Διεθνή

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία από τα μεσάνυχτα

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία από τα μεσάνυχτα
Η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε μερική απόσυρση της στρατιωτικής παρουσίας της από τη Συρία, ανακοίνωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. "Τρομοκράτες" όσοι από τους αντιπάλους του Άσαντ δεν υπογράψουν τη συμφωνία, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Άνοιξε ο δρόμος για την ολική κατάπαυση του πυρός στη Συρία, καθώς η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, η αντιπολίτευση, αλλά και Ρωσία -Τουρκία έφτασαν σε συμφωνία για εκεχειρία, όπως ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος πως η χώρα του θα προχωρήσει στη σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων της.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία είναι μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας, ενώ Ρωσία και Τουρκία έχουν το ρόλο του εγγυητή της συμφωνίας.

Ο Πούτιν τόνισε ακόμα πως όποιες από τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης δεν υπογράψουν τη συμφωνία (στη αντιπολίτευση λογίζονται αντίπαλοι του Άσαντ έως και μέλη του ISIS), θα θεωρηθούν τρομοκράτες και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα. 

Από την πλευρά της Τουρκίας, το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη συμφωνία, τονίζοντας πως η κατάπαυση του πυρός δεν πρόκειται να συμπεριλάβει τις οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ.

Οι συμβαλλόμενες πλευρές προχώρησαν στην υπογραφή τριών εγγράφων. Το πρώτο αφορά την κατάπαυση του πυρός στο σύνολο της συριακής επικράτειας. Το δεύτερο κάνει λόγο για έλεγχο της κατάπαυσης από όλες τις πλευρές και το τρίτο έγγραφο κάνει λόγο για την προετοιμασία για τις συζητήσεις για ειρήνευση στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα βρίσκεται σε εμφύλια σύρραξη από το 2011, σε ένα πόλεμο που έχει κοστίζει τη ζωή κοντά σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους ενώ έχει οδηγήσει στην προσφυγιά πάνω από 1,5 εκατ. Σύρων. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments