Διεθνή

Αλλαγή ώρας: Η Ευρώπη ψηφίζει για τις νέες αλλαγές στην ώρα

Αλλαγή ώρας: Η Ευρώπη ψηφίζει για τις νέες αλλαγές στην ώρα
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν να αλλάξει ο ισχύον νόμος για την αλλαγή της ώρας.

Ένα θέμα που ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τελευταίο διάστημα είναι αυτό της αλλαγής της ώρας. Η Κομισιόν έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα στην οποία θέτει μια σειρά ερωτημάτων στους πολίτες για την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα 

Το «τελετουργικό» του περάσματος μια ώρα μπροστά το καλοκαίρι, μια ώρα πίσω τον χειμώνα, πρέπει άραγε να το εγκαταλείψουμε;

Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν να ακολουθήσουν τις είδη υπάρχουσες οδηγίες για την αλλαγή της ώρας ή να διαλέξουν νέους κανόνες με τους οποίους η ώρα θα παραμένει σταθερή.

H μεταρρύθμιση του περάσματος θερινή-χειμερινή ώρα θα χρειαστεί την συμφωνία των 28 της ΕΕ. Από το 2001 με βάση μια οδηγία της ΕΕ τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλάζουν ομοιόμορφα την ώρα τους. Η πρακτική σήμερα τίθεται εν αμφίβολο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιστημονικές έρευνες για την αλλαγή της ώρας

Επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν , έχουν δείξει ότι οι αλλαγές επιφέρουν μη αναγκαία αποδιοργάνωση του ρυθμού ύπνου με αποτέλεσμα το στρες και τη διαταραχή του ύπνου κυρίως σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι υπερήλικες και τα παιδιά, κάτι το οποίο η Κομισιόν δεν θεωρεί απολύτως αποδεδειγμένο.

Την άνοιξη η αλλαγή της ώρας και η διαταραχή του ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κινδύνου ατυχήματος.

Στη Γαλλία τις ημέρες της αλλαγής σημειώνεται αύξηση του κινδύνου ατυχημάτων για τους πεζούς κατά την απογευματινή επιστροφή. Ενώ και βασικοί λόγοι εξοικονόμησης ενέργειας δεν ευσταθούν, κρίνουν κάποιοι οικολόγοι ευρωβουλευτές.

Ας προσθέσουμε την αυξημένη ανάγκη πρωινής θέρμανσης στην αλλαγή του ωραρίου και την αύξηση καυσαερίων από τη δημιουργία κυκλοφοριακών συμφορήσεων. Άλλωστε για τις χώρες του Βορρά η αλλαγή δεν έχει νόημα αφού εκεί το καλοκαίρι ο ήλιος δεν βασιλεύει το καλοκαίρι.

Για κάποιους άλλους η μεταρρύθμιση, με επιχειρήματα που δεν είναι απολύτως εξακριβωμένα επιστημονικά φαίνεται «γελοία», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Les Echos.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments