Τεχνολογία

Ευρώπη: «Kill switch» στα ρομπότ

Ευρώπη: «Kill switch» στα ρομπότ
Τα ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα ζητούν την προσθήκη ενός διακόπτη, ο οποίος θα απενεργοποιεί άμεσα τα ρομπότ σε περίπτωση που η λειτουργία τους κριθεί επικίνδυνη.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να μπαίνει σταδιακά στη ζωή μας, η Ευρώση ζητά από τους κατασκευαστές ρομπότ την προσθήκη ενός «kill switch».

To kill switch ενός ρομπότ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία αποτελεσματική δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στη λειτουργία μίας μηχανής. Ο σκοπός της παραμέτρου ασφαλείας αυτής είναι να σταματήσει το ενδεχόμενο πρόκλησης μεγαλύτερης ζημιάς από ένα ρομπότ που δεν λειτουργεί σωστά. Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να είναι σίγουροι ότι έχουν καλύψει όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση αύξησης της χρήσης των ρομπότ στο κοντινό μέλλον.

Η λογική πίσω από την προσθήκη ενός kill switch είναι να υπάρχει πάντοτε σεβασμός στους νόμους του Ισαακ Ασίμωφ για τη ρομποτική, ο οποίος τονίζει ότι ένα ρομπότ δεν θα πρέπει ποτέ να παραβαίνει τις εντολές που του έχουν δοθεί και φυσικά να μην προκαλεί ποτέ και κανενός είδους ζημιά στον άνθρωπο. Ένα ενδιαφέρον νομικό ζήτημα που αναμένεται να προκύψει στην εποχή της ρομποτικής είναι το εάν έχουν τα ρομπότ δικαιώματα, καθώς και το ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος σε περίπτωση που ένα ρομπότ δεν συμπεριφέρεται με τον σωστό τρόπο.

Μάλιστα, η Κομισιόν θεωρεί ότι όσοι θα χρησιμοποιούν πολλά ρομπότ θα πρέπει να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments