Οικονομία

Συνταξιούχοι: Ακόμα ένα μεγάλο σοκ μπροστά στα ΑΤΜ

Συνταξιούχοι: Ακόμα ένα μεγάλο σοκ μπροστά στα ΑΤΜ
Από σήμερα σε ισχύ οι αναδρομικές παρακρατήσεις στις επικουρικές. Παραπληροφόρηση οι μειώσεις, λέει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι.

Αντιμέτωποι με ακόμα ένα μεγάλο σοκ μπροστά από τα ΑΤΜ είναι σήμερα σχεδόν 250.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στις “ουρές”, για να λάβουν “ψίχουλα”. Στις τριπλά “τσεκουρεμένες” επικουρικές, προστίθεται και η παρακράτηση των αναδρομικών, έτσι ορισμένοι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους το ποσό μόλις των 20 ευρώ.

Ειδικότερα, πρόκειται για αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών, αφού βάσει του νόμου οι μειώσεις αρχίζουν από τον Ιούνιο αλλά τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο.

Με πρόσφατη νομοθετική διάταξη τέθηκε πλαφόν στις μηνιαίες αναδρομικές κρατήσεις, προκειμένου να μην μηδενιστούν πολλές επικουρικές συντάξεις. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι η αναδρομική κράτηση δεν πρέπει να ξεπερνά μηνιαίως το 10% της παροχής στην οποία επιβάλλεται, εφόσον η παροχή αυτή δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία αναδρομική κράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 50 ευρώ. Έτσι, οι συνταξιούχοι θα υποστούν από αυτόν τον μήνα μειώσεις στις επικουρικές κατ’ ελάχιστον 50 ευρώ λόγω της αναδρομικής εφαρμογής των περικοπών που υπέστησαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο (επικουρικές Δημοσίου) μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο (επικουρικές ιδιωτικού τομέα) καθώς βάσει του νόμου Κατρούγκαλου έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2016. Η πρώτη παρακράτηση των 50 ευρώ θα γίνει από αυτόν τον μήνα και οι επόμενες στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017-Φεβρουαρίου 2017.

Σημειώνεται πως και στα αναδρομικά οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Αναλυτικά, από τους συνολικά 248.618 συνταξιούχους που υπέστησαν μειώσεις λόγω του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, οι 66.900 ήταν αυτοί που είδαν πρώτοι τις περικοπές και χρωστούν αναδρομικά δύο μηνών. 

Το μεγάλο κύμα μειώσεων επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 143.550 συνταξιούχους, οι οποίοι χρωστούν αναδρομικά 3 μηνών, ενώ 38.160 χρωστούν αναδρομικά 4 μηνών. Υπενθυμίζεται πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων «μετράει» από τις συντάξεις Ιουνίου. 

Όμως, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο οι συντάξεις πληρώθηκαν στο παλιό τους ύψος, επειδή οι υπηρεσίες δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον επανυπολογισμό. Ο νόμος προβλέπει για τα αναδρομικά ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. 

Συνεπώς, οι 44.403 συνταξιούχοι που απώλεσαν από ένα λεπτό ώς και 20 ευρώ από την επικουρική τους σύνταξη, θα «κλείσουν» τους λογαριασμούς τους με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σε μια δόση, προφανώς μικρότερη των 50 ευρώ. Σε αντίστοιχη κατάσταση είναι και οι 22.746 συνταξιούχοι που έχασαν από 20 ώς 50 ευρώ. 

Οι υπόλοιποι θα δουν τις επικουρικές τους μειωμένες κατά τουλάχιστον 50 ευρώ, με πιθανό το ενδεχόμενο η σύνταξη που θα πληρωθεί αύριο να είναι κάποια λίγα ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πλειονότητα των συνταξιούχων θα κληθεί να επιστρέψει τα αναδρομικά σε 2 με 3 δόσεις, ενώ για όσους έχασαν μεγάλα ποσά, η αποπληρωμή μπορεί να επεκταθεί ακόμη και σε 8-10 δόσεις.Στην αντεπίθεση

Καθώς οι συνταξιούχοι είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αντεπιτίθενται, λοιπόν, προχωρώντας σε δυναμικές κινητοποιήσεις και ζητώντας πίσω τα χρήματα από τις περικοπές, τις οποίες οι ίδιοι έχουν υποστεί.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν νωρίτερα εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων έξω από το υπουργείο Εργασίας την περασμένη Τρίτη, ανακοινώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κοτζιά.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που ξεπερνούν το 80% και στις κύριες μέχρι και το 45%. 

Την ίδια ώρα, τοιχοκόλλησαν στην είσοδο των υπουργείου μια επιστολή, που απευθύνεται προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας, με κυρίαρχο αίτημα την επιστροφή των χρημάτων από τις περικοπές στις συντάξεις τους. 

Οι ίδιοι δε καταγγέλλουν επιστολή, που τους έστειλε προσωπικά ο Γιώρος Κατρούγκαλος, την οποία τους εξηγεί ότι οι μειώσεις στις συντάξεις, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές, που έχουν υποστεί όλο αυτό το διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments