Διεθνή

Νίκος Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών

Νίκος Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών
"Υπάρχει η ταύτιση για την ανάγκη προετοιμασίας μιας νέας προσπάθειας, αφού αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών", αναφέρει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απολογισμό των επαφών, που είχε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κάνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Αφού σημειώνει ότι υπήρξαν πέντε σημαντικές (με γγ του ΟΗΕ, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, πρωθυπουργό Βρετανίας, υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και Κίνας) συναντήσεις σε σχέση με το Κυπριακό, επισημαίνει ότι προκύπτουν δύο δεδομένα.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη το πρώτο αφορά στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. "Υπάρχει η ταύτιση για την ανάγκη προετοιμασίας μιας νέας προσπάθειας, αφού αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών", αναφέρει. Είναι κάτι που προκύπτει από τις συναντήσεις και "φαίνεται να μεταφέρθηκε και από τον πρόεδρο Ερντογάν σε συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη", πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το δεύτερο, σύμφωνα πάντα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι ότι "οι δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά από το Crans – Montana από την Τουρκία περί σχεδίου Β’ ή Γ’ σχετικά με τη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης φαίνεται – πάντοτε σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχαμε – να απομακρύνεται ως στόχος της τουρκικής κυβέρνησης, αφού κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εφικτό".

Αυτή τη στιγμή, τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης, η προτεραιότητα της Τουρκίας φαίνεται να μην είναι το Κυπριακό, καθώς υπάρχουν άλλα θέματα που την απασχολούν. Ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι "πρόκειται για περιφερειακές εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν το δημοψήφισμα στο Βόρειο Ιράκ, το θέμα της Συρίας, αλλά και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, που σίγουρα επηρεάζεται και από την μετεκλογική κατάσταση στην Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στην Αυστρία".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου αποσαφήνισε ότι από τους συνομιλητές τού προέδρου Αναστασιάδη "δεν έγινε επίκληση των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιανουάριο του 2018 ως εμπόδιο για την επανέναρξη των συνομιλιών".

Αναφορικά με το άτυπο έγγραφο του γγ του ΟΗΕ για ζητήματα του μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης ο κ. Χριστοδουλίδης εξηγεί: "Υπάρχουν πτυχές που μας ικανοποιούν και άλλες που δεν μας ικανοποιούν. Γενικά, η προσέγγιση Αθήνας και Λευκωσίας, επί του συγκεκριμένου εγγράφου κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο".

Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν αποκλείει μια νέα προσπάθεια για το Κυπριακό να εκδηλωθεί, εάν και εφόσον η Τουρκία είναι έτοιμη και όταν εκδηλώσει θέσεις που να επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι, δηλώνει, όποτε αρχίσει αυτή η προσπάθεια να έχει προηγηθεί τέτοια προεργασία, που να είναι εφικτό να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα. "Δεν έχουμε την πολυτέλεια νέας αποτυχίας σε καμιά απολύτως περίπτωση", τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments