Διεθνή

Ταϊλάνδη: Απεγκλωβίστηκε και πέμπτο παιδί (LIVE)

Ταϊλάνδη: Απεγκλωβίστηκε και πέμπτο παιδί (LIVE)
Ένα ακόμη αγόρι απεγκλώβισαν οι διασώστες από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. Αγωνία για τα υπόλοιπα επτά και τον προπονητή τους.

Το πέμπτο παιδί κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη οι δύτες, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτόπτης ματυρας μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι είδε να βγαίνει από το σπήλαιο ένα ακόμη παιδί. Την ίδια πληροφορία μεταδίδει και το CNN.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό ποια παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί.

Αξιωματούχοι ανέφεραν μόνο ότι η επιχείρηση ξεκινά με τα πιο δυνατά και υγιή παιδιά.

Ερωτηθέντες για το ποια αγόρια θα βγουν πρώτα, απάντησαν: “Αυτά που είναι έτοιμα”.

Ταϊλάνδη: Η επιχείρηση ξεκίνησε με καθυστέρηση

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η νέα επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό από το σπήλαιο και τη διάσωση των υπολοίπων παιδιών που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, μαζί με τον προπονητή τους, για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Χθες Κυριακή, δύτες απεγκλώβισαν τέσσερα από τα 12 αγόρια τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Τα τέσσερα παιδιά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, πολύ νωρίτερα μάλιστα από το προβλεπόμενο.

Ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης, πάντως, σύμφωνα με τον Guardian, ανέφερε νωρίτερα ότι ίσως επιτραπεί στους γονείς σήμερα να δουν τα παιδιά τους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα τα αγκαλιάσουν και δεν θα υπάρξει συγκίνηση.

Εικάζεται ότι όλο αυτό γίνεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και υπό το φόβο ότι τα παιδιά έχουν αναπτύξει κάποια ασθένεια κατά την πολυήμερη παραμονή τους στο σπήλαιο, χωρίς φαγητό.

Η επιχείρηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian, για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων παιδιών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αν και αναμενόταν να ξεκινήσει από τις 7 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα (3 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας).

Οι δύτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν φθάσει καν στην σπηλιά, αλλά αναμένεται να βρεθούν εκεί σύντομα.

Στις 9:20, ο ανταποκριτής του Guardian τουίταρε ότι υπάρχει κινητικότητα στο σημείο, καθώς έφθασε ένα ασθενοφόρο και ένα ελικόπτερο, χωρίς φυσικά να μπορεί να ερμηνεύσει τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό. Πάντως, την ίδια ώρα είχε αρχίσει καταρρακτώδης βροχή.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ της Ταϊλάνδης, υπήρξε σύσκεψη νωρίτερα.

Σε αυτή συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι.

Τέθηκε επί τάπητος το επόμενο στάδιο της επιχείρησης και το πώς θα βγάλουν τους υπολοίπους 9 εγκλωβισμένους από το σπήλαιο.

Εξηγώντας εν μέρει την καθυστέρηση στην έναρξη της νέας επιχείρησης, ο Ταϊλανδός ΥΠΕΣ υποστήριξε ότι πρέπει να τοποθετηθούν περισσότερες μπουκάλες με οξυγόνο κατά μήκος της υποθαλάσσιας διαδρομής, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Γιατί νάρκωσαν τα παιδιά

Αποκάλυψη από δύτη που συμμετέχει στη διάσωση των μαθητών στην Ταϊλάνδη: Τα παιδιά ήταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν.

Ο 44χρονος Ιβάν Κάρατζιτς δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Δανίας «Danmarks Radio»:

«Τα αγόρια βρίσκονταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν. Δεν ήταν εντελώς αναίσθητα, αλλά δεν έδιναν απαντήσεις».

O Δανός Ιβάν Κάρατζιτς είναι εκπαιδευτής καταδύσεων που ζει στην Ταϊλάνδη και παίρνει μέρος στην επιχείρηση ως συνοδός – δύτης. Έχει προσφερθεί εθελοντικά να συνδράμει της προσπάθειες των αρχών της Ταϊλάνδης.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

https://www.youtube.com/watch?v=aIsh7TcjGFk

Πολύ αδύναμος ο προπονητής – Έδινε το φαγητό του στα παιδιά

Ο Ekapol Chanthawong, ο 25χρονος προπονητής είναι ο υπεύθυνος της τεράστιας αυτής περιπέτειας, την οποία παρακολουθεί όλος ο πλανήτης.

Για άλλους όμως αντιμετωπίζεται ως ένας ήρωας, καθώς με τη στάση του και τον διαλογισμό που κάνει βοηθάει τα παιδιά να μείνουν δυνατά, ψύχραιμα και αισιόδοξα.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, το ένα δεν αναιρεί το άλλο πλέον…

Σύμφωνα με όσα έγιναν σήμερα γνωστά, ο Ekapol είναι από τους πιο αδύναμους της ομάδας.

Και αυτό γιατί τις ημέρες πριν φτάσουν στη σπηλιά οι διασώστες είχε δώσει το μερίδιο από το φαγητό του στα παιδιά. Το ίδιο είχε κάνει και με το νερό.

Ο Ekapol μάθαινε στα παιδιά την τέχνη του διαλογισμού αλλά και τρόπους να διατηρούν την ενέργειά τους, όπως αποκάλυψαν άνθρωποι που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Τα οκτώ παιδιά και ο προπονητής τους, που έχουν εγκλωβιστεί στη σπηλιά παραμένουν εγκλωβισμένοι στο αρχικό σημεία, την παραλία Πατάγια του σπηλαίου.

Χθες εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές όταν οι δύτες βγήκαν στην επιφάνεια με τα παιδιά.

Ο 14χρονος Μαρκ, το πρώτο παιδί που βγήκε από το σπήλαιο

Κάθε παιδί συνοδευόταν από δυο δύτες, ο ένας πήγαινε μπροστά μεταφέροντας την μπουκάλα οξυγόνου του παιδιού, ακολουθούσε το παιδί και στη συνέχεια ο τρίτος δύτης.

Τα παιδιά φορούσαν full face μάσκες και εκτιμάται ότι είχαν εκπαιδευτεί τις τελευταίες ημέρες στο κολύμπι.

Αυτό προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη διαδρομή των 3,2 χλμ., με τα υποβρύχια περάσματα.

Στο τέλος της διαδρομής, όπως μετέφερε ο Guardian, οι δύτες αγκάλιαζαν τα παιδιά.

Η όλη διαδικασία χθες, ολοκληρώθηκε σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι είχε προγραμματιστεί.

Η στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο είχε πέσει αρκετά και έτσι μεγάλο μέρος της διαδρομής μπορούσε να γίνει περπατώντας.

Στην επιχείρηση χθες πήραν μέρος 13 ξένοι δύτες και πέντε Ταϊλανδοί, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ συνολικά στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments