Οικονομία

EWG: Με το… “στανιό” ακόμα και για τα βραχυπρόθεσμα

EWG: Με το… “στανιό” ακόμα και για τα βραχυπρόθεσμα
Μέχρι και γραπτές εγγυήσεις ζητούν οι θεσμοί από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για τον "μποναμά". "Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της", τονίζουν οι Βρυξέλλες και επιμένουν στον "έκτακτο χαρακτήρα" του βοηθήματος προς τους συνταξιούχους. Νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα.

Σε… ανάσταση λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ελπίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Χθες ο “μποναμάς” Τσίπρα “σκάλωσε” στο EuroWorking Group, κρατώντας έτσι μακριά από την Αθήνα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ενώ αρχικά τα πράγματα φαίνονταν δύσκολα, σαν να είχε επικρατήσει η σκληρή γραμμή του γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνεδρίαση, μπλοκάροντας τη συμφωνία, στη συνέχεια οι πληροφορίες που διέρρεαν άλλαξαν το σκηνικό. 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν αισιόδοξοι για συμφωνία στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση του Οργάνου. Για να επιτρέψει όμως το EWG να προχωρήσει κανονικά ο σχεδιασμός για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θα πρέπει η Αθήνα να παράσχει έγγραφες διαβεβαιώσεις πως το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι πραγματικά έκτακτο και δεν εμπίπτει στον κανόνα “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”.

Ζητήθηκε, λοιπόν, από την ελληνική πλευρά να δηλώσει εγγράφως την προσήλωσή της στους στόχους και τις διαδικασίες που πηγάζουν από το πρόγραμμα και μάλιστα έως σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να δοθεί το σήμα στον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το ξεπάγωμα της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος.

Εφόσον προχωρήσουν όλα βάσει αυτού του σχεδίου, θα συγκληθεί το συμβούλιο των διευθυντών του ESM, πριν το τέλος της εβδομάδας, για να δώσει το ΟΚ στις διαδικασίες για τα βραχυπρόθεσμα.

Ειδάλλως, η Αθήνα και το οικονομικό επιτελείο θα κάνουν Χριστούγεννα με το βλέμμα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. 

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το ότι ζητούνται έγγραφες διαβεβαιώσεις για ένα βοήθημα, το οποίο η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως έχει προσωρινό χαρακτήρα, δείχνει το κλίμα που επικρατεί απέναντι στη χώρα μας.

Α.Α.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments