Πολιτική

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, στο τραπέζι το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, στο τραπέζι το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών
Στις 14:30 ώρα Βρυξελλών η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη... σκιά της πρόσκλησης του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ για ένταξη όταν επικυρωθεί η συμφωνία. Στο τραπέζι από τον πρωθυπουργό το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών.

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Αδριανούπολης, θα θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ώστε να βρεθεί λύση για την άμεση απελευθέρωση τους, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, καθώς -όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος- το ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν έχει οριστεί για σήμερα, Πέμπτη, στις 14.30 ώρα Βελγίου, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας είναι στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται από χθες στο νέο κτίριο της Συμμαχίας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η ατζέντα με την οποία προσέρχεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός έχει στην κορυφή της το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται παρανόμως αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

“Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας”, σημείωνε ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ για ένταξη όταν επικυρωθεί η συμφωνία

Ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ σημειώθηκαν κατά την σημερινή σύνοδο, με τους ηγέτες των χωρών μελών να κάνουν ανοικτή πρόσκληση στο Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωση, της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι ηγέτες επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας είναι η εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών.

Διαβάστε αναλυτικά την παράγραφο της κοινής δήλωσης που αφορά την ΠΓΔΜ:

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.

Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια».

Χωρίς αλλαγή ονόματος «ξεχάστε» το ΝΑΤΟ

Η συμφωνία των Πρεσπών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Χωρίς την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση. Αυτό άφησε να εννοηθεί στις δηλώσεις του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας ότι αν ο λαός της ΠΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», συνέχισε γ.γ. της Συμμαχίας

Τέλος, να αναφερθεί, ότι ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments