Νίκος Φίλης

Νίκος Φίλης
Ο Νίκος Φίλης είναι Έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο Μεσολογγίτης δικηγόρος και πολιτευτής Αριστοτέλης Φίλης (ο οποίος είχε αντιμετωπίσει διώξεις κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου).Υπήρξε φοιτητής στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα βιολιού.Αργότερα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία συνεργαζόμενος με πληθώρα ραδιοφωνικών σταθμών (Flash, Βήμα FM, ΕΡΑ 4, Πόλις), εφημερίδων (Επικαιρότητα και Εποχή) και περιοδικών (Αντί και Ο Πολίτης). Παράλληλα ήταν συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας του Ελληνικού Τύπου. Από το 2008 μέχρι το 2015 κατείχε τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας Αυγή. Διετέλεσε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών καθώς και του διοικητικού συμβουλίου του μορφωτικού ιδρύματος του σωματείου Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του οργανώθηκε στον χώρο της Αριστεράς, ενώ ανέπτυξε πολιτική δράση και κατά τα φοιτητικά του χρόνια όντας δραστήριο μέλος του φοιτητικού κινήματος. Παράλληλα, διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού). Μετά τη διάσπαση του κόμματος συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά και το 1989 προσχώρησε στον Συνασπισμό,

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθήνας συγκεντρώνοντας 16.344 ψήφους. Εξελέγη εκ νέου κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι οποίες διεξήχθησαν με λίστα και τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και διατήρησε αυτό το αξίωμα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου του 2016. Επανεξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 2019.

Άρνηση Γενοκτονίας των Ποντίων

Στις 2 Νοεμβρίου 2015 μιλώντας στην εκπομπή Στον Ενικό του STAR με τον Νίκο Χατζηνικολάου υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων, σύμφωνα με την αυστηρά επιστημονική έννοια του όρου, αλλά αιματηρή εθνοκάθαρση». Αυτή η άποψη του προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των ποντιακών οργανώσεων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του ετέρου κυβερνητικού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι ζήτησαν την αποπομπή του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Παράλληλα, πλήθος πολιτικών, Ποντίων καλλιτεχνών και πολιτών χαρακτήρισαν τον υπουργό ανιστόρητο. Αντιθέτως, οι δηλώσεις του αντιμετωπίστηκαν θετικά από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Υπουργικό έργο

  • Κατά την διάρκεια της θητείας του Νίκου Φίλη μειώθηκαν οι ώρες του δημοτικού από 7 καθημερινώς σε 6, ενώ στο γυμνάσιο οι 35 διδακτικές ώρες την εβδομάδα έγιναν 32, ορίστηκε η γραπτή εξέταση των μαθητών του γυμνασίου σε πέντε μαθήματα (Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Ιστορία, Φυσική) σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι μαθητές εξετάζονταν στο τέλος της χρονιάς σε πάνω από δεκατρία μαθήματα, μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο από 3 εβδομαδιαίως σε 2, επιμηκύνθηκε το διδακτικό έτος έως τις 31 Μαΐου και σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια χωρίστηκε σε 2 τετράμηνα αντί για 3 τρίμηνα, ενώ αναδιαρθρώθηκε το πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά σε όλες τις τάξεις(έκδοση νέων εγχειριδίων προς αντικατάσταση των προηγουμένων).
  • Τον Μάρτιο του 2018, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη διδασκαλία των Θρησκευτικών επί υπουργίας Φίλη.

Νίκος Φίλης σχετικές ειδήσεις:

  • Νίκος Φίλης: «Η κυβέρνηση είναι εντελώς γυμνή στο χώρο της εκπαίδευσης»

    Νίκος Φίλης: «Η κυβέρνηση είναι εντελώς γυμνή στο χώρο της εκπαίδευσης»

    Νίκος Φίλης: Στα εκπαιδευτικά ζητήματα και στην αυξημένη αποχή των εκπαιδευτικών από την ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖA.

    Νίκος Φίλης: «Η κυβέρνηση είναι εντελώς γυμνή στο χώρο της εκπαίδευσης»
  • Ηλεκτρονικές εκλογές εκπαιδευτικών: Στο 90% η αποχή – Βολές αντιπολίτευσης στην Κεραμέως

    Αποχή 90% στης ηλεκτρονικές εκλογές για τους εκπαιδευτικούς - Επίθεση αντιπολίτευσης στην Κεραμέως

    Ηλεκτρονικές εκλογές εκπαιδευτικών: Γύρισαν την πλάτη οι εκπαιδευτικοί στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την πραγματοποίηση εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια με ψηφιακές διαδικασίες. 90% του συνόλου των εκπαιδευτικών απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις είχαν πάρει η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και όλες οι παρατάξεις.

    Ηλεκτρονικές εκλογές εκπαιδευτικών: Στο 90% η αποχή – Βολές αντιπολίτευσης στην Κεραμέως
  • ΣΥΡΙΖΑ: Τη Δευτέρα ή δεν θα υπάρχουν μάσκες στα σχολεία ή θα διανεμηθούν λιγότερες

    ΣΥΡΙΖΑ: Τη Δευτέρα ή δεν θα υπάρχουν μάσκες στα σχολεία ή θα διανεμηθούν λιγότερες

    ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικά τι δηλώνουν οι τομεάρχες Παιδείας τους ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη.

    ΣΥΡΙΖΑ: Τη Δευτέρα ή δεν θα υπάρχουν μάσκες στα σχολεία ή θα διανεμηθούν λιγότερες
  • Φίλης προσφυγόπουλα: Το τεστ κορωνοϊού που απαιτείται σκοπό έχει να τα αποκλείσει από την εκπαίδευση

    Φίλης: Το τεστ κορωνοϊού που ζητάει το υπουργείο μόνο από τα προσφυγόπουλα σπέρνει αποκλεισμό και ρατσισμό

    Φίλης προσφυγόπουλα: Την απόφαση του υπουργείου να ζητάει αρνητικό τεστ κορωνοϊού μόνο από τα παιδιά των προσφύγων, στηλιτεύει ο πρώην υπουργός Παιδείας κάνοντας λόγο για πρακτικές ρατσισμού και αποκλεισμού.

    Φίλης προσφυγόπουλα: Το τεστ κορωνοϊού που απαιτείται σκοπό έχει να τα αποκλείσει από την εκπαίδευση
  • Κεραμέως Φίλη: «Αν ήταν στο χέρι σας θα αφήνατε τα παιδιά στο σκοτάδι»

    Κεραμέως σε Φίλη: «Αν ήταν στο χέρι σας θα αφήνατε τα παιδιά στο σκοτάδι»

    Κεραμέως Φίλη: Σκληρή απάντηση της υπουργού Παιδείας στον Νίκο Φίλη για «έκθετη υπουργό» μετά τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για Θρησκευτικά και διαγωγή στα σχολεία.

    Κεραμέως Φίλη: «Αν ήταν στο χέρι σας θα αφήνατε τα παιδιά στο σκοτάδι»
  • Φίλης άνοιγμα σχολείων: Δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής επιστροφή αν δεν υπάρξει «αραίωση» των μαθητών

    Φίλης: Η κυβέρνηση για την εκπαίδευση δεν έχει λύση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος

    Φίλης άνοιγμα σχολείων: Σε συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών, ενώ τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ακούγονται καθώς είναι οι ειδικοί για το θέμα.

    Φίλης άνοιγμα σχολείων: Δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής επιστροφή αν δεν υπάρξει «αραίωση» των μαθητών
  • Σχολεία άνοιγμα: Σε αντιπαράθεση Κεραμέως – Φίλης για τα νέα μέτρα

    Κόντρα Κεραμέως με Φίλη για τα σχολεία - «Πείτε υπεύθυνα αν συμφωνείτε με τα μέτρα»

    Σχολεία άνοιγμα: Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυρία Κεραμέως επανέλαβε ότι ο μέσος όρος μαθητών στην επικράτεια είναι 17 μαθητές.

    Σχολεία άνοιγμα: Σε αντιπαράθεση Κεραμέως – Φίλης για τα νέα μέτρα
  • ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία με Αίγυπτο: Μέσα από διαφωνίες κατέληξε στο «παρών

    ΣΥΡΙΖΑ: Εσωτερικές διαφωνίες για τα εθνικά θέματα - Συσπείρωση γύρω από το «παρών»

    ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία με Αίγυπτο: Διαφορετικές απόψεις εκφράζονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την γραμμή που πρέπει να κρατήσει η Κουμουνδούρου στα εθνικά θέματα. Κοινός τόπος βρέθηκε στην συνεδρίαση της ΚΟ με την υιοθέτηση του παρών στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

    ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία με Αίγυπτο: Μέσα από διαφωνίες κατέληξε στο «παρών
  • Νίκος Φίλης: Πόσο brainstorming χρειάστηκε το υπουργείο Παδείας για να καταλήξει σ’ αυτό το «μπάχαλο»

    Νίκος Φίλης: Πόσο brainstorming χρειάστηκε το υπουργείο Παδείας για να καταλήξει σ’ αυτό το «μπάχαλο»

    Νίκος Φίλης: Σε άρθρο του για το άνοιγμα των σχολείων ο τομεάρχης για ζητήματα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει όλα αυτά που δεν έγιναν και καλεί την κ. Κεραμέως «έστω και την ύστατη στιγμή να ανταποκριθεί στο καθήκον της ξεκινώντας από την κοινή σύγκληση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής».

    Νίκος Φίλης: Πόσο brainstorming χρειάστηκε το υπουργείο Παδείας για να καταλήξει σ’ αυτό το «μπάχαλο»