Πολιτική

Διπλωματικές πηγές: Απέλαση Ρώσων διπλωματών για λόγους εθνικής ασφάλειας

Διπλωματικές πηγές: Απέλαση Ρώσων διπλωματών για λόγους εθνικής ασφάλειας
Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές για την υπόθεση των Ρώσων διπλωματών και τον "πόλεμο" που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

Η Ελλάδα, όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ, δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα.

Αυτά δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου.

Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Όπως αποκάλυψε σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο, ενώ η Ρωσία, σε απάντηση της κίνησης αυτής της Αθήνας, απειλεί να απελάσει και εκείνη Έλληνες διπλωμάτες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

«Θα υπάρξει μια ανάλογη απάντηση όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων -ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ- και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας.

Η Αθήνα μάλιστα επισημαίνει ότι η εν λόγω κίνηση αφορά στα τέσσερα πρόσωπα που μπαίνουν στο στόχαστρο και όχι στη γενικότερη στάση της έναντι της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αθήνα έχει αποφασίσει να απελάσει δύο άτομα εκ των οποίων ο ένας είναι το υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ.

Παράλληλα δεν θα επιτραπεί στο μέλλον η είσοδος στη χώρα σε ακόμη δύο άτομα.

Ουσιαστικά τα άτομα αυτά κατηγορούνται για αλίευση πληροφοριών και μια σειρά από πράξεις οι οποίες στρέφονται σε βάρος της Ελλάδας.

Η Αθήνα ουσιαστικά μιλά με διπλωματικούς όρους για πράκτορες, κατονομάζοντας και οργανώσεις όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση.

Η ελληνική πλευρά λέει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διάφοροι μηχανισμοί που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα μέσω υλικών και χρηματικών κινήτρων προσπαθούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος με τρόπο που επί της ουσίας απειλεί την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας της Ελλάδας εντός της επικράτειάς της.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα από την ελληνική πλευρά λέγεται ότι έγινε προσπάθεια να εξαγοραστούν ακόμη και κρατικοί λειτουργοί, αλλά αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments