Διεθνή

Ταϊλάνδη: Τέλος στο θρίλερ – Απεγκλωβίστηκαν όλα τα παιδιά και ο προπονητής τους

Ταϊλάνδη: Τέλος στο θρίλερ – Απεγκλωβίστηκαν όλα τα παιδιά και ο προπονητής τους
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών και του προπονητή από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. Παγκόσμια συγκίνηση για το τέλος της περιπέτειας. ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό όλων των παιδιών και του προπονητή τους που εγκλωβίστηκαν από τις 23 Ιουνίου σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Η τρίτη φάση της επιχείρησης ξεκίνησε στις 10:08 (τοπική ώρα, 06:08 ώρα Ελλάδας).

Λίγο πριν από τις 14.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) βγήκε και το 12ο παιδί από το σπήλαιο.

Τα τελευταία παιδιά και ο προπονητής τους απεγκλωβίστηκαν εν μέσω χειροκροτημάτων.

Προτελευταίος βγήκε ο βενιαμίν της ομάδας ο επονομαζόμενος και Τιτάνας, ο οποίος είναι μόλις 11 ετών.

https://twitter.com/SputnikInt/status/1016636530067234817

Περίπου στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος βγήκαν στο φως το 12ο εγκλωβισμένο παιδί και προπονητής. Στη 1 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, είχε βγει το 11ο παιδί από τη σπηλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο μικρότερος σε ηλικία, ο 11χρονος Chanin Wiboonrungrueng και φαινόταν να είναι καλά στην υγεία του. Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι στο φως είχαν βγει το ένατο και το δέκατο παιδί.

Ολα τα παιδιά μεταφέρονται με φορείο προς τον χώρο για τις πρώτες βοήθειες που έχει στηθεί στην είσοδο της σπηλιάς. Από εκεί με ελικόπτερο μεταφέρονται στο νοσοκομείο της πόλης.

Το κλίμα στο κέντρο επιχειρήσεων είναι πανηγυρικό. Εθελοντές και δημοσιογράφοι κλαίνε και αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλο. Την ώρα που περνούν τα ασθενοφόρα ο κόσμος χειροκροτάει και ζητωκραυγάζει.

Δείτε LIVE εικόνα από την Ταϊλάνδη:

https://www.youtube.com/watch?v=aIsh7TcjGFk

Ταϊλάνδη: Πρώτη συνάντηση των διασωθέντων με τους γονείς τους

Οι διασωθέντες, βρίσκονται ασφαλείς σε νοσοκομείο της περιοχής.

Τα οκτώ παιδιά νοσηλεύονται σε μια απομονωμένη πτέρυγα, μέχρι να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια μόλυνση βακτηριακής φύσεως, όμως είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τους γιατρούς, οι οποίοι σημείωσαν πως δεν έχουν πυρετό, αλλά έχουν αρκετή διάθεση για κουβέντα.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα υποβάλλει σε μια σειρά από εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα δείξουν αν κάποια από τα παιδιά έχουν μολυνθεί από βακτήρια που υπάρχουν στο περιβάλλον των σπηλαίων και μπορούν να είναι μεταδοτικά.

Η γ’ φάση της επιχείρισης στην Ταϊλάνδη

Τα συνολικά 19 μέλη της ομάδας που θα διεξαγάγει την τρίτη επιχείρηση για τη διάσωση πέντε ατόμων που παραμένουν ακόμη παγιδευμένα μέσα σε ένα δυσπρόσιτο, εν μέρει πλημμυρισμένο σπήλαιο μπήκαν στο εσωτερικό του, γνωστοποίησε πριν από λίγο ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα τελειώσουμε γρηγορότερα από ό,τι τις προηγούμενες φορές ή ότι θα τα καταφέρουμε στον ίδιο χρόνο», συμπλήρωσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως η επιχείρηση ίσως ολοκληρωθεί μέσα στην ημέρα.

Και οι πέντε εναπομείναντες άνθρωποι θα βγουν «ταυτόχρονα», καθοδηγούμενοι από τα μέλη της ομάδας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.

Τι συνέβη κατά τη χθεσινή, β’ φάση της επιχείρησης

Τα 8 από τα 12 αγόρια που παγιδεύτηκαν μαζί με τον προπονητή τους σε έναν λαβύρινθο πλημμυρισμένων σπηλαίων διασώθηκαν κι είναι πλέον ασφαλή.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε χθες ισοδυναμεί για τις αρχές με έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο, καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται αυτήν την εβδομάδα, που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν εκ νέου τις σήραγγες με ταχείς ρυθμούς.

Η ομάδα των ξένων δυτών και των ανδρών των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης κατεύθυνε τέσσερα αγόρια την Κυριακή και άλλα τέσσερα χθες μέσω των στενών, πλημμυρισμένων καναλιών από το εσωτερικό του σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένα εδώ και δύο εβδομάδες, στην επιφάνεια της γης.

«Και τα τέσσερα αγόρια έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όλα τους είναι ασφαλή» δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στα παιδιά που διασώθηκαν.

Ερωτηθείς εάν οι εναπομείναντες τέσσερις μικροί ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους θα διασωθούν όλοι μαζί στην επόμενη επιχείρηση, ο ίδιος απάντησε:

«Εξαρτάται από το σχέδιο… Εμείς έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο για τέσσερις ανθρώπους επομένως εάν θέλουν να βγάλουν πέντε στην επιφάνεια (την ίδια ώρα), τότε πρέπει να αλλάξουμε το σχέδιο».

Η επιχείρηση της Δευτέρας διεξήχθη ομαλότερα σε σύγκριση με την Κυριακή και διήρκησε δύο ώρες λιγότερο καθώς οι διασώστες είχαν εξασκηθεί στις απαιτούμενες ενέργειες, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι ομάδες διάσωσης ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από 20 ώρες, για να σχεδιάσουν εκ νέου την επιχείρηση και να ανεφοδιάσουν τις μπουκάλες με το οξυγόνο.

Κατόπιν, όλα εξαρτώνται από τον καιρό και το ενδεχόμενο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων.

«Όπως όλοι μας αναφέραμε, το βασικό είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες από 20 ώρες για να προετοιμαστούμε» είπε ο Νάρονγκσακ.

«Και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Εάν ο θεός της βροχής μας βοηθήσει, τότε πιθανόν θα μπορούμε να εργαστούμε ταχέως. Όμως, εάν ο θεός της βροχής δεν βοηθήσει, τότε θα είναι δύσκολο».

Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-ότσα επισκέφθηκε το σπήλαιο για να επιθεωρήσει τις επιχειρήσεις.

Η πρόταση του Έλον Μασκ «δεν είναι πρακτική» γι’ αυτή την αποστολή

Ο επικεφαλής του κέντρου συντονισμού της επιχείρησης και τοπικής κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να αξιοποιηθεί η πρόταση του Έλον Μασκ απάντησε ότι αναγνωρίζει την προθυμία του ιδρυτή της SpaceX και της ομάδας του και τη βοήθεια προσφέρουν.

Τόνισε ωστόσο, ότι «ο εξοπλισμός που έφεραν μαζί τους δεν είναι πρακτικός γι’ αυτή την αποστολή».

«Ακόμη κι αν ο εξοπλισμός τους είναι προηγμένος τεχνολογικά, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την αποστολή μας για να μεταφερθεί στη σπηλιά», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments