Διεθνή

Ορκωμοσία Ερντογάν: Σε ένα φαντασμαγορικό σόου παρουσίασε την νέα κυβέρνηση – Οι θέσεις κλειδιά (pics&vid)

Ορκωμοσία Ερντογάν: Σε ένα φαντασμαγορικό σόου παρουσίασε την νέα κυβέρνηση – Οι θέσεις κλειδιά (pics&vid)
Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε για μια νέα θητεία ενισχυμένων εξουσιών και διάρκειας 5 ετών στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Ρόιτερς και Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά από την εύκολη επανεκλογή του στις 24 Ιουνίου με ποσοστό 52,6%, ο Τούρκος Πρόεδρος, ορκίστηκε “Σουλτάνος” ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, όπου δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων να προασπιστεί τις αρχές της κοσμικής Τουρκίας που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και να εκπληρώσει τα καθήκοντά του με τρόπο «αμερόληπτο».

Κατά τη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσία του είπε χαρακτηριστικά: «Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία».

Η Τουρκία ξεκίνησε την πορεία της προς μια ισχυρότερη κυβέρνηση και χώρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία που εκφώνησε έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, μετά την ορκωμοσία του, υποσχόμενος την επίτευξη προόδου σε κάθε τομέα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τις επενδύσεις.

Περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες βρέθηκαν στην ορκωμοσία του, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μετά την ορκωμοσία, ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Λίγο αργότερα ακολούθησε η τελετή στο προεδρικό μέγαρο παρουσία ξένων επισήμων που σηματοδότησε επίσημα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.

Οι επίσημοι που παρευρέθηκαν στην τελετή ήταν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, των Σκοπίων, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Συνολικά 28 ξένοι επίσημοι -ανάμεσά τους πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, πρόεδροι κοινοβουλίων και υπουργοί- βρέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο.

Οι γενικοί γραμματείς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8) όπως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων ήταν επίσης παρόντες.

Μετά την ορκωμοσία του, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την Τρίτη το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και την Τετάρτη και την Πέμπτη τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, που αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς, θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Αυτά είναι η νέα σύνθεση της Τουρκικής κυβέρνησης:

-Στο υπουργείο Άμυνας: Ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ

-Στο υπουργείο Οικονομικών: Ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

-Στο υπουργείο Εξωτερικών: Παρέμεινε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αμετακίνητος και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο υπουργείο Εσωτερικών.

-Στο υπουργείο Δικαιοσύνης: Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ

Ο Φουάτ Οκτάι είναι ο νέος – και μοναδικός – αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments