Οικονομία

Νέο “χτύπημα” Τραμπ σε Ερντογάν – Προχωρά σε διπλασιασμό των δασμών

Νέο “χτύπημα” Τραμπ σε Ερντογάν – Προχωρά σε διπλασιασμό των δασμών
Την ώρα που η λίρα δέχεται τεράστιες πιέσεις έρχεται νέο πλήγμα για την τουρκική οικονομία μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα διπλασιάσει τους δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές.

Την ώρα που η λίρα δέχεται τεράστιες πιέσεις έρχεται νέο πλήγμα για την τουρκική οικονομία μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα διπλασιάσει τους δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των αμερικανών δασμών στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου με μια ανάρτησή του στο Twitter.

Στη δημοσίευση έγραψε: «Μόλις εξουσιοδότησα τον διπλασιασμό των δασμών για χάλυβα και αλουμίνιο όσον αφορά στην Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας», γράφει προσθέτοντας πώς οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις «δεν είναι καλές αυτή την στιγμή».

Με τα νέα δεδομένα οι φόροι εισαγωγής για το τουρκικό αλουμίνιο διαμορφώνονται πλέον στο 20% και για το τουρκικό ατσάλι στο 50%.

Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, η τουρκική λίρα σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη πτώση έναντι του δολαρίου στο 11,4%.

Ερντογάν: “Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο”

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε από την πλευρά του πως ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση όπως ξεπέρασε και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Ορντού και μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα”, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει.

Νέο στρατηγικό πλάνο για την οικονομία από τον Αλμπαϊράκ

Η ανακοίνωση του Τραμπ έγινε την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παρουσίαζε το νέο στρατηγικό πλάνο για την οικονομία της χώρας του.

Μια νέα οικονομική προσέγγιση ετοιμάζεται να ακολουθήσει η Τουρκία μετά από τη νέα της προεδρία, που θα είναι βιώσιμη και θα βασίζεται σε μία «νοοτροπία στρατηγικής», όπως δήλωσε ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια τόνισε πως η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική για την οικονομία, ενώ θα υπάρξει ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια πολύ ευαίσθητη ρητορική σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και την κεντρική τράπεζα.

Ερντογάν: Κάντε λίρες, τα δολάρια και το χρυσό!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε νωρίτερα σήμερα τους πολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα «σκληρά» νομίσματα με τουρκικές λίρες.

Συγκεκριμένα μιλώντας σε οπαδούς του στην πόλη Μπαϊμπούρτ, είπε: «Το δολάριο δεν μπορεί να μπλοκάρει το δρόμο μας. Μην ανησυχείτε».

«Ωστόσο το λέω ξανά και από εδώ. Εάν υπάρχει κάποιος που έχει δολάρια ή χρυσό κάτω από τα μαξιλάρια του, θα πρέπει να πάει να το ανταλλάξει με λίρες στις τράπεζές μας. Αυτός είναι ένα εθνικός πόλεμος», πρόσθεσε.

«Αυτή θα είναι η απάντηση του λαού μας σε όσους κήρυξαν πόλεμο εναντίον μας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν

Όπως μεταφέρει η Daily Sabah σε ανάρτησή της στο twitter, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τρομοκρατημένος από τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ, είχε μια έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πτώση της τουρκικής λίρας επηρεάζει το ευρώ

Απώλειες σημείωσε σήμερα του ευρώ παράλληλα με την πτώση των νομισμάτων των μετοχών άλλων αναδυόμενων αγορών, εξαιτίας των φόβων για μετάδοση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, μεταδίδει το Bloomberg. Η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό στον απόηχο της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Το ευρώ σημείωσε απώλειες έναντι του δολαρίου μετά από δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο γίνεται λόγος για ανησυχίες της ΕΚΤ από την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική λίρα. Οι εντάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών δίνουν τον τόνο των αγορών.

Η Κίνα αντέδρασε στον τελευταίο γύρο εμπορικών εχθροπραξιών της κυβέρνησης Τραμπ, επιβάλλοντας τους δικούς της δασμούς. Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, UniCredit SpA και BNP Paribas SA που αναφέρονται στο δημοσίευμα των FT. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ανησυχεί για την έκθεση στην πτώση της τουρκικής λίρας.

Δείτε περισσότερα εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments