Ελλάδα

Μετράει “πληγές” η Κως – Αγωνία για τον τουρισμό

Μετράει “πληγές” η Κως – Αγωνία για τον τουρισμό
Για κύμα φυγής από το νησί κάνουν λόγο τα ξένα ΜΜΕ - Ψύχραιμοι οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού -Προειδοποιήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας -Παπαζάχος: Μετασεισμοί έως 6 Ρίχτερ θα ακολουθήσουν στην Κω.

Την εικόνα ότι δεκάδες Βρετανοί τουρίστες εγκαταλείπουν την Κω που χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό, μεταφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δίνοντας κυρίως βαρύτητα στην κατάσταση που επικρατεί στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού.

Ωστόσο, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της Κω έχουν διαφορετική εικόνα, είναι ψύχραιμοι και μιλούν για μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό. 

Daily Mail: Φεύγουν οι Βρετανοί απ’ το νησί

Όπου φύγει – φύγει για τους Βρετανούς τουρίστες που παραθερίζουν στην Κω κι έζησαν στο πετσί τους το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής "Daily Mail". Εικόνες με εκατοντάδες Βρετανούς επιβάτες να στοιβάζονται έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Κω με τις αποσκευές τους έχουν ανέβει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. 

Το αεροδρόμιο του νησιού είναι ανοιχτό, αλλά το προσωπικό ….δίνει προτεραιότητα στις πτήσεις άφιξης, επισημαίνει το δημοσίευμα. Στο ίδιο δημοσίευμα, η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail" αποκαλύπτει ότι ο τουριστικός πράκτορας "Thomson " δεν επιστρέφει τα χρήματα σε όλους όσοι θέλουν να ακυρώσουν στο παρά πέντε τις διακοπές τους στην Κω. 

Ο 51χρονος Βερτανός Γκάρι Τέιλορ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι χάνει το ποσό των τριών χιλιάδων λιρών μετά την άρνηση του ταξιδιωτικού πράκτορα Thomson να επιστρέψει τα χρήματα που είχε προπληρώσει για να να επισκεφθεί μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του στη Κω. 

Κι ενώ η Κως μετρά τις πληγές της, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, εκείνοι που ταξιδεύουν προς ή από την Κω ή την Αλικαρνασσό συμβουλεύονται να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρείες ή τους φορείς εκμετάλλευσης διακοπών τους για να ελέγξουν την κατάσταση των πτήσεων και των ξενοδοχείων.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί όσους βρίσκονται στην Κω και την Αλικαρνασσό να προσέχουν μετασεισμούς και να συμβουλεύονται τις τοπικές αρχές και τα ξενοδοχεία σχετικά με τις ρυθμίσεις ύπνου και την ασφάλεια, εάν είναι απαραίτητο.

"Πιστεύεται ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 8.000 Βρετανοί τουρίστες στο νησί", όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα ανεβάζοντας στην ιστοσελίδα της εικόνες επιβατών που περιμένουν έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κω με τις αποσκευές τους.

 "Το αεροδρόμιο είναι ανοιχτό, αλλά το προσωπικό περιορίζει τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται στο εσωτερικό του κτιρίου λόγω του μικρού μεγέθους του και δίνει προτεραιότητα για είσοδο πτήση ανά πτήση", προσθέτει. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, υπάρχουν "μεγάλες καθυστερήσεις πτήσεων" στο Διεθνή Αερολιμένα της Κω.Την ίδια ώρα, τουριστικοί πράκτορες, συμπεριλαμβανομένου του Thomas Cook, λένε ότι "λειτουργούν κανονικά" και δεν έχουν ακυρώσει διακοπές.

Τι λένε οι τουριστικοί φορείς της Κω

Όσον αφορά την εικόνα που έχουν οι τουριστικοί πράκτορες για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, η κυρία Μαροπούλου από το τουριστικό γραφείο Tigaki Tours, που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι και κάνει λόγο για μεγάλη ζημιά, που δεν μπορεί το Blue Star να προσεγγίσει στο λιμάνι. Προβλήματα παρατηρούνται, όπως εξηγεί η κυρία Μαροπούλου, στη σύνδεση του νησιού με την Τουρκία, αφού στο αεροδρόμιο καταστράφηκε το κτίριο ελέγχου των διαβατηρίων και για τον λόγο αυτό ημερήσιες εκδρομές προς την Τουρκία έχουν ακυρωθεί.

Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί, με τη γενικότερη ωστόσο εικόνα να είναι αυτή της ψυχραιμίας και της ομαλότητας. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το επόμενο διάστημα θα φανεί αν υπάρξουν ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από το εξωτερικό προς το νησί.

Παπαζάχος: Μετασεισμοί έως 6 Ρίχτερ θα ακολουθήσουν στην Κω

Ο σεισμός της Κω δεν διαφοροποιείται από τον πρόσφατο σεισμό της Λέσβου και από άλλους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ίδια περιοχή, καθώς πρόκειται για ακόμη έναν επιφανειακό σεισμό, που σημειώνεται σε σχετικά μικρά βάθη (10-15 χλμ), δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το μέγεθος του σεισμού της Κω, όπως εκτιμάται από το σύνολο μετρήσεων των σεισμογράφων, υπολογίζεται στους 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. «Μιλάμε για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού. Είναι ένα μεγάλο ρήγμα, μήκους 50χλμ» σημείωσε και θύμισε τον μεγάλο σεισμό από το ίδιο ρήγμα, το 1933, μεγέθους 6,8 βαθμών, που είχε αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, όπως και του 1941 και του 1968, μεγέθους 6 βαθμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments