Μάντσεστερ

Μάντσεστερ
Το Μάντσεστερ είναι πόλη της βορειοδυτικής Αγγλίας.

Το Μάντσεστερ αποτελεί μητροπολιτικό δήμο της μητροπολιτικής επαρχίας του Μείζονος Μάντσεστερ (Greater Manchester). Το 2008 ο πληθυσμός της πόλης υπολογιζόταν γύρω στους 464.000 κατοίκους και της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής στους 2.556.000[2]. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο.

Το όνομα Μάντσεστερ προέρχεται από το αρχαίο ρωμαϊκό όνομα Μαμούκιο (Mamucium), αναφερόμενο και ως Μαγκούνιο (Mancunium), όνομα ενός οχυρού τους στη Βρετανία, που έχει, ως όνομα, κελτικές ρίζες. Σε παλαιότερα ελληνικά κείμενα, του 19ου ή των αρχών του 20ού αιώνα, απαντάται με την ονομασία Μαγχεστρία αλλά και Μαγκεστρία.

  • Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν κελτικά φύλα (Βρίγαντες), ενώ τον 1ο αιώνα μ.Χ. οι Ρωμαίοι ίδρυσαν το προαναφερθέν οχυρό.
  • Στις αρχές του 14ου αιώνα απόκτησε τον τίτλο της κωμόπολης (town), ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε τα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης, όπου η πόλη ήταν βιομηχανικό κέντρο της παραγωγής βαμβακερών υφασμάτων.
  • Λίγο αργότερα το Μάντσεστερ έγινε παγκοσμίως το μεγαλύτερο κέντρο εμπορίου βαμβακιού.
  • Το 1853 απέκτησε το καθεστώς της πόλης (city).
  • Το Μάντσεστερ έγινε διεθνώς γνωστό λόγω του ποδοσφαίρου, καθώς είναι η έδρα των ομάδων Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και της μουσικής σκηνής του.
  • Διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και πανεπιστήμια. Βρίσκεται κοντά στην πόλη (και μεγάλο λιμάνι) του Λίβερπουλ.

Μάντσεστερ σχετικές ειδήσεις: