Συνεντεύξεις

Μελέτης Ηλίας στο pagenews.gr: Η διαφθορά είναι σημείο των καιρών

Μελέτης Ηλίας στο pagenews.gr: Η διαφθορά είναι σημείο των καιρών
Ο Μελέτης Ηλίας μιλά στο pagenews.gr για τις «Εκκλησιάζουσες», τα μηνύματα της παράστασης, την οικογένειά του και τα επόμενα σχέδιά του.

Ο Μελέτης Ηλίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και σπούδασε στο “Θέατρο Τέχνης”. Έγινε ευρέως γνωστός και δημοφιλής στο ευρύ κοινό μέσα από την σειρά “Το σόι σου”, παρόλο που φυσικά δεν ήταν η πρώτη του επαφή με την τηλεόραση. Ο Μελέτης Ηλίας έχει δύο υπέροχα παιδιά με τη σύζυγό του Θέμιδα Βουτσινά. Εργάζεται ακατάπαυστα και έχει καταφέρει να αγαπηθεί πολύ από το κοινό, κυρίως μέσα από το ρόλο του ως Σάββας. Όμως, πρόκειται για έναν πολύ ταλαντούχο ηθοποιό με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων. Είναι σεμνός, ευγενής και ξέρει να τιμά και να σέβεται τους συναδέλφους του. Προσωπικά, χάρηκα πολύ που τα είπαμε και αν είχαμε παραπάνω χρόνο σίγουρα θα τον ρωτούσα και περισσότερα για τις «Μάγισσες της Σμύρνης». Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με το Μελέτη, αγαπητοί μας αναγνώστες, το φθινόπωρο.

Μελέτη θα ήθελα πολύ να μάς βάλεις στο κλίμα της παράστασης «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και να μάς μιλήσεις για το ρόλο σου. Είσαι ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό άρα θα σε αγκαλιάσουν και εδώ με την ίδια θέρμη.

Οι «Εκκλησιάζουσες», είναι μία πολιτική κωμωδία-σάτιρα, από τις χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη, στην οποία τάσσεται υπέρ των γυναικών. Η πανούργα, Πραξαγόρα και σύζυγός μου επί σκηνής μεταμφιέζεται σε άνδρα, μαζί με τις γυναίκες όλης της Ελλάδας και η γυναικεία πομπή φτάνει ως την Εκκλησία του δήμου – στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Η Πραξαγόρα, τις πείθει να ψηφίσουν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών. Κάτι που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω, καθώς οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιβάλλουν εκτός από την περιουσιακή και την ερωτική κοινοκτημοσύνη, προκειμένου να επέλθει δικαιοσύνη.

Εγώ κάνω τον Βλέπυρο, το σύζυγό της Πραξαγόρας, όπως προείπα. Ο Βλέπυρος, δεν έχει την πυγμή, την εξυπνάδα και τη δύναμη να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι το κάνει αντί για εκείνον η γυναίκα του, η Πραξαγόρα. Εκείνος είναι ένας άνθρωπος που βγάζει χρήματα από τις ψευδορκίες. Ένα “λαμόγιο” που περιμένει με τις ώρες στα δικαστήρια για να πάρει το τριόβολο εκείνης της εποχής.

Πόσο σύγχρονος είναι αυτός ο ρόλος;

Ο ρόλος αυτός είναι μια πολύ γνώριμη φυσιογνωμία, γενικά ανά τους αιώνες. Επίσης, η κατάσταση που υπάρχει στο έργο είναι δυστυχώς γνώριμη ακόμα και στις μέρες μας. Δηλαδή, το γεγονός ότι κάποιος αναλαμβάνει την εξουσία με σκοπό να καλυτερεύσει την κατάσταση, αλλά τελικά μπαίνει μέσα του το στοιχείο της διαφθοράς είναι σημείο των καιρών.

Πόσο εύκολο ήταν να μπεις στα «παπούτσια» του ρόλου σου;

Οι εικόνες οι σημερινές σε σχέση με τη διαδικασία που χρειάζεται ένας ηθοποιός για να μπει μέσα σ΄ ένα ρόλο δεν έχουν απόλυτη σχέση. Ο Βλέπυρος, θεωρώ ότι είναι ένας αντιπαθής ήρωας στον οποίο εγώ προσπαθώ να βρω στοιχεία μέσα μου που να με κάνουν να τον αγαπήσω και να μπορέσω να τον υποδυθώ όσο το δυνατόν πιο πιστά γίνεται. Η κατάσταση η σημερινή που θυμίζει πάρα πολλά από τα στοιχεία του έργου είναι αυτό που λέω συνέχεια: «η ιστορία όσα κι αν μάς έχει διδάξει δεν έχει καταφέρει να μάς βάλει μυαλό»!

Μίλησέ μας και για τη συνεργία σου με τον Αντώνη Λουδάρο. Άλλωστε σας απήλαυσα και το χειμώνα όταν υποδύθηκες το Στέλιο Καζαντζίδη.

Πέρυσι ήμασταν ένα δίδυμο φίλων, κολλητών σχεδόν αδελφών στην παράσταση του Καζαντζίδη, φέτος κάνουμε το αντρόγυνο. Αναβαθμιστήκαμε κατά κάποιο τρόπο γυναίκα ζευγάρι (γέλια). Ο Αντώνης πέραν ότι είναι ένας εξαίρετος ηθοποιός, ως συνάδελφος έχει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία δυστυχώς στις μέρες μας δεν είναι αυτονόητα. Έχει μια τρομερή “απλοχεριά” πάνω στη σκηνή. Σε βοηθάει να δημιουργήσεις κι εσύ μαζί μ’ εκείνον πάνω στη σκηνή.

Γιατί μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ηθοποιοί οι οποίοι κοιτάνε μόνο πώς θα φανούν, πώς θα είναι αυτοί οι καλύτεροι της παράστασης κλπ. Ο Αντώνης, λοιπόν, δεν το έχει καθόλου αυτό. Δεν είναι ανταγωνιστικός, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και θεωρώ ότι ο ρόλος της Πραξαγόρας έρχεται γι’ αυτόν την κατάλληλη στιγμή. Έχει την ωριμότητα και την εμπειρία μαζί με το αστείρευτο ταλέντο του να λάμψει μέσα από αυτό το ρόλο.

Σε άγγιξε περισσότερο ο ρόλος του Καζαντζίδη ή του Βλέπυρου;

Κοίταξε να δεις. Το χειμώνα ο ρόλος που έκανα ήταν ένας ρόλος ζωής γιατί ήταν ένα πρόσωπο υπαρκτό, ένας άνθρωπος σύμβολο εκείνης της εποχής. Ήταν ένα έργο τριών ωρών που έβγαινα μόνο ενάμισι λεπτό εκτός σκηνής. Από την μια ήταν η σωματική κόπωση, αλλά από την άλλη ήταν ευεργετικό γιατί δε σού δίδεται η δυνατότητα να παίζεις τέτοιους ρόλους κάθε σεζόν. Στη συγκεκριμένη παράσταση, νιώθω ότι συμμετέχω σε κάτι στο οποίο για τον Αλέξανδρο Ρήγα ήταν όνειρο ζωής κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό.

Παρόλο που μπορεί να μην είναι μια παράσταση ραμμένη και κομμένη πάνω μου – που να σου την αλήθεια δεν θα άντεχα χειμώνα καλοκαίρι να είχα αυτό το βάρος – το ότι συμμετέχω σ’ ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα και τόσο έντονο από τη μεριά του δημιουργού (του σκηνοθέτη που έχει κάνει και την απόδοση του κειμένου) νιώθω εξίσου σημαντικός μέσα στο ρόλο μου.

Πώς προλαβαίνεις να διαχειριστείς το χρόνο σου αλλά και τις απαιτήσεις των ρόλων σου; Σε απολαμβάνουμε στην επιτυχημένη σειρά το “Σόι σου” στον Alpha, ξέρω πως έχεις ρόλο στο “Bachleor3” που θα βγει στον κινηματογράφο και βέβαια στις “Εκλλησιάζουσες” με πολύωρες πρόβες και περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Η τηλεόραση και το σίριαλ είναι κάτι το οποίο ήρθε στην ζωή μου τα τελευταία 4-5 χρόνια. Θεωρώ ότι ο χρόνος είναι πια πολύ μοιρασμένος και εγώ ήμουν μαθημένος σε πρόβα – παράσταση πρωί και βράδυ. Βέβαια, τα γυρίσματα 10 ωρών δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει κάτι σε σχέση με το θέατρο γιατί είναι πολύ εντατικά. Δηλαδή οι ρυθμοί είναι άλλοι μ’ αυτούς που έχουμε συνηθίσει στο θέατρο. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν έχω πάρα πολύ χρόνο να αφιερώσω στο σπίτι και στην οικογένειά μου. Για παράδειγμα θα φύγω στις 7:30 το πρωί και θα γυρίσω στις 12:30 το βραδύ τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Πώς το δέχεται αυτό η οικογένεια;

Η οικογένεια το δέχεται στωικά και υπομονετικά, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Νομίζω είμαστε αρκετά δεμένοι μεταξύ μας και η γυναίκα μου καταλαβαίνει τους ρυθμούς και τις απαιτήσεις της δουλειάς μου, παρόλο που δεν είναι στο χώρο. Νιώθω ότι θα επανορθώσω στις περιοδείες, όπου θα τους έχω μαζί μου σε πάρα πολλές “πιάτσες”.

Κινδύνεψε ποτέ η σχέση και ο γάμος σας λόγω της εργασίας σου ή μέσα από κάποια φλερτ που μπορεί να υπήρξαν προς το πρόσωπό σου λόγω της δουλειάς σου;

Το γεγονός το ότι ερχόμαστε σ’ επαφή με τον κόσμο έχει έναν κίνδυνο, αλλά από την άλλη έχει και μια ασφάλεια διότι όσο πιο αναγνωρίσιμος είσαι τόσο πιο δύσκολα μπορείς να κρυφτείς. Δεν τίθεται βέβαια τέτοιο θέμα γιατί εάν μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία πάει να πάει ότι κάτι μέσα σου έχει ραγίσει, έχει τελειώσει. Θεωρώ ότι από την μεριά της οικογένειας είμαστε πάρα πολύ δεμένοι, αλλά η καθημερινότητα έχει πολλούς κινδύνους και η αλήθεια είναι ότι προσπαθούμε να τους ξεπεράσουμε. Μέχρι στιγμής πάντως δείχνουμε να τα καταφέρνουμε. Δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα.

Το “Σόι σου ” θα συνεχιστεί και του χρόνου;

«Ναι», θα συνεχιστεί και για πέμπτη χρόνια. Θεωρώ ότι αγαπήθηκε πάρα πολύ από τον κόσμο γιατί είναι μια πολύ αληθινή συνθήκη και σειρά έτσι όπως έχει δοθεί και είναι αρκετά γνώριμη στα ελληνικά δεδομένα. Παρόλο την αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο κρατήσαμε μια σταθερά.

Θα δούμε κάποιες αλλαγές στο ρόλο σου στο σίριαλ;

Νομίζω ότι οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι ότι μεγαλώνουν τα κορίτσια και αρχίζουν κάποιοι καινούργιοι κίνδυνοι για τον Σάββα και τη Λυδία. Δηλαδή, τα πρώτα ραντεβού, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα των κοριτσιών που έχουν μπει στην προεφηβεία. Είναι κάτι πολύ καινούργιο για τον πατέρα και την μητέρα, ειδικότερα για τον πατέρα όμως που έχει μια άλλη σχέση με τις κόρες του. Θα είναι ανησυχητικά δύσκολο να το χειριστεί ο Σάββας (γέλια).

Έτσι είσαι και στην πραγματική ζωή;

Έχω ακόμα χρόνο να το σκεφτώ. Η μεγάλη κόρη μου είναι ακόμα 7,5 ετών οπότε έχω μια πενταετία ακόμα. Στην πραγματική ζωή πιστεύω θα σκέφτομαι λιγάκι πιο έξυπνα, γιατί στο σίριαλ ο Σάββας παρασύρεται πιο εύκολα από το συναίσθημά του.

Έχεις κοινά στοιχεία με το ρόλο;

Σαφώς. Θεωρώ όντας έγγαμος με δύο παιδιά-ζώντας μάλιστα και σε μια οικογένεια που έχουμε τρομερή βοήθεια και από την μητέρα μου και την πεθερά μου-πως βρίσκει κανείς πολλά κοινά στοιχεία. Όπως κοινά στοιχεία βρίσκεις και σε πολλές ελληνικές οικογένειας που δέχονται αυτή τη βοήθεια, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική.

Άρα εννοείς ότι αυτό καθηλώνει τον τηλεθεατή μπροστά στην τηλεόραση;

Νιώθω ότι τον καθηλώνει το θεατή το γεγονός ότι έχει να ταυτιστεί με κάτι τελείως διαφορετικό, πιθανώς από τον ίδιο. Υπάρχει δηλαδή ο παππούς και γιαγιά, οι πιο αστικοί, υπάρχει ο παππούς και γιαγιά οι οποίοι είναι πιο λαϊκοί, υπάρχει το σύγχρονο ζευγάρι, υπάρχουν τα παιδιά, το σόι που τους περιβάλει το οποίο είναι μια πολύ γνώριμη ελληνική κατάσταση. Γιατί ο Έλληνας δεν είναι σαν τον Γερμανό που στα 17 φεύγει από το σπίτι και μην τον είδατε τον Παναή. Ο Έλληνας έχει άρρηκτα συνδεδεμένες σχέσεις με την οικογένεια μέχρι να φτάσει 40 χρόνων. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι σωστό ή λάθος, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει.

Εσύ, πού αισθάνεσαι πιο κοντά; Στην λαϊκή ή στην πιο μοντέρνα οικογένεια;

Εγώ, ως Μελέτης επειδή έχω μεγαλώσει σε μια λαϊκή γειτονιά και οι καταβολές μου είναι τέτοιες νιώθω πως τείνω περισσότερο προς τα εκεί παρόλο που υποδύομαι το Σάββα που ανήκει στην αστική οικογένεια. Αλλά κοινά σημεία βρίσκεις και στις δύο οικογένειες.

Πες μας για το “Bachelor 3”

Το “Balclelor3” προέκυψε λίγο απότομα και ευχάριστα και δεν το περιμέναμε γιατί ουσιαστικά για πρώτη φορά στα χρονικά του παγκόσμιου κινηματογράφου το sequel από το πρώτο έκανε σχεδόν τα τριπλάσια εισιτήρια. Κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει. Το νούμερο 1 πήγε καλά και αποφασίστηκε να γίνει το “Bachelor 2” αλλά αυτό με την σειρά του πήγε ανέλπιστα καλά. Έκοψε γύρω στα 250.000 εισιτήρια κι αυτό ήταν η αφορμή να δώσει η παραγωγή το “οκ” να γίνει και το τρίτο.

Πού γίνονται τα γυρίσματα;

Σε διάφορα μέρη. Ουσιαστικά, διαδραματίζεται σεναριακά και στη Λάρισα και στην Αθήνα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι γίνεται ένας αφρικανός γάμος διότι πρόκειται για μια τελείως διαφορετική κουλτούρα. Θεωρώ ή μάλλον ευελπιστώ να πάει το ίδιο καλά όσο και το 2.

Πότε θα ολοκληρωθούν τα γυρίσματα;

Μέσα Ιουλίου και η προβολή θα γίνει τα Χριστούγεννα, όπως και πέρυσι.

Ποιος είναι ο ρόλος σου στο ” Bachelor 3″;

Κάνω τον Κωστή. Έναν φίλο από τα παλιά, ο οποίος μπαίνει κι αυτός μέσα στην παρέα που κάθε φορά προσπαθούν να ετοιμάσουν ένα γάμο και κάθε φορά γίνεται ένα Bachelor που τον διαλύει.

Το χειμώνα τι έπεται;

Το χειμώνα εάν όλα πάνε καλά θα είμαι στις ” Μάγισσες της Σμύρνης”, στο Παλλάς. Εκεί κάνω τον Σύριο Καραμάνο. Είναι ένας εκ των δυο αδερφών που ερωτεύονται την Κατίνα και δημιουργείται όλη αυτή η ιστορία του ερωτικού τριγώνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments