Διεθνή

Ταϊλάνδη διάσωση: Οκτώ παιδιά διασώθηκαν – Σταματούν τις επιχειρήσεις οι διασώστες

Ταϊλάνδη διάσωση: Οκτώ παιδιά διασώθηκαν – Σταματούν τις επιχειρήσεις οι διασώστες
Διασώθηκε και όγδοο παιδί από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Η δεύτερη φάση της διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ξεκίνησε σήμερα στις 11:00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ οι διασώστες θα σταματήσουν προς το παρόν τις ενέργειές τους, και θα τις συνεχίσουν αύριο Τρίτη.

Όπως γίνεται γνωστό, ο λόγος είναι πως τα επίπεδα οξυγόνου στην σπηλιά έχουν πέσει, και θα πρέπει να δώσουν χρόνο ώστε να επανέλθουν στα επίπεδα που πρέπει.

Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 8 παιδιά, ενώ ακόμη 4 παιδιά και ο προπονητής τους παραμένουν μέσα στο σπήλαιο.

Δεν μπορούν να δουν τους γονείς τους – Τι φοβούνται οι γιατροί

Μετά από 15 μέρες τρομερής αγωνίας, τα παιδιά τα οποία έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί ζήτησαν από τους γονείς να βρίσκονται σε απόσταση από τα παιδιά τους τουλάχιστον για τα επόμενα δύο 24ωρα για να μην τους μεταδώσουν τυχόν λοιμώξεις.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν ακόμα και προστατευτικό γυαλί, έτσι ώστε οι γονείς να έχουν τουλάχιστον οπτική επαφή με τα αγόρια.

Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν χθες Κυριακή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στο νοσκομείο Τσιάνγκ Ράι Πρατσανουκρόχ, που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα.

«Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά. Παραπονέθηκαν πως είναι πεινασμένα και θέλουν τηγανιτό ρύζι με βασιλικό», είπε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, αναφερόμενος σ’ ένα δημοφιλές ταϊλανδέζικο φαγητό. Ωστόσο οι γιατροί «τα κρατούν μακριά» από τους γονείς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς είναι πολύ εξασθενημένα.

Γιατί νάρκωσαν τα παιδιά

Αποκάλυψη από δύτη που συμμετέχει στη διάσωση των μαθητών στην Ταϊλάνδη: Τα παιδιά ήταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν.

Ο 44χρονος Ιβάν Κάρατζιτς δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Δανίας «Danmarks Radio»:

«Τα αγόρια βρίσκονταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών για να μην πανικοβληθούν. Δεν ήταν εντελώς αναίσθητα, αλλά δεν έδιναν απαντήσεις».

O Δανός Ιβάν Κάρατζιτς είναι εκπαιδευτής καταδύσεων που ζει στην Ταϊλάνδη και παίρνει μέρος στην επιχείρηση ως συνοδός – δύτης. Έχει προσφερθεί εθελοντικά να συνδράμει της προσπάθειες των αρχών της Ταϊλάνδης.

Πολύ αδύναμος ο προπονητής – Έδινε το φαγητό του στα παιδιά

Ο Ekapol Chanthawong, ο 25χρονος προπονητής είναι ο υπεύθυνος της τεράστιας αυτής περιπέτειας, την οποία παρακολουθεί όλος ο πλανήτης.

Για άλλους όμως αντιμετωπίζεται ως ένας ήρωας, καθώς με τη στάση του και τον διαλογισμό που κάνει βοηθάει τα παιδιά να μείνουν δυνατά, ψύχραιμα και αισιόδοξα.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, το ένα δεν αναιρεί το άλλο πλέον…

Σύμφωνα με όσα έγιναν σήμερα γνωστά, ο Ekapol είναι από τους πιο αδύναμους της ομάδας.

Και αυτό γιατί τις ημέρες πριν φτάσουν στη σπηλιά οι διασώστες είχε δώσει το μερίδιο από το φαγητό του στα παιδιά. Το ίδιο είχε κάνει και με το νερό.

Ο Ekapol μάθαινε στα παιδιά την τέχνη του διαλογισμού αλλά και τρόπους να διατηρούν την ενέργειά τους, όπως αποκάλυψαν άνθρωποι που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments