People

Κέιτ Μίντλετον: Από commoner σε αγαπητό πρόσωπο της μοναρχίας

Κέιτ Μίντλετον: Από commoner σε αγαπητό πρόσωπο της μοναρχίας

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Οι σπουδές και η γνωριμία της με τον Γουίλιαμ, η σχέση της με τον Τύπο, η δημόσια εικόνα της και η νέα μάχη που καλείται να δώσει.

Τη γνωρίζαμε όλοι ως ένα από τα πρόσωπα πρώτης γραμμής της βρετανικής μοναρχίας. Μία γυναίκα πολυφωτογραφημένη, πολυσυζητημένη, σε θέση με ισχύ και επιρροή. Αμέτρητα τα άρθρα για το πώς  η  είναι η Κέιτ Μίντλετον (ή πριγκίπισσα Κάθριν πια) σαν σύζυγος του διαδόχου του θρόνου, σαν μητέρα, σαν ακτιβίστρια.

Άλλα τόσα για τον ρόλο της σε συγκρούσεις στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας. Πιο πρόσφατα η απουσία της από τα δημόσια πράγματα, σε συνδυασμό με μία «πειραγμένη» φωτογραφία που ανέβασε η ίδια στα social media και προκάλεσε σάλο, είχαν πυροδοτήσει δεκάδες σενάρια φαντασίας και θεωρίες συνωμοσίας.

Από χθες όμως η Κέιτ Μίντλετον, πέρα από όλα τα παραπάνω, είναι μία γυναίκα, που δίνει μια πολύ προσωπική μάχη με τον καρκίνο – όσο και εάν θέλησε να μοιραστεί κάποια στοιχεία για αυτή με την κοινή γνώμη.

Χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης, με εγκάρδιες ευχές ανάρρωσης καταφθάνουν στο Παλάτι από απλό κόσμο, μέλη της βασιλικής οικογένειας και αξιωματούχους, μετά το βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο η πριγκίπισσα της Ουαλίας αποκάλυψε ότι είναι στα αρχικά στάδια χημειοθεραπείας για μια απροσδιόριστη μορφή καρκίνου.

Η αποκάλυψη έγινε μαζί με ένα αίτημα για «λίγο χρόνο, χώρο και ιδιωτικότητα» όσο ολοκληρώνει τη θεραπεία της και ήταν εν μέρει μια προσπάθεια να δώσει τέλος σε φήμες και εικασίες, που είχαν πια βγει εκτός ορίων από τότε που το παλάτι ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η Κέιτ, 42 ετών, είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά και δεν πραγματοποιούσε δημόσιες εμφανίσεις για αρκετούς μήνες.

Η πρόσφατη επίσημη οικογενειακή φωτογραφία – που είχε υποστεί εμφανή ψηφιακή επεξεργασία – αν και είχε όπως φαίνεται στόχο να καθησυχάσει το κοινό ότι όλα βαίνουν καλώς, έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Ήταν ένα σπάνιο λάθος για την πριγκίπισσα, παρατηρεί το Associated Press, το οποίο και παρουσιάζει την ιστορία της από τότε που «συστήθηκε» ως η ντροπαλή «κοινή – θνητή», που έγινε το κορίτσι του Γουίλιαμ,  έως τη λαμπερή νεαρή μητέρα που, περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο της βασιλικής μοναρχίας – πλην την πριγκίπισσας Νταϊάνα, ενίσχυσε τη δημοτικότητα και την απήχηση της βρετανικής μοναρχίας.

Από commoner… πριγκίπισσα

Η Κέιτ Μίντλετον είναι το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά που μεγάλωσαν σε μια εύπορη γειτονιά στην κομητεία Μπέρκσαϊρ, δυτικά του Λονδίνου. Οι Μίντλετον δεν έχουν αριστοκρατικό υπόβαθρο και ο βρετανικός Τύπος συχνά αναφερόταν στην Κέιτ ως μια «commoner» (κοινή) που εισέρχεται στη βασιλική οικογένεια.

Η Κέιτ φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο Marlborough College και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews στη Σκωτία, όπου γνώρισε τον Γουίλιαμ γύρω στο 2001. Η σχέση τους έγινε δημόσια όταν φωτογραφήθηκαν μαζί σε διακοπές για σκι στην Ελβετία το 2004. Η Κέιτ αποφοίτησε το 2005 με πτυχίο στην ιστορία της τέχνης και μια εκκολαπτόμενη σχέση με τον πρίγκιπα.

Η σχέση αγάπης – μίσους με τον Τύπο

Το 2005, οι δικηγόροι της Κέιτ ζήτησαν από τα βρετανικά ταμπλόιντ να την αφήσουν ήσυχη, λέγοντας ότι οι φωτογράφοι εισέβαλαν στην ιδιωτική της ζωή. Αυτό δεν εμπόδισε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για τη σχέση της με τον Γουίλιαμ, ούτε τους αιχμηρούς τίτλους που την αποκαλούσαν «Waity Katie» όταν το ζευγάρι χώρισε για λίγο το 2007.

Ο γάμος του ζευγαριού το 2011 πυροδότησε ένα επίπεδο βασιλικής μανίας που δεν έχει παρατηρηθεί από τον γάμο του τότε Πρίγκιπα Κάρολου και της Λαίδης Νταϊάνα Σπένσερ το 1981.

Μετά την κάλυψη του γάμου το ζευγάρι αποσύρθηκε σε μια σχετικά ήσυχη ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην επαρχία της Ουαλίας για δύο χρόνια, ενώ ο Γουίλιαμ ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία.

Αλλά η διαμάχη των βασιλικών με τον Τύπο ήρθε ξανά στο προσκήνιο το 2012, όταν ο Γουίλιαμ και η Κέιτ μήνυσαν ένα γαλλικό περιοδικό για δημοσίευση φωτογραφιών της πριγκίπισσας, που τραβήχτηκαν ενώ το ζευγάρι έκανε διακοπές σε μια ιδιωτική βίλα στη νότια Γαλλία.

Έκτοτε η σχέση με τον Τύπο ήταν μάλλον αγαστή. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα δημοσιεύματα ήταν ιδιαίτερα θετικά. Η ίδια φρόντιζε εξάλλου να βγάζει μία πολύ προσεγμένη, χωρίς υπερβολές δημόσια εικόνα, εστιάζοντας στην οικογένεια και στο φιλανθρωπικό έργο που είχε αναλάβει στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Η πίεση των μέσων ενημέρωσης στην Κέιτ μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό όταν ο Πρίγκιπας Χάρι παντρεύτηκε τη Μέγκαν Μαρκλ το 2018 και το κριτικό βλέμμα των ταμπλόιντ στράφηκε στην Αμερικανίδα ηθοποιό. Οι εφημερίδες συχνά απεικόνιζαν τη Μέγκαν ως την πρωτοεμφανιζόμενη νεοφερμένη στο βασιλικό ίδρυμα, σε αντίθεση με την αξιόπιστη, σταθερή Κέιτ, και αγαπημένη των πρωτοσέλιδων με τα κομψά ντυσίματα και το φωτογενές χαμόγελό της.

Το δημόσιο πρόσωπο της Κέιτ

Η Κέιτ σπάνια αποκάλυπτε τις σκέψεις της δημόσια, αν και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση ως ομιλήτρια για θέματα πρώιμης εκπαίδευσης για μικρά παιδιά. Το 2021, έδειξε ότι είχε κάποιο ταλέντο ως ερμηνεύτρια, εκπλήσσοντας το κοινό με χριστουγεννιάτικα τραγούδια στο πιάνο της.

Η μητρότητα της έδωσε τη δυνατότητα να σφυρηλατήσει μια νέα, πιο ελεγχόμενη σχέση με τα μέσα ενημέρωσης. Το 2015, όταν ο πρωτότοκος της Κέιτ και του Γουίλιαμ, πρίγκιπας Τζορτζ, ήταν 2 ετών, το ζευγάρι έκανε έκκληση στους δημοσιογράφους να σταματήσουν να βγάζουν ανεπίσημες φωτογραφίες του. Είπαν ότι ήθελαν τα παιδιά τους να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο «φυσιολογική» ζωή.

Έκτοτε, η οικογένεια παραχωρεί η ίδια επίσημες φωτογραφίες των τριών παιδιών τους – του 10χρονου Τζορτζ, της 8χρονης Σάρλοτ και του 5χρονου Λούις – για να σηματοδοτήσουν σημαντικές ημερομηνίες και ορόσημα όπως γενέθλια και επίσημες γιορτές.

Από το Λονδίνο στην εξοχή και στα σενάρια για την υγεία της

Το 2022, η οικογένεια μετακόμισε από το Παλάτι του Κένσινγκτον στο κεντρικό Λονδίνο σε ένα εξοχικό σπίτι κοντά στο Κάστρο του Ουίνδσορ, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την επιθυμία τους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε σχετική ιδιωτικότητα.

Όλα πήγαιναν καλά έως τον Ιανουάριο, όταν οι αξιωματούχοι του παλατιού ανακοίνωσαν ότι η Κέιτ νοσηλεύτηκε για χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά. Είπαν ότι δεν θα εμφανιστεί για δημόσιες αρραβώνες μέχρι το Πάσχα.

Η επεξεργασμένη φωτογραφία

Η απόφασή της να κρατήσει ιδιωτικές τις λεπτομέρειες πυροδότησε φρενίτιδα στα social media. Η δημοσίευση μιας φωτογραφίας για τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας στη Βρετανία, η οποία αποσύρθηκε αργότερα από το Associated Press και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία λόγω ανησυχιών σχετικά με την ψηφιακή επεξεργασία που είχε υποστεί, γέννησε νέα ερωτήματα και σενάρια.

Το λάθος αυτό άφησε και πάλι τη Βρετανία διχασμένη σχετικά με τις απόψεις τους σχετικά με το πόση ιδιωτική ζωή δικαιούνται οι βασιλιάδες.

Η ανακοίνωση της διάγνωσης

Θέλοντας προφανώς να δώσει τέλος στη φρενίτιδα σεναρίων και σχολίων, αποφάσισε να πει η ίδια τι έχει συμβεί με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, την παραγωγή του οποίου ανέλαβαν τα BBC Studios.

«Είμαι καλά και γίνομαι πιο δυνατή κάθε μέρα εστιάζοντας στα πράγματα που θα με βοηθήσουν να θεραπευτώ- στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μου.

Το να έχω τον Γουίλιαμ στο πλευρό μου είναι επίσης μεγάλη παρηγοριά και επιβεβαίωση. Όπως και η αγάπη, η υποστήριξη και η καλοσύνη που μου έχουν δείξει τόσοι πολλοί από εσάς. Σημαίνει τόσα πολλά και για τους δυο μας», είπε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments