Ελλάδα

Καύσωνας, κινητοποιήσεις και… λόφοι σκουπιδιών

Καύσωνας, κινητοποιήσεις και… λόφοι σκουπιδιών
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεδριάζει για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Το απόγευμα αναμένεται να λάβει αποφάσεις της. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς της Βουλή στις 10:30 το πρωί. Ποιο είναι το plan B της κυβέρνησης.

Για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών της αναμένεται να αποφασίσει η ΠΟΕ- ΟΤΑ σε συνεδρίαση στα αμαξοστάσια αποκομιδής των σκουπιδιών, την ώρα που από σήμερα ξεκινά το πρώτο δυνατό κύμα καύσωνα στη χώρα, με το θερμόμετρο να αγγίζει και τους 43 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ τα σκουπίδια συνεχίζουν να αυξάνονται στους δρόμους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και το απόγευμα να λάβει αποφάσεις της. Για τις 10:30 το πρωί έχουν προαναγγείλει συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή.

Στην περίπτωση που αποφασίσουν να σταματήσουν, θα περάσουν μέρες για να μαζευτούν τα σκουπίδια. Διαφορετικά το πρόβλημα γίνεται τεράστιο και απειλεί πλέον τη δημόσια υγεία και την κοινωνία που ζει μέσα στα σκουπίδια. Ακόμη, όμως, και να αποφασίσουν αναστολή των καταλήψεων και της απεργίας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες τρεις ημέρες κόλασης. 

Κυβέρνηση: Όχι στην επιστράτευση των συμβασιούχων στην καθαριότητα

Η κυβέρνηση παραμένει ουσιαστικά παρατηρητής σε αυτήν την κατάσταση, ειδικά και μετά την άκαρπη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ωστόσο, η κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση και ο καταλογισμός ευθυνών καλά κρατούν. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την ΝΔ ότι εμπλέκεται στην απόφαση για μη αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, τονίζοντας ότι «η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας του κόμματος, άλλαξε την πάγια θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και παρά την αντίθετη εισήγηση δεν ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις».

Από την άλλη, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, αλλά ούτε και την παράδοση μίας δημόσιας και ευαίσθητης υπηρεσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει να χρησιμοποιήσει κάθε λύση που έχει απομείνει, αφού η επιστράτευση των απεργών έχει καταργηθεί δια νόμου από την ίδια την κυβέρνηση. Ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ο στρατός, για να προστατευτεί η δημόσια υγεία από τους λόφους των σκουπιδιών με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40οC.

Ο Μπουτάρης “πάγωσε” τη συμφωνία με ιδιώτη

Ένα βήμα πίσω έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος αποφάσισε να “παγώσει” τη συμφωνία με τον ιδιώτη μέχρι την Κυριακή. Οι εργαζόμενοι δεσμεύτηκαν οτι θα του παραδώσουν την πόλη -εφόσον λήξει η απεργία – μέχρι την Κυριακή όπως ήταν.

“Καμπανάκι” από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά για τα σκουπίδια: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους.

Στην ανακοίνωση αναφέρει μάλιστα ότι τα… βουνά από σκουπίδια σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό για την ύπαρξη βιολογικών κινδύνων. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά προειδοποιεί για την ύπαρξη βιολογικών κινδύνων εξ αιτίας της συσσώρευσης σκουπιδιών εντός και εκτός κάδων απορριμάτων, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας) που περιμένουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό.

Έντομα, τρωκτικά και αδέσποτα ζώα δυνητικά μεταφέρουν λοιμογόνους παράγοντες στο αστικό περιβάλλον. Η απολύμανση των λοιμογόνων εστιών, που έχει ξεκινήσει σε αρκετούς Δήμους, μειώνει σαφώς το πρόβλημα, αλλά μόνο η απομάκρυνση των σκουπιδιών το λύνει οριστικά.

Η μη επίλυση εργασιακών θεμάτων σε τόσο ευαίσθητους τομείς είναι κόλαφος για κάθε κυβέρνηση πόσο μάλλον όταν κινδυνεύει άμεσα η Δημόσια Υγεία.

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους και τουριστικές επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα έκκληση να βρεθεί άμεσα λύση στο μείζον ζήτημα των σκουπιδιών απευθύνει σύσσωμος ο τουριστικός κλάδος και το ίδιο το υπουργείο Τουρισμού.

«Ας σταματήσουμε επιτέλους να πυροβολούμε τα πόδια μας! Δεν το αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία μας!», είναι το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσου, μέσω Τwitter, ενώ και η υπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά δηλώνει ότι «η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πλήττει τον τουρισμό και δυσφημεί τη χώρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments