Άποψη

Θα ανεχτούμε να είμαστε η γενιά των 320 ευρώ;

Θα ανεχτούμε να είμαστε η γενιά των 320 ευρώ;
Στην Αυστρία έχουμε τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και τους ακραιφνείς ακροδεξιούς συμμάχους τους που καθιέρωσαν με νόμο των 12ωρη εργασία.

Στην Ελλάδα τέτοιο νόμο δεν έχουμε αν και ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως το οχτάωρο δεν πρέπει να είναι ταμπού! Στην χώρα μας έχουμε εργαζομένους που αμείβονται με 378,21 ευρώ μικτά δηλαδή 320 ευρώ «καθαρά». Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Τον περασμένο Φεβρουάριο 623.119 πολίτες εργάζονται με μισθό 320 ευρώ. Πρόκειται για ποσοστό που ξεπερνά το 30% των μισθοδοτούμενων στην χώρα. Μπορεί η κ. Αχτσιόγλου ή κάποιος άλλος αρμόδιος να μας εξηγήσει πως είναι δυνατό να ζήσει κάποιος με εισόδημα τριακόσια είκοσι ευρώ τον μήνα;. Μπορεί κάποιο από τα κυβερνητικά στελέχη που κομπάζουν για την μείωση του ποσοστού της ανεργίας να πάρει αυτά τα 320 ευρώ και να συντηρήσει την οικογένειά του ή να δημιουργήσει οικογένεια;

Πως κορδακίζονται οι κυβερνητικοί όταν γνωρίζουν πως μέσα στην κρίση κάποιοι έχασαν δουλειές με αμοιβές 100-1200 ευρώ και τώρα, αφού πέρασαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργοι βρίσκουν δουλειές με 500 και εξακόσια ευρώ μπορεί και 320, ότι μειώνουν την ανεργία και (μας) περνάνε στην δίκαιη ανάπτυξη.

Τα στοιχεία είναι αδυσώπητα και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τους. Ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων με αμοιβή 320 ευρώ αυξήθηκε φέτος σε σύγκριση με πέρσι κατά 66.017 συμπολίτες μας. Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή;  Ότι ακριβώς ήθελαν οι εταίροι-δανειστές το πέτυχαν. Η υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης συντελέστηκε.

Οι επενδυτές όποτε κι αν αποφασίσουν να έρθουν θα βρουν φτηνό εργατικό δυναμικό με ανύπαρκτη διαπραγματευτική δύναμη. Η Ελλάδα μπορεί να έχει σκληρό νόμισμα (ευρώ) αλλά έχει πλέον πάμφθηνα εργατικά χέρια και ελαστικές μορφές εργασίας τέτοιες που να εξυπηρετούν κάθε μεγαλοεργόδότη. Θα πει κανείς, μα εδώ δεν έχει νομοθετηθεί το 12ωρο. Μπορεί να μην έχει νομοθετηθεί αλλά εφαρμόζεται στην πράξη από σειρά επιχειρήσεων.

Ο εργασιακός μεσαίωνας επιστρέφει στην Ελλάδα κι όποιος κάνει μια βόλτα στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και ρωτήσει τους εργαζομένους σε αυτά θα το αντιληφθεί. Μέσα στο πλαίσιο αυτό που είναι θεσμοθετημένο με μνημονιακούς νόμους και δεν ανατρέπεται θα κινηθεί  η χώρα μας αλυσοδεμένη για τουλάχιστον τα επόμενα σαράντα χρόνια. Η εργατική δύναμη έγινε το πιο φτηνό προϊόν στην Ελλάδα. Τώρα καλούνται …κιμπάρηδες «επενδυτές»  νάρθουν να την αγοράσουν…

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Γιώργου Χελάκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments