Nέα της αγοράς

PMI: Η κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ

PMI: Η κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Business Daily

Ο τελικός δείκτης PMI της S&P Global για τη μεταποίηση σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε μηνών στο 48,8 τον Ιανουάριο από το 47,8 του Δεκεμβρίου

Η κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ μετριάστηκε και πάλι τον περασμένο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν και η πτώση της ζήτησης μετριάστηκε, οδηγώντας σε αύξηση της αισιοδοξίας.

Ο τελικός δείκτης PMI της S&P Global για τη μεταποίηση σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε μηνών στο 48,8 τον Ιανουάριο από το 47,8 του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Παρασκευή και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, κατέγραψε 48,9, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο και βελτίωση από το 47,8 του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ήταν η όγδοη συνεχόμενη μέτρηση κάτω του 50.

“Παρόλο που οι κατασκευαστές της ευρωζώνης συνέχισαν να αναφέρουν πτώση της παραγωγής και επιδείνωση του βιβλίου παραγγελιών τον Ιανουάριο … η εικόνα είναι σημαντικά πιο φωτεινή από τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, ενόψει του χειμώνα”, δήλωσε ο Κρις Γουιλιάμσον, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global.

“Όχι μόνο ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής έχει μετριάστει τώρα για τρεις συνεχόμενους μήνες, αλλά και η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για το επόμενο έτος έχει επίσης εκτοξευθεί υψηλότερα τους τελευταίους τρεις μήνες”.

Ένας δείκτης που μετρά τις νέες παραγγελίες κινήθηκε πιο κοντά στο όριο του νεκρού σημείου και τα εργοστάσια αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων με ταχύτερο ρυθμό. Αυτό αντανακλάται στο δείκτη μελλοντικής παραγωγής, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 58,2 τον Ιανουάριο από 53,8, σε υψηλό 11 μηνών.

Η ευρωζώνη εξασφάλισε ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, καταφέρνοντας να αποφύγει την ύφεση, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν διευρύνθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat την Τρίτη, ξεπερνώντας τις προσδοκίες που υπήρχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 0,1%.

Η υπεραπόδοση αυτή σημειώθηκε παρά το υψηλό κόστος ενέργειας και την άνοδο των επιτοκίων που επιβάρυναν την οικονομία.

Αν και ο δείκτης τιμών εισροών του PMI μειώθηκε τον περασμένο μήνα, ο δείκτης που αντανακλά τις τιμές παραγωγής αυξήθηκε ελαφρώς – αλλά παρέμεινε σταθερά κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών.

Αυτό θα είναι πιθανότατα ευπρόσδεκτο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι αγωνίζονται να φέρουν τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα αναμένεται να διαμορφώθηκε στο 9,0% τον περασμένο μήνα, οπουδήποτε κοντά στον στόχο του 2%.

Αύριο Πέμπτη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να ανακοινώσουν άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων της Τράπεζας και να την ακολουθήσουν με άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments