Άποψη

Μην τους μαλώνετε δεν θα το ξανακάνουν, κύριε Σολτς…

Μην τους μαλώνετε δεν θα το ξανακάνουν, κύριε Σολτς…
Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Όταν κάνεις αταξίες θα έρθουν οι «μεγαλύτεροι» και θα σε μαλώσουν για να μπεις στην θέση σου.

Βγήκε ο πρωθυπουργός μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανήγγειλε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Αμέσως η κίνηση αυτή εκλαϊκεύτηκε από του πρόθυμους κονδυλοφόρους ως μια απόδειξη ότι στο εξής η κυβέρνηση θα έχει τον χώρο να εισαγάγει ρυθμίσεις σε οικονομικό επίπεδο που θα ανακουφίζουν. Η αναστολή παρουσιάστηκε σαν πρώτη ευεργετική συνέπεια την εξόδου από τας μνημόνια.

Μάλιστα, πριν αλέκτωρ λαλείσαι τρεις ήρθε το Γιούρογκρουπ να πετάξει μια πατσαβούρα στα μούτρα στης χώρας και της κυβέρνησης. Δεν γράφω μόνο της κυβέρνησης γιατί αυτή η πατσαβούρα σκάει τελικά στα μούτρα του Έλληνα πολίτη που αντιλαμβάνεται πως η βούλησή του και η ψήφος του δεν έχουν καμιά σημασία. Το Γιούρογκρουπ λοιπόν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να βρει άμεσα και να παρουσιάσει ισοδύναμα που να κλείνουν την τρύπα των 28 εκατομμυρίων ευρώ η οποία κατά τους υπολογισμούς τους ανοίγει από την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής.

Διαφορετικά δεν δίνουν την τελευταία δόση. Ταυτόχρονα ο άτακτος μαθητής Τσακαλώτος δεσμεύτηκε έναντι των εταίρων ότι τέλη του χρόνου παύει οριστικά και αμετάκλητα η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά. Θυμάμαι τώρα ότι ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το μέτρο είχε πει ‘όσο θα είμαι εγώ πρωθυπουργός και από ότι φαίνεται θα είμαι για πολύ ακόμα’. Καλύτερα να κατάπινε ένα μαγκάλι κάρβουνα παρά να το έλεγε.

Θα μου πείτε ότι είναι συνηθισμένος να διαψεύδεται από τα γεγονότα αλλά και αρκετά πεισματάρης για να τα αγνοεί. Το θέμα όμως είναι ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ δείχνει καθαρά πως τα φληναφήματα για καθαρή έξοδο και επιστροφή στην κανονικότητα είναι ψέματα με κοντά ποδάρια. Το θέμα είναι ότι οι ευρωπαίοι δανειστές δεν στέλνουν μήνυμα σε μια κυβέρνηση που έτσι κι αλλιώς είναι του χεριού τους.

Στέλνουμε μήνυμα στους έλληνες πολίτες και τους λένε ότι θα εξακολουθούν να ζουν σε μια χώρα υπό ζυγό. Αφέντες στην χώρα θα είναι αυτοί που δάνεισαν τις κυβερνήσεις τους και μέχρι να ξεπληρώσουν το χρέος δεν θα μπορούν οι κυβερνήσεις να παίρνουν απόφαση ούτε για 28 εκατομμύρια. Το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Το θέμα είναι αν ο ελληνικός λαός θα το πάρει και θα απαντήσει αναλογιζόμενος τους στίχους του ποιητή Ανδρέα Κάλβου: «Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσιν….»

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Γιώργου Χελάκη εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments