Μedia

GOT: Πώς η σειρά-έπος έγινε μία από τις ακριβότερες στον κόσμο

GOT: Πώς η σειρά-έπος έγινε μία από τις ακριβότερες στον κόσμο
Πλησιάζει η πρεμιέρα του 7ου κύκλου.

Η σειρά που έχει καθηλώσει κοινό και κριτικούς, η σειρά φαινόμενο, το Game of Thrones επιστέφει αυτήν την Κυριακή, οπότε κάνει πρεμιέρα ο 7ος κύκλος της.

Πρόκειται για μία από τις ακριβότερες παραγωγές και όχι άδικα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. 

Η πρώτη σεζόν της σειράς είχε γυριστεί με μπάτζετ 60 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 6 εκατ. ανά επεισόδιο. αφού για τη σειρά-υπερπαραγωγή του HBO οι συντελεστές της ταξίδεψαν στη Βόρεια Ιρλανδία, στη Μάλτα και στη Σκωτία, όπου κατασκευάστηκαν ολόκληρες πόλεις, κάστρα και στρατόπεδα!

Μέχρι να φτάσουμε στην περσινή, έκτη σεζόν, το μπάτζετ είχε εκτοξευτεί στα 100 εκατ. δολάρια, 10 εκατ. ανά επεισόδιο. Και για την έβδομη σεζόν που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή, το κόστος παρέμεινε περίπου ίδιο, αλλά για επτά επεισόδια αντί για δέκα όπως οι προηγούμενες. Μιλάμε για 14,3 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο, ποσό που σπάει κάθε τηλεοπτικό ρεκόρ. Ξεπερνάει ακόμη και το «The Crown» του Netflix, για τη ζωή της Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας, που κόστισε 13 εκατ. ανά επεισόδιο – αν και με 10 επεισόδια παραμένει η ακριβότερη σειρά όσον αφορά το συνολικό μπάτζετ.

Εκτός όμως από το υψηλό κόστος, η επιτυχία της σειράς, που αποτελεί παγκόσμια μανία, οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις τεράστιες προσπάθειες της παραγωγής. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι έχει μελετηθεί και η μικρότερη λεπτομέρεια. Για την πολύπλοκη γλώσσα των Ντοθράκι, αυτή που ακούγεται στη σειρά, το ΗΒΟ προσέλαβε τον γλωσσολόγο Ντέιβιντ Πίτερσον, ο οποίος ενσωμάτωσε στο σενάριο τη φανταστική γλώσσα. Η παραγωγή της σειράς ήθελε να πλάσει μια αληθοφανή διάλεκτο για τους Ντοθράκι, η οποία αποτελείται από λεξιλόγιο 2.500 λέξεων και συγκεκριμένους κανόνες γραμματικής, και γι’ αυτό απευθύνθηκε στον γλωσσολόγο, ο οποίος δουλεύει στη σειρά από το 2009.

Το κόστος της σειράς, που υπολογίζεται στα 60 εκατ. δολάρια για τα επεισόδια της πρώτης σεζόν, συγκρίνεται άνετα με αυτό μιας κινηματογραφικής παραγωγής καθιστώντας την, παρέα με το «Rome», του ίδιου καναλιού μία από τις ακριβότερες σειρές που έγιναν ποτέ για την τηλεόραση.

Υψηλά κέρδη και για τους πρωταγωνιστές της σειράς

Οι πρωτοκλασάτοι σταρ της σειράς αμείβονταν με 300.000 δολάρια ανά επεισόδιο για τις σεζόν πέντε και έξι. Πρόκειται για τους Εμίλια Κλαρκ (Ντενέρις Ταργκάριεν), Κιτ Χάρινγκτον (Τζον Σνόου), Πίτερ Ντίνκλατζ (Τίριον Λάνιστερ), Νικολάι Κόστερ-Βάλνταου (Τζέιμι Λάνιστερ) και Λίνα Χέντεϊ (Σέρσεϊ Λάνιστερ). Για την έβδομη και όγδοη σεζόν έκλεισαν νέα συμφωνία που θα τους εξασφαλίζει 1,1 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο.

Βέβαια οι σεζόν αυτές θα έχουν λιγότερα επεισόδια και, με τον ρυθμό που πεθαίνουν οι χαρακτήρες της σειράς, κάποιοι θα εγκαταλείψουν πριν το φινάλε. Ωστόσο, χάρη σε μια σειρά από μπόνους που σχετίζονται με τα δικαιώματα προβολής της σειράς σε 170 χώρες και τις επαναλήψεις, το κέρδος των πέντε βασικών πρωταγωνιστών ανά επεισόδιο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2,6 εκατ. δολάρια!

Το ίδιο ισχύει και για τη Β’ κατηγορία πρωταγωνιστών, που επίσης πήρε γερή αύξηση χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθούν τα ποσά. Εδώ ανήκουν οι Μέισι Γουίλιαμς (Άρια Σταρκ), Σόφι Τέρνερ (Σάνσα Σταρκ) και άλλοι που δεν κατονομάζονται από το HBO. Ανάμεσά τους, πάντως, ήταν και η Νάταλι Ντόρμερ (Μάρτζερι Ταϊρέλ) που μας αποχαιρέτησε – μαζί με αρκετούς άλλους – στο «εκρηκτικό» φινάλε της περασμένης σεζόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments