Βιβλίο

1821, Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε

1821, Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε
Η Αθηνά Κακούρη αφηγείται στιγμές από την ελληνική επανάσταση και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους μέχρι την κυβέρνηση του Καποδίστρια και το άδοξο τέλος του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Μια νέα αφήγηση της Επανάστασης, απλή, χυμώδης, ζωηρόχρωμη, καρφώνει στον νου του αναγνώστη τα κύρια σημεία του πολέμου, αναδεικνύει τη δράση των ευρωπαϊκών Δυνάμεων και, παρουσιάζοντας ανάγλυφες τις ροπές που διαιωνίστηκαν, δείχνει την ανάγκη να μάθουμε, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε. Με τις αδρές γραμμές της αποτελεί βοήθημα για όποιον πλησιάζει πρώτη φορά την Ελληνική Επανάσταση. Με τις νέες οπτικές γωνίες που εισάγει προκαλεί τον γνώστη σε αντίλογο. Ευκολοδιάβαστη αλλά όχι επιφανειακή, η μικρή αυτή Ιστορία, σαν καλό μυθιστόρημα, σε καλεί να ονειροπολήσεις, να οργιστείς, να θαυμάσεις, κυρίως όμως να σκεφτείς, να κρίνεις, να αμφισβητήσεις, να αντιπαραθέσεις, έτσι ώστε να πλησιάσεις το παρελθόν με την καυτή συνείδηση ότι ζει και δρα ακόμη σήμερα, οπότε, αν μεν το γνωρίζεις, μπορείς να το χαλιναγωγήσεις, ενώ αν το αγνοείς, το αφήνεις ανεξέλεγκτο να προσδιορίζει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου.

 

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Τη μαυρίλα αυτού του τέλους [του Καποδίστρια] δεν την ανακουφίζει καμιά κάθαρση: ατιμώρητοι έμειναν οι ηθικοί αυτουργοί, δηλαδή τα πολιτικά πρόσωπα που έκρυβαν την ιδιοτέλειά τους κάτω από παχιά λόγια περί συνταγματικών ελευθεριών, οι εφημεριδογράφοι και στιχοπλόκοι που εμπορεύονταν μίσος, οι φθονεροί και άφρονες διανοούμενοι μέσα κι έξω α[‘ την Ελλάδα. Κανένας δεν τιμωρήθηκε. Η κατασυκοφάντηση του Καποδίστρια συνεχίστηκε. Κανείς δεν είπε κακό λόγο για τον Μαυροκορδάτο, ούτε καν για εκείνα τα ακαταλόγιστα δάνεια με τα οποίς είχε βουλιάξει την Ελλάδα. Στο χάος που ακολούθησε, αυτοί των οποίων ο υπερήφανος τράχηλος δεν μπορούσε να υποφέρει του Καποδίστρια “τον ζυγόν” υπέφεραν μια χαρά εκείνον των Ξένων Δυνάμεων που προσκάλεσαν να του βάλουν σε τάξη. Οι Δυνάμεις, οι οποίες είχαν κι αυτές τις δικές τους ευθύνες, είπαν πως πρέπει να δοθεί γενική αμνηστία, και γενική αμνηστία δόθηκε […] ΟΙ διώκτες του Καποδίστρια, έχοντας μείνει αλώβητοι, βρήκαν στο μέλλον ικανού μιμητές, πάλι και πάλι και πάλι»

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα και έζησε στην Αθήνα, τη Βιέννη και τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Το 1952 στον διαγωνισμό μετάφρασης αμερικανικών διηγημάτων που προκήρυξαν οι εκδόσεις Ίκαρος, η νεαρή Αθηνά κέρδισε το πρώτο βραβείο, ενώ το 1959 έχοντας κατά νου την επιτυχία της Αγκάθα Κρίστι, έγραψε ένα αστυνομικό διήγημα το οποίο έστειλε στο περιοδικό Ταχυδρόμος. Το διήγημα δημοσιεύτηκε με εικονογράφηση του Μποστ. Άρχισε έτσι να δημοσιεύει αστυνομικά διηγήματα ενώ την ίδια εποχή έγραψε μια ραδιοφωνική σειρά, και ξεκόνησε να συνεργάζεται με διάφορα έντυπα. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση. Η Αθηνά Κακούρη έχει γράψει αστυνομικά διηγήματα, περισσότερα από δέκα μυθιστορήματα κι έχει τιμηθεί πολλές φορές για το έργο της.

ΤΙΤΛΟΣ: 1821, Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά Κακούρη Εκδόσεις Πατάκη Σελ.: 376 Τιμή: 15,70 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments