Οικονομία

ΦΠΑ: Αμείωτος ο συντελεστής για τον καφέ

ΦΠΑ: Αμείωτος ο συντελεστής για τον καφέ
Που αναμένεται να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ εάν εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Παρά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για μείωση του ΦΠΑ, ο συντελεστής σε αναψυκτικά και καφέ δεν αναμένεται να μειωθεί. Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης από το Ζάππειο δημιούργησαν ελπίδες για πιο φτηνό καφέ και αναψυκτικά. Όμως πηγές του υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν πως «ό,τι πίνεται παραμένει με ΦΠΑ 24%».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει πως για τα τρόφιμα, ο συντελεστής του ΦΠΑ θα μειωθεί ξανά στο 13%, μετά από την εκτόξευση του 2015 στο 23%. Οι εξαγγελίες έδωσαν ελπίδες ότι σε αυτόν το συντελεστή θα υπαχθούν και τα ροφήματα, όπως ίσχυε ως το καλοκαίρι του 2015, όταν υπογράφηκε το 3ο Μνημόνιο. Αυτό, όμως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν θα συμβεί.

Τα προϊόντα που επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% είναι: καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, παξιμάδια, κονσέρβες, σνακ, δημητριακά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, φυτικές λιπαρές ουσίες. Αυτά λοπόν έχουν την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η σχετική επιβάρυνση θα συνοδεύει αυτά τα είδη και στην εστίαση, με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%. Δεν θα πρέπει να ξεχνάει, επίσης, κανείς ότι από το 2017 ο καφές επιβαρύνεται για πρώτη φορά και με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments