Πολιτική

Τον Οκτώβριο οι πρώτοι τέσσερις τόμοι του Φακέλου της Κύπρου

Τον Οκτώβριο οι πρώτοι τέσσερις τόμοι του Φακέλου της Κύπρου
Θα περιλαμβάνουν τα αυθεντικά ντοκουμέντα που είχαν συλλεχθεί από τη διαδικασία Εξεταστικής Επιτροπής του '86, που κράτησε έως τον Οκτώβριο του '88, για τον Φάκελο της Κύπρου.

Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν οι πρώτοι τέσσερις τόμοι με ντοκουμέντα από τον Φάκελο της Κύπρου. Πρόκειται για στοιχεία που είχε συλλέξει η Εξεταστική Επιτροπή του 1986 και δίνονται, πλέον, στον δημόσιο διάλογο και σε κοινή θέα, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα και εμβληματικά ντοκουμέντα από το αρχείο των υπουργικών συμβουλίων της χούντας, που είχε ανακαλυφθεί τυχαία πριν από ενάμιση χρόνο σε κλειστό δωμάτιο του Κοινοβουλίου και πλέον βρίσκεται υπό επιστημονική επεξεργασία για την ανασύσταση και ψηφιοποίησή του.

«Σήμερα είναι η τραγική επέτειος της απόβασης στην Κύπρο και της συνέχισης και μεγέθυνσης της τραγωδίας που έλαβε χώρα τότε, με την κατάληψη και την επέκτασή τους σε μεγάλο μέρος του κυπριακού εδάφους, από τις δυνάμεις εισβολής.

Βεβαίως, από το πραξικόπημα είχε ξεκινήσει η τραγωδία λίγες ημέρες πριν και το κυριότερο είναι ότι έχουνε περάσει 44 χρόνια από τότε και η πληγή είναι ανοιχτή σε πολύ μεγάλο βαθμό» ανέφερε ο κ. Βούτσης και ανακοίνωσε:

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από τη Βουλή στο επίπεδο των αρχείων για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν οι τέσσερις πρώτοι πολυσέλιδοι τόμοι που αφορούν στον Φάκελο της Κύπρου. Θα περιλαμβάνουν τα αυθεντικά ντοκουμέντα που είχαν συλλεχθεί από τη διαδικασία Εξεταστικής Επιτροπής του ’86, που κράτησε έως τον Οκτώβριο του ’88, για τον Φάκελο της Κύπρου».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments