Βαγγέλης Μαρινάκης

Βαγγέλης Μαρινάκης
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Maritime & Trading Corp. καθώς και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας. Είναι μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Από το 2017, δραστηριοποιείται στην Πρέμιερ Λιγκ ως ιδιοκτήτης της ομάδας Νότιγχαμ Φόρεστ και στον χώρο των ΜΜΕ ως ιδιοκτήτης του πρώην ΔΟΛ (Alter Ego). Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πειραιά το 2014 και το 2019.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, εφοπλιστή και πολιτικού και της Ειρήνης Καρακατσάνη. Η μητέρα του, με καταγωγή από τον Πόντο, είναι απόγονος της οικογένειας Υψηλάντη. Μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου ο πατέρας του είχε αναπτύξει μια σημαντική επιχειρηματική και πολιτική δράση, ενώ συμμετείχε και στην χρηματοδότηση του Ολυμπιακού. Περάτωσε τις σπουδές του σε δημόσιο σχολείο του Πειραιά και εν συνεχεία σπούδασε διοίκηση διεθνών επιχειρήσεων στο Λονδίνο, όπου και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Διεθνών Σχέσεων.

Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp. Διετέλεσε από το Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2014 πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Product Partners LP, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο (Nasdaq:CPLP). Από το Μάρτιο του 2010 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Crude Carriers Corp., εταιρίας συνδεδεμένης με την Capital Maritime, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονταν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υορκης (NYSE:CRU) έως τη συγχώνευσή της με την Capital Product Partners L.P. το Σεπτέμβριο του 2011.

Τον Νοέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε η συγχώνευση της Capital Product Partners με την Diamond S Shipping, συμφερόντων του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Τον Απρίλιο του 2019 οι μετοχές της Diamond S Shipping εισήχθησαν στην αμερικανική χρηματαγορά του NYSE. Ύστερα από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων, ολοκληρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία, των στόλων της CPLP και της DSS, συνολικής αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η μεγαλύτερη συγχώνευση στον ναυτιλιακό κλάδο που έχει γίνει ποτέ από Έλληνα εφοπλιστή στον NYSE. Πέραν των δραστηριοτήτων στη ναυτιλία, ο Μαρινάκης έχει επενδύσεις στους κλάδους της ενέργειας και της αγοράς ακινήτων.

  • Αθλητισμός

Το 2005 ανέλαβε την χρηματοδότηση των ομάδων βόλεϊ ανδρών και γυναικών του Ολυμπιακού ενώ ανακαίνισε το γήπεδο “Μελίνα Μερκούρη” καθιστώντας το αποκλειστικά έδρα των ομάδων βόλλευ του Ολυμπιακού. Το 2010 εξαγόρασε, από τον Σωκράτη Κόκκαλη, την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναλαμβάνοντας πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Έχει, επίσης, διατελέσει πρόεδρος της Superleague, καθώς και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ, Αύγουστος 2010 – Σεπτέμβριος 2011).

Ως πρόεδρος της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός κατέκτησε εφτά συνεχή πρωταθλήματα τις αγωνιστικές περιόδους 2010-11 με 2016-17 και τρία κύπελλα Ελλάδας, πετυχαίνοντας το νταμπλ τίτλων τις αντίστοιχες 2011-12, 2012-13 και 2014-15. Από το 2017 είναι ιδιοκτήτης της Βρετανικής ομάδα Νότιγχαμ Φόρεστ, η εξαγορά της οποίας κόστισε 50 εκατομμύρια λίρες.

To Φεβρουάριο του 2019 ο Μαρινάκης ανακοίνωσε τα σχέδια για την ανακατασκευή του σταδίου της Νοτιγχαμ Φορεστ με τη δημιουργία των μεγαλύτερων σύγχρονων εγκαταστάσεων στα East Midlands για 38.000 θεατές.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η ΠΑΕ Ολυμπιακός πραγματοποίησε περισσότερες από 139 μεταγραφές, συμπεριλαμβανομένων των Μπράουν Ιντέγιε, Άλμπερτ Ριέρα, Μπγιορν Ένγκελς και Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο. Η συνολική τους αξία ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, ο Μαρινάκης έλαβε μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που δημοπρατήθηκαν στην Ελλάδα, με το τίμημα να ανέρχεται στα 73,8 εκατομμύρια Ευρώ. Η άδεια ακυρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016, αφού το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε συνέντευξη που έδωσε τον Απρίλιο του 2019 στον Νίκο Χατζηνικολάου για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM, ισχυρίστηκε πως ο Ιωάννης Καλογρίτσας του είχε ζητήσει «να καταβάλει υπό τη μορφή δανείου το ποσό των 26,3 εκατ. ευρώ για να πληρώσει την πρώτη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες», αλλά εκείνος αρνήθηκε. Δήλωσε επίσης πως μέχρι να εμπλακεί στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, οι σχέσεις του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν άριστες.

Στις 31 Μαΐου 2017, κέρδισε στον διαγωνισμό για την εξαγορά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης του οργανισμού. Τον Μάιο του 2019 το νέο κανάλι με όνομα One TV έκανε διαδικτυακή πρεμιέρα στην Ελλάδα. Είναι επίσης ιδιοκτήτης του πρακτορείου διανομής τύπου «Αργος».

  • Φιλανθρωπικές δράσεις

Ο Μαρινάκης έχει υποστηρίξει διαχρονικά πολλές ελληνικές και διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις είτε ιδιωτικά, είτε ως πρόεδρος του Ολυμπιακού. Το 2010, ο Ολυμπιακός διοργάνωσε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ενάντια στη φτώχεια μέσω του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη (UNDP). Συγκέντρωσε πάνω από US$500.000 για τις σεισμόπληκτες χώρες της Αϊτής και του Πακιστάν.

Τον Ιούνιο του 2012 και μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Greece Debt Free, ο Μαρινάκης εξαγόρασε 1.364.000 € του ελληνικού χρέους, προσφέροντας το συμβολικό ποσό των 168,590 € εκ μέρους των 55 παικτών και υπαλλήλων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, καθώς το διάστημα της δωρεάς αντιστοιχούσαν 24.800 € του εθνικού χρέους σε κάθε Έλληνα εργαζόμενο. Από το 2013 χρηματοδοτεί το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού Γενεσίου Θεοτόκου Νίκαιας και την ενορία της Σύρου για την καθημερινή σίτιση χιλίων ατόμων εβδομαδιαία, ενώ τον Οκτώβριο του 2013 ανακοινώθηκε η συνεργασία του Ολυμπιακού με τη UNICEF για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εμβολιασμού 50.000 παιδιών σε διάφορες χώρες του κόσμου, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους υγείας. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, ο σύλλογος είχε αναλάβει να συγκεντρώσει το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η φανέλα του έφερε το λογότυπο της UNICEF.

Ο Μαρινάκης χρηματοδοτεί προσωπικά το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης με €80.000 ετησίως για 10 χρόνια από τον Ιούλιο του 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2014, ενίσχυσε οικονομικά τις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας και την τοποθέτηση αδριάντα του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Αθήνα. Επίσης υποστηρίζει διαχρονικά ιδιωτικά φιλανθρωπικές οργανώσεις με κέντρο το παιδί, όπως η ‘Αργώ’ και το ‘Μαζί για το Παιδί’. Το 2016, χρηματοδότησε σχεδόν χίλιες μερίδες φαγητού και ειδών ρουχισμού που διανεμονταν καθημερινά στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά.

Βαγγέλης Μαρινάκης σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 16