγηση), Χρήστος Κουτσογιάννης (ντραμς, κρουστά) / Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin: Δημήτρης Στάμου, Ντέμυ Παπαδά Βιολοντσέλο Σταύρος Παργινός Σοπράνο Λητώ Μεσσήνη

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκινά την καλλιτεχνική περίοδο 2018/19 με μια ξεχωριστή διασκευή της κωμωδίας Βάτραχοι του Αριστοφάνη μέσα από τη σουρεαλιστική ματιά και το άκρως ανατρεπτικό χιούμορ του εκκεντρικού ντουέτου Opera Chaotique και της αναγνωρισμένης Ομάδας Κουκλοθεάτρου Merlin, που από το 1995 δημιουργεί και ζωντανεύει κουκλόκοσμους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το έργο μεταφέρεται στη σημερινή εποχή ως μια αφηγηματική μουσική ιστορία. Ο Διόνυσος μετά από 2.500 χρόνια παραμένει απογοητευμένος από το χαμηλό πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων και αποφασίζει να στραφεί ξανά στους πεφωτισμένους νεκρούς του Κάτω Κόσμου.

Στο ταξίδι του συναντάει, εκτός από τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, τους Ρεμπώ, Μπουκόφσκι, Πόε, Εμπειρίκο και άλλα λαμπρά πνεύματα του παρελθόντος, σε μια αναζήτηση που στο τέλος έχει μια απρόσμενη ανατροπή.

Πόλεμοι, προσφυγικό πρόβλημα, φτώχεια, τηλεόραση, θρησκοληψία οδηγούν στην εξαθλίωση του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Μπορούν οι άνθρωποι του πνεύματος να σώσουν την ανθρωπότητα από την καταστροφή; Ή έστω να βοηθήσουν; Είναι ο Αριστοφάνης πάντα επίκαιρος ή εμείς είμαστε 2.500 χρόνια πίσω;

Η διασκευή της κωμωδίας μεταφερόμενη στη σημερινή εποχή προσεγγίζει σοβαρά ζητήματα μέσω του χιούμορ και προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Το έργο των παλιών ζει και των νέων εμπνέει! Αυτοί έκαναν αυτό που μπορούσαν. Εμείς;

Από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιάΔημήτρης Καραντζάς (σκηνοθέτης Ο θάνατος του Άντονυ), Αποστόλης Ψυχράμης (τραγουδιστής Once), Γιώργος Δούσης (συνθέτης Έντα Γκάμπλερ), Ειρήνη Βιανέλλη (animator Το αηδόνι του αυτοκράτορα), Έρι Κύργια (λιμπρετίστα Έντα Γκάμπλερ), Χρήστος Κουτσογιάννης (performer Opera Chaotique), Σίμος Κακάλας (σκηνοθέτης Η Κερένια κούκλα), Μαρίνα Σάττι (τραγουδίστρια Once), Κατερίνα Πετσατώδη (σκηνοθέτρια Το αηδόνι του αυτοκράτορα), Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος Η Κερένια κούκλα), Ιώ Βουλγαράκη (σκηνοθέτρια Μούζικα! ή Η μάχη των ήχων), Θέμελης Γλυνάτσης (σκηνοθέτης Λευκό ρόδο), Χαράλαμπος Γωγιός (συνθέτης Ο θάνατος του Άντονυ), Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος Βάτραχοι).

Όπερα για παιδιά και νέους Το αηδόνι του αυτοκράτορα Λένα Πλάτωνος Σε συνεργασία με το φεστιβάλ Animasyros Πρωινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 11.00 17, 18, 21, 23 Οκτωβρίου 2018 4, 6, 8, 11, 13, 15, 18, 21, 22, 23, 29 Νοεμβρίου 2018 2, 9, 21, 23, 27, 29, 30 Δεκεμβρίου 2018 2, 3, 4, 5, 8, 9 Ιανουαρίου 2019 Απογευματινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 18.30 1, 8 Δεκεμβρίου 2018 Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Λιμπρέτο Γιώργος Βολουδάκης Σκηνοθεσία Κατερίνα Πετσατώδη Σχεδιασμός ήχου Στέργιος Τσιρλιάγκος Σκηνικό Ευαγγελία Θεριανού Animation Ειρήνη Βιανέλλη Ερμηνεύουν Νίκος Κοτενίδης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας, Νίκη Χαζιράκη

Το μουσικό παραμύθι της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος Το αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα έργο που «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως έχει αναφέρει η ίδια, θα παρουσιαστεί ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για 30 παραστάσεις. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παραγωγή όπου η όπερα «συνομιλεί» με το animation, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Animasyros!

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της όπερας του Θοδωρή Αμπαζή Ο πρίγκηπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς, η παιδική όπερα της Λένας Πλάτωνος, της οποίας τα τραγούδια για τη Λιλιπούπολη έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών, βάζει ακόμη ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών.

Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Το λιμπρέτο έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης. Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Άρης Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Φραγκίσκος Βουτσίνος κ.ά., ενώ η Πλάτωνος χαρακτήρισε τη μουσική του έργου νεοϊμπρεσιονιστική.

Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.

Μουσικό θέατρο Παραμυφικό Σε συμπαραγωγή με το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, Λάρισα) 19, 20 Οκτωβρίου 2018 Ώρα έναρξης: 20.30 Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Κείμενα Κώστας Λαμπρούλης Ερμηνευτές-συνδημιουργοί Λευτέρης Γάλλος, Μαρία Δεληγιάννη, Φίλιππος Ζούκας, Ελένη Κυπριώτη, Αποστόλης Λύγδας, Κατερίνα Μπέκου, Δέσποινα Μπουνίτση, Θανάσης Σαλιαμπούχος Βοηθός σκηνοθέτη Ανδρομάχη Μακρίδου Ενδυματολογική επιμέλεια Ελένη Ψύρρα Σκηνική επιμέλεια Δήμητρα Εξάρχου Σχεδιασμός φωτισμού Γιάννης Χατζηαντωνίου

Ένα τεράστιο νυφικό και μια άφαντη, μυθική νύφη. Μια γαμήλια γιορτή που μετατρέπεται σε σαρκοφάγο καρναβάλι. Μια ονειρική τελετή που εξελίσσεται σε εφιάλτη. Αυτά είναι τα δομικά στοιχεία του Παραμυφικού, της πιο εμβληματικής δημιουργίας του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου Λάρισας που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013 και αναβιώνει πληρέστερη και ανανεωμένη σε συμπαραγωγή με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Η παράσταση, προϊόν πολύμηνης, συλλογικής έρευνας και δημιουργίας, έχει τη μορφή σκηνικής σύνθεσης που αξιοποιεί όλα τα εκφραστικά μέσα του μουσικού θεάτρου, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο εικαστικό αποτέλεσμα, διαμορφώνοντας ένα θέατρο που προκαλεί το ελεύθερο παιχνίδι των συνειρμών.

Πίσω από τις φόρμες του παραμυθιού, του λυρισμού και της αλληγορίας, το Παραμυφικό ξεδιπλώνει μια σύγχρονη και ανελέητη κοινωνική κριτική: η πάντοτε παρούσα –αλλά ποτέ φανερή– νύφη του Παραμυφικού μπορεί να είναι άνθρωπος, μπορεί όμως να είναι και ιδέα, πίστη ή κατάσταση. Μπορεί να είναι για τον θεατή καθετί που επιπόλαια υμνείται και μετά πετιέται, μια ένοχη αλήθεια ή ένας βολικός μύθος.

Όπερα σύγχρονου ρεπερτορίου Λευκό ρόδο Ούντο Τσίμμερμαν 3, 4, 8, 10, 11, 15, 17, 18 Νοεμβρίου 2018 Ώρα έναρξης: 20.30 Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Μουσική διεύθυνση Νίκος Βασιλείου Σκηνοθεσία Θέμελης Γλυνάτσης Σκηνικά – Κοστούμια Αλεξία Θεοδωράκη Φωτισμοί Στέλλα Κάλτσου Ερμηνεύουν Χρήστος Κεχρής, Αφροδίτη Πατουλίδου

Η περίφημη όπερα Λευκό ρόδο (1986) του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη Ούντο Τσίμμερμαν σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμελης Γλυνάτσης, ένας από τους διακεκριμένους σκηνοθέτες της γενιάς του.

«Δεν θα σιωπήσουμε, είμαστε η κακή σας συνείδηση, το Λευκό Ρόδο δεν θα σας αφήσει σε ησυχία…» Με αυτές τις φράσεις κλείνει η τέταρτη προκήρυξη της αντιχιτλερικής φοιτητικής ομάδας Το Λευκό Ρόδο (Die weisse Rose), που σχηματίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η συγκεκριμένη προκήρυξη ήταν και η αφορμή για τη σύλληψη των πρωτεργατών της ομάδας, του Χανς Σολ και της αδελφής του Σόφι. Μετά από πολύωρη ανάκριση από την Γκεστάπο, τα αδέλφια εκτελέστηκαν στην γκιλοτίνα στις 22 Φεβρουαρίου 1943.

Αυτό είναι το ιστορικό πλαίσιο της όπερας του Ούντο Τσίμμερμαν Το λευκό ρόδο (Die weisse Rose), η πρώτη εκδοχή της οποίας γράφτηκε το 1967. Ο συνθέτης όμως δούλεψε ξανά το υλικό του το 1986. Στην καινούρια εκδοχή, υπό τον τίτλο Λευκό ρόδο (Weisse Rose), η δράση παύει να είναι γραμμική και οι χαρακτήρες περιορίζονται στα δυο αδέλφια Σολ. Με πυρήνα την αναμονή των Σολ πριν την εκτέλεσή τους, ο Τσίμμερμαν πλάθει ένα έργο μουσικού θεάτρου, όπου η ιστορική αναπαράσταση δίνει τη θέση της σε μια σπαρακτική, βαθιά προσωπική εξερεύνηση της ηθικής, του θανάτου και της πολιτικής ευθύνης.

Κεντρικός πυρήνας του έργου είναι μια «αρχιτεκτονική» δραματουργία κατά την οποία η σκηνή γίνεται ο τόπος της ανέγερσης του κελιού κράτησης και παράλληλα ο τόπος της κατεδάφισης της φυλακής μέσω της επιθανάτιας, ποιητικής ονειροπόλησης των δυο χαρακτήρων. Στο τέλος, αποκαλύπτεται ένα καινούριο, κρυμμένο τοπίο συγκίνησης, ελευθερίας και ανυπακοής.

«Στον πυρήνα της παράστασης βρίσκεται η μοναξιά των δυο χαρακτήρων, που δεν αφήνει το κοινό να αποφασίσει αν όντως συνυπάρχουν στον ίδιο αχανή χώρο ή επικοινωνούν με έναν άλλον, πιο μυστηριακό τρόπο. Η μοναξιά, η οποία επιβάλλει μια δεύτερη πραγματικότητα μεταξύ ανάμνησης και θρησκευτικού οράματος, οδηγεί στην ανάγκη για εξιλέωση και, ταυτόχρονα, στην πολιτική επίθεση», σημειώνει ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης.

Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2018 Πιάνο & Τζαζ Ρεσιτάλ 6, 7, 13, 20, 21 Νοεμβρίου 2018 Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (6/11), Γιώργος Κοντραφούρης (7/11), Νικόλας Αναδολής (13/11), Αχιλλέας Γουάστωρ (20/11), Λόλα Τότσιου (21/11)

Έργα για πιάνο και ορχήστρα του Τζορτζ Γκέρσουιν 24, 25 Νοεμβρίου 2018 Συμμετέχουν επίλεκτα μέλη της ΑΣΟΝ Διεύθυνση ορχήστρας Βλαδίμηρος Συμεωνίδης Πιάνο Αντώνης Ανισέγκος Ώρα έναρξης: 20.30 Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Καλλιτεχνική επιμέλεια Χαράλαμπος Αγγελόπουλος Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

Για δεύτερη χρονιά, το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, επανέρχεται με ένα θέμα που καθόρισε την πορεία του «βασιλιά των οργάνων» στον 20ό αιώνα: Πιάνο & Τζαζ. Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει πέντε ρεσιτάλ διακεκριμένων σολίστ με διεθνή σταδιοδρομία και δύο μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στον κορυφαίο συνθέτη της τζαζ Τζορτζ Γκέρσουιν.

Καθώς η θριαμβευτική επέλαση της τζαζ οδήγησε στην οικειοποίηση του πιάνου ως κύριου οργάνου της, μια αντίστροφη επιρροή έγινε εμφανής στους συνθέτες της λόγιας μουσικής. Εντυπωσιασμένοι από τον δυναμισμό του νέου λαϊκού μουσικού ιδιώματος, συνθέτες της λόγιας μουσικής ενσωμάτωσαν γρήγορα τις αρμονικές και ρυθμολογικές προτάσεις της τζαζ σε συνθέσεις τους, δίνοντας έτσι ένα αναζωογονητικό φιλί στην κλασική μουσική.

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2018 θα επικεντρωθεί τόσο στο ρεπερτόριο λόγιων συνθετών που επηρεάστηκαν από την τζαζ όσο και σε πιανίστες της τζαζ που θα προσεγγίσουν με τον δικό τους τρόπο το κλασικό ρεπερτόριο του πιάνου. Οι δύο κεντρικές συναυλίες του φεστιβάλ είναι αφιερωμένες στο έργο για πιάνο και ορχήστρα ενός από τους σπουδαιότερους Αμερικάνους συνθέτες του 20ού αιώνα, του Τζορτζ Γκέρσουιν. Με αφετηρία δημοφιλείς συνθέσεις του Γκέρσουιν όπως η Γαλάζια ραψωδία και το Κοντσέρτο σε φα επιχειρείται μια ώσμωση του κλασικού ρεπερτορίου με την κουλτούρα της τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό. Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν τριήμερο masterclass με μέλη του συνόλου Piandaemonium, απογευματινές συναυλίες ανερχόμενων σολίστ, καθώς και συναυλίες νέων καλλιτεχνών που θα επιλεγούν κατόπιν ακρόασης.

Το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2018» εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Συναυλία Magnus Eroticus / Μεταγραφή για μπαρόκ όργανα Μάνος Χατζιδάκις Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις 6, 7 Δεκεμβρίου 2018 Ώρα έναρξης: 20.30 Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Καλλιτεχνική επιμέλεια Ανδρέας Λινός Μουσική μεταγραφή Μιγκέλ Ανρύ Μετάφραση Ντέιβιντ Κόννολλυ Τενόρος Κέβιν Σκέλτον Σοπράνο θ.α. Βιόλα ντα γκάμπα Μαρί-Συζάν ντε Λουά, Ρόμπιν Φάρο, Ανδρέας Λινός Νυκτά όργανα Θεόδωρος Κίτσος, Ρομάν Φαλίκ, Μιγκέλ Ανρύ Άρπα Φλώρα Παπαδοπούλου

Ο Μάνος Χατζιδάκις ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και ο Μεγάλος Ερωτικός συναντά το αγγλικό μπαρόκ αναδεικνύοντας έτσι την οικουμενική διάσταση ενός εκ των σπουδαιότερων κύκλων τραγουδιών στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Εκκινώντας από το ιδιότυπο ενόργανο σύνολο του πρωτότυπου έργου του Χατζιδάκι, ο γκαμπίστας, σκηνοθέτης και εικαστικός Ανδρέας Λινός, μαζί με μια εξαίρετη ομάδα μουσικών, προτείνει μια παράδοξη αλλά και ελκυστική ανάγνωση του σπουδαιότερου ίσως κύκλου τραγουδιών του συνθέτη, ιδωμένη μέσα από το πιο χαρακτηριστικό μουσικό σχήμα του αγγλικού μπαρόκ, το Broken consort. Μεταφρασμένος στα αγγλικά της εποχής της Παλινόρθωσης, ο Μεγάλος Ερωτικός αποδεικνύει την οικουμενικότητά του.

«Ο Μεγάλος Ερωτικός δε φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει τα δικά του που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων, ανάλαφρων χρωμάτων και ποιητικών ονείρων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβήνουν οι βροχές, δεν αντιστέκεται. Η σειρά που ακολουθούν τα ποιήματα αυτά των ελλήνων ποιητών, σχηματίζει έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών, μια λειτουργία για τον Μεγάλο Ερωτικό – κάτι σαν τους εσπερινούς Αγίων σ’ ερημοκκλήσια μακρινά με την συμμετοχή φανταστικών αγγέλων, εραστών, παρθένων και εφήβων. Είναι μια λιτανεία περίεργη, όμως και τόσο φυσική, στην εσωτερική κι απόκρυφη ζωή μας.

Τα τραγούδια αυτά δεν είναι αισθησιακά. Λειτουργούν πέρ’ απ’ την πράξη, στο βαθύ αίσθημα που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε σχέση, κάθε μορφής, αρκεί να περιέχει τις προϋποθέσεις γι’ ανθρώπινη επικοινωνία». Mάνος Xατζιδάκις

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 1972 Μιούζικαλ Once Κείμενο Έντα Ουόλς Μουσική – Στίχοι Γκλεν Χάνσαρντ, Μαρκέτα Ιργκλόβα Βασισμένο στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζων Κάρνεϋ 20, 21, 22, 23, 26, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2018 2, 3, 4, 5, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 19, 20 Ιανουαρίου 2019 Ώρα έναρξης: 20.30 Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης Μουσική διδασκαλία Αχιλλέας Γουάστωρ Μετάφραση Δημήτρης Δημόπουλος Χορογραφία Αμάλια Μπένετ Σκηνικό Εύα Μανιδάκη Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη Ερμηνεύουν Ίλια Αλγκάερ, Άρης Καλλέργης, Νεφέλη Μαρκάκη, Τάσος Μισυρλής, Μαρία Νίκα, Άλκης Παναγιωτίδης, Μαρίνα Σάττι, Γιώργος Τζαβάρας, Ιωάννα Φόρτη, Αποστόλης Ψυχράμης

Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ Once, ο απόλυτος θρίαμβος του Μπρόντγουεϊ, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια μεγάλη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το Once, σε κείμενο του Έντα Ουόλς, μουσική και στίχους των Γκλεν Χάνσαρντ και Μαρκέτας Ιργκλόβα, βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζων Κάρνεϋ. Μια σύγχρονη ιστορία αγάπης ζωντανεύει επί σκηνής μέσα από υπέροχα τραγούδια, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ «Falling Slowly», και με ένα εξαιρετικό καστ ταλαντούχων ηθοποιών-μουσικών-τραγουδιστών της νέας γενιάς. Ένας ύμνος για την πίστη στα όνειρα και τη δύναμη της μουσικής. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ακύλλας Καραζήσης.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η χαρισματική Μαρίνα Σάττι, η οποία εξέπληξε ως Αρετούσα στον Ερωτόκριτο του Δημήτρη Μαραμή, και ο έμπειρος στο είδος Αποστόλης Ψυχράμης. Η Μαρίνα Σάττι είναι η νέα σταρ της εποχής μας, μετρώντας εκατομμύρια views στο YouTube, ενώ κινείται από τις μεγάλες παραγωγές μιούζικαλ έως τον πειραματισμό με το σχήμα Φωνές.

Το μιούζικαλ Once αποτελεί τη θεατρική προσαρμογή της βραβευμένης ταινίας που σκηνοθέτησε ο Τζων Κάρνεϋ το 2007 και αφηγείται μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν Ιρλανδό μουσικό και μια Τσέχα μετανάστρια στους δρόμους του Δουβλίνου. Μια ταινία-φόρος τιμής στα κλασικά μιούζικαλ με μοντέρνα γραφή που τιμήθηκε με το βραβείο κοινού στα φεστιβάλ του Σάντανς και του Δουβλίνου.

Όπως και στην ταινία, η μουσική είναι του Γκλεν Χάνσαρντ, τραγουδιστή του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος The Frames και οι στίχοι της Τσέχας τραγουδίστριας, πιανίστριας και ηθοποιού Μαρκέτας Ιργκλόβα. Το τραγούδι τους «Falling Slowly», που ηχογραφήθηκε από το συγκρότημα The Frames και το οποίο ερμήνευσαν ως ντουέτο οι δύο καλλιτέχνες στη σκηνή και σε ζωντανές εμφανίσεις τους σε όλη την Ευρώπη, γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού το 2008.

Το μιούζικαλ έκανε πρεμιέρα στο θέατρο New York Theatre Workshop το 2011 κι έναν χρόνο αργότερα ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ. Η παραγωγή έλαβε έντεκα υποψηφιότητες για το βραβείο Τόνυ το 2012 –έναν θεσμό που επιβραβεύει τις καλύτερες παραγωγές στο Μπρόντγουεϊ από το 1949–κερδίζοντας συνολικά οκτώ βραβεία, μεταξύ άλλων για τις κατηγορίες καλύτερου μιούζικαλ, καλύτερου ηθοποιού και καλύτερου βιβλίου. Το 2012 το μιούζικαλ κέρδισε το βραβείο Drama Desk Award for Outstanding Musical, ενώ το 2013 βραβεύτηκε με το περίφημο βραβείο Γκράμμυ στην κατηγορία καλύτερου άλμπουμ μουσικού θεάτρου. Από τότε δημιουργήθηκε και η πρώτη θεατρική παραγωγή στο Λονδίνο, ενώ τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησε μια μεγάλη περιοδεία στην Αμερική, που συνεχίστηκε και το 2016. Το ενδιαφέρον στο μιούζικαλ Once είναι ότι οι ηθοποιοί αναλαμβάνουν και τον ρόλο των μουσικών της ορχήστρας ερμηνεύοντας ζωντανά τη μουσική πάνω στη σκηνή.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ένας πλανόδιος μουσικός στο Δουβλίνο είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τα όνειρά του, όταν μια νεαρή Τσέχα μουσικός, μετανάστρια στο Δουβλίνο, δείχνει ξαφνικό ενδιαφέρον για τα εμμονικά ερωτικά του τραγούδια. Καθώς η ερωτική έλξη μεγαλώνει μεταξύ τους, η μουσική έμπνευση του καλλιτέχνη φτάνει στο απόγειό της… Όμως, η ασυνήθιστη σχέση τους αποδεικνύεται πιο βαθιά και πιο σύνθετη από ένα καθημερινό ειδύλλιο. Πρόκειται για μια συγκινητική, μοναδική ιστορία για την πίστη που πρέπει να έχουμε στα όνειρά μας, αλλά και για τη δύναμη της μουσικής που μας συνδέει όλους!

Πατήστε ΕΔΩ για τις δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Περισσότερα πολιτιστικά νέα και δρώμενα στην ειδική κατηγορία του www.pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments