Οικονομία

Διαπραγμάτευση: Περιμένουν ελληνική αντιπρόταση πριν τις 26/1

Διαπραγμάτευση: Περιμένουν ελληνική αντιπρόταση πριν τις 26/1
Προσπάθειες να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μέχρι το Eurogroup, έτσι ώστε να γίνει ορατή μια συμφωνία μέχρι τα τέλη Φλεβάρη. Επιμένουν σε νέα μέτρα οι δανειστές, «γράψε - σβήσε» για τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου στην Αθήνα.

Λιγότερο από δέκα ημέρες έμειναν μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου θα κριθεί εν πολλοίς η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι θεσμοί.. αγνοούνται και η τεχνική συμφωνία δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον όπως έχουν τώρα τα πράγματα, με τα μέτρα που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση να μοιάζουν αδιανόητα.

Ωστόσο, καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μέχρι το Eurogroup, έτσι ώστε να γίνει ορατή μια συμφωνία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. 

Θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει αντιπρόταση, ένα πακέτο με πρόσθετα μέτρα- υποχωρήσεις, για να.. βρεθεί στα μισά με Ευρωζώνη και ΔΝΤ.

Και από αυτό το πακέτο δεν μπορεί να λείπει το κεφάλαιο Εργασιακά, ούτε όμως και το αφορολόγητο και ο ΦΠΑ. 

Και δεν αποκλείεται να υποχωρήσει το Μαξίμου στο αφορολόγητο και στην αύξηση του ΦΠΑ, με στόχο να κρατηθούν εκεί που είναι οι συντάξεις, αλλά και να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 Το ΔΝΤ

Ο “σκληρός της υπόθεσης”, το ΔΝΤ, για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα ζητά μέχρι και αναδρομικά μέτρα μετά το 2018. Με τα οποία αν και οι ευρωπαίοι δεν φέρονται να είναι σύμφωνοι, εξακολουθούν να ζητούν απαραιτήτως συμμετοχή του Ταμείου στο μνημόνιο. 

Μόλις χθες ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε σαφές ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα “συμφωνήθηκε με την προσδοκία ότι θα συμμετείχε το ΔΝΤ”. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αυτό αλλάξει τότε θα πρέπει πρώτα η γερμανική Bundestag να συμφωνήσει για νέο πρόγραμμα. “Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση”, δήλωσε με νόημα ο Σόιμπλε. 

Σε αυτό το κλίμα, το οικονομικό επιτελείο γράφει και σβήνει, προσπαθώντας να κάμψει τις αντιστάσεις του ΔΝΤ και να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την αξιολόγηση, πριν αρχίσει ο εκλογικός “πυρετός” στην Ευρώπη, με πρώτη χώρα την Ολλανδία.

Α.Α.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments