Ελλάδα

Δημήτρης Κουφοντίνας: Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Βρετανία για την άδεια – Ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων

Δημήτρης Κουφοντίνας: Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Βρετανία για την άδεια – Ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων
Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι πρέσβεις των ΗΠΑ και Βρετανίας ενοχλήθηκαν από το γεγονός. Οργή από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετωπική σύγκρουση Ντόρας Μπακογιάννη με τον Σταύρο Κοντονή στη Βουλή. Έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού υποδέχθηκε τον ηγέτη της "17Ν" και ο γιος του Νίκου Βούτση, Γιώργος. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα έφτασε στο σπίτι του.

Η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της "17 Nοέμβρη" και τις οικογένειές τους. Αυτό αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter o Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία των ΗΠΑ για την εν λόγω απόφαση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βρετανία, με την Κέιτ Σμιθ να κάνει λόγο για βαθιά απογοήτευση. 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πάιατ εξηγεί ότι σέβεται την ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η απόφαση για τη σημερινή άδεια προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειες τους.

«Ενώνω τη φωνή μου με εκείνες που προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας και εναντιώνονται στην απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να απελευθερώσει έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17 Νοέμβρη. Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στους ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, ωστόσο η συγκεκριμένη άδεια προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

O κ. Πάιατ συνόδεψε την ανάρτησή του με τη φωτογραφία μιας πλακέτας που βρίσκεται στην Αμερικανική πρεσβεία και είναι αφιερωμένη στη μνήμη «όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας στην Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πλακέτα στα θύματα της τρομοκρατίας που χάθηκαν υπηρετώντας την αμερικανική διπλωματική αποστολή, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται πάνω από μια ρήση του Θουκυδίδη.

Η κα Σμιθ έγραψε με τη σειρά της: «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων». 

Το tweet της συνοδεύεται από πλακέτα για τον στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς, που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι σοκαρισμένος που βλέπω το πιστόλι της "17Ν" να βγαίνει από τη φυλακή

Την οργή του για τη χορήγηση αδείας στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε για ανοχή στην ανομία. «Μιλώ ως ένας σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί τον μεγαλύτερο τρομοκράτη, έναν αμετανόητο δολοφόνο, το "πιστόλι" της "17Νοέμβρη" να βγαίνει από τη φυλακή» είπε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο γεμάτο μίσος λόγο του κ. Κουφοντίνα.

«Γεννιέται ένα ερώτημα. Δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας; Επί της αρχής είμαστε υπέρ της λογικής των αδειών υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι προϋποθέσεις. Να έχει δείξει μεταμέλεια και διάθεση επανένταξης. Ο Κουφοντίνας δηλώνει αμετανόητος. Είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Καλεί νέους ανθρώπους να γίνουν δολοφόνοι. Αυτό επιβραβεύουμε σήμερα; Ζητώ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως εδώ δεν μιλάμε για μία δικαστική απόφαση αλλά για μία απόφαση διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη χειρότερη συγκυρία που θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η απόφαση, όπου, όπως είπε, η ανομία και η βία είναι σε έξαρση. Αναφερόμενος στους πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως στα Εξάρχεια δημιουργείται νέα γενιά τρομοκρατών. «Κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν αυτήν την πραγματικότητα. Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Ομάδες τραμπούκων υπό την ανοχή της κυβέρνησης απειλούν και τρομάζουν. Ο αρχηγός του Ρουβίκωνα σήμερα χαρακτήρισε τον Κουφοντίνα ως τον μεγαλύτερο Έλληνα επανάσταση. Ως πότε θα συνεχίσετε να υποβαθμίζετε αυτές τις πράξεις; Κανείς δεν έπιασε απ’ ευθείας το πιστόλι. Πρώτα ξεκινάς από τα μυαλά, τα πρότυπα, τις ιδέες, μετά στις μολότοφ, και μετά στο καλάσνικοφ. Ως πότε θα θεωρείτε αυτά τα σημάδια ακίνδυνα;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ασκώντας στη συνέχεια έντονη κριτική στον υπουργό Παιδείας για τον οποίο είπε πως πριν μερικές μέρες εγκάλεσε πρύτανη επειδή καλεί την αστυνομία στο πανεπιστήμιο.

«Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τον Ρουβίκωνα να εγκωμιάζει τον Κουφοντίνα και ασκεί κριτική σε πρυτάνεις; Η κοινωνία απαιτεί μηδενική ανοχή ακόμα και σε αυτούς που εγκωμιάζουν με τα λόγια τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως την ώρα που ο Κουφοντίνας θα κυκλοφορεί με αυτούς που τον εγκωμιάζουν, η σκέψη μας είναι με τις μητέρες, τα αδέρφια, τα παιδιά των θυμάτων του.

«Η δημοκρατία αμύνεται. Ανεκτική δημοκρατία ναι, αδύναμη δημοκρατία όχι. Η ανοχή στους εχθρούς της δημοκρατίας πρέπει να είναι μηδενική. Οφείλουμε να φωνάξουμε ένα βροντερό "ως εδώ"» κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης.

Ντόρα Μπακογιάννη – Σταύρος Κοντονής: Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για την άδεια στον Κουφοντίνα

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή την 48ωρη άδεια  που χορηγήθηκε στον εκτελεστή της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Σταύρο Κοντονή να ανταλλάσσουν βαριές εκφράσεις.

Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης θλιβερό απολογητή του Κουφοντίνα. «Αυτή η παρουσία σας εδώ προβλημάτισε πάρα πολύ, δεν δικαιούστε να παριστάνετε πως δεν ξέρετε. Είμαι μία απλή βουλευτής η οποία αναρωτιέται τι άλλαξε, κύριε Κοντονή, από τότε που ο Κουφοντίνας ζητάει άδειες και δεν τις έπαιρνε με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο. Όσο το θέμα αφορά άλλους, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε μεγάλους λόγους», είπε αρχικά η κυρία Μπακογιάννη.

Και συνέχισε: «Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο απ’ όλα, κ. Κοντονή, είναι η επιλεκτική σας ευαισθησία. Την απόφαση για την Ηριάννα τη στηλιτεύσετε, δεν ήταν δικαστική απόφαση τότε; Περίμενα από εσάς σήμερα να σηκωθείτε πάνω και να πείτε "λυπούμαστε, δεν συμφωνούμε". Να πείτε "εμείς πολιτικά καταδικάζουμε την απόφαση, ασχέτως τι λέει ο νόμος"».

Μάλιστα, η κυρία Μπακογιάννη προχώρησε ακόμα περισσότερο και μίλησε για παρεάκι των συλλογικοτήτων του Ρουβίκωνα και του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε, γιατί όλο το παρεάκι με τις συλλογικότητες, τον Ρουβίκωνα και τα λοιπά είμαστε όλοι ένα και τα καλύπτουμε. Όταν είναι να καταδικάσετε έναν άνθρωπο που σκότωσε 11 ανθρώπους, κρύβεστε, κύριε Κοντονή. Αίσχος».

Σταύρος Κοντονής: Λέτε ανακρίβειες και ψέματα

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι λυπάται για την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη και ότι η κυβέρνηση ουδέποτε επιδοκίμασε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε έστερξε ως συμπαραστάτης σε τέτοιες καταστάσεις.

«Καταδικάσαμε πάντα αυτές τις ενέργειες και αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα. Λέτε ανακρίβειες και ψέματα στη Βουλή, κυρία Μπακογιάννη, και μάλιστα διανθίζετε τον λόγο σας ότι δήθεν εμείς υποστηρίζουμε ενέργειες άλλων των οποίων έχουμε πέσει θύματα. Όλα αυτά που είπατε σας τα επιστρέφουμε και είναι κρίμα για ένα τέτοιο ζήτημα εσείς να εκτρέπεστε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς», είπε ο κ. Κοντονής.

Οπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του νωρίτερα είχε αναφερθεί στα όσα έκανε ο Κουφοντίνας κατά τη διάρκεια της δράσης της «17 Νοέμβρη»: «Εγώ ελπίζω ο συγκεκριμένος κρατούμενος να αναλογιστεί και να έχει αναλογιστεί και να έχει μετανιώσει γι’ αυτό το κακό που έκανε πρώτα και κύρια στα θύματα των πράξεών του και στις οικογένειές τους, να έχει αναλογιστεί το κακό που έκανε στους ανθρώπους που στρατολογούσε σε αυτή τη διαδικασία εξόντωσης και θανάτου. Ελπίζω να αναλογιστεί και το κακό που έκανε στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια με αυτή τη δράση, που σκότωναν ανθρώπους πισώπλατα επειδή υπήρχαν πολιτικές ή ιδεολογικές διαφωνίες. Οι πράξεις παραμένουν ειδεχθείς και η χορήγηση της άδειας δεν σημαίνει τίποτα ούτε για τις πράξεις που έκανε, ούτε για το αποτέλεσμα της δίκης».

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω ομιλίας του Σταύρου Κοντονή (απαντούσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη) η κυρία Μπακογιάννη σχολίασε τα λεγόμενα του υπουργού Δικαιοσύνης και εκείνος διέκοψε την ομιλία του και απευθυνόμενος προς τη βουλευτή της ΝΔ είπε «θα έπρεπε να ντρέπεστε».

Και ο γιος του Νίκου Βούτση, Γιώργος, τον υποδέχθηκε έξω από τις φυλακές

Τον Κουφοντίνα, που συνόδευαν η σύζυγός του, Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Έκτορας και η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ, υποδέχθηκαν με συνθήματα γνωστοί και φίλοι του.

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και ο γιος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, Γιώργος Βούτσης

Στη φωτογραφία ο Γιώργος Βούτσης διακρίνεται με το καπέλο, λίγο μετά την έξοδο του Κουφοντίνα, για την 48ωρη άδεια του.

Στο σπίτι του ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Περί τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης έφτασε στο σπίτι του στον Βαρνάβα Αττικής ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο «Λουκάς» της 17Ν, ο οποίος καταδικάστηκε για 11 δολοφονίες, έφτασε στο σπίτι του με όχημα που οδηγούσε η σύζυγος του Αγγελική Σωτηροπούλου μαζί με το γιο του Εκτορα στο πίσω κάθισμα και συνοδευόμενος από οχήματα αλληλέγγυων, οι οποίοι αντέδρασαν μόλις αντελήφθησαν την παρουσία των δημοσιογράφων. Για πολύ λίγο επικράτησε ένταση, όμως η δικηγόρος του Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments