Μπαρτσελόνα

Μπαρτσελόνα
Η Μπαρτσελόνα ή Μπάρσα είναι ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα τη Βαρκελώνη της Καταλωνίας και ιδρύθηκε το 1899. Η Μπάρσα βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τη συγκομιδή επίσημα αναγνωρισμένων διεθνών τροπαίων μαζί με την αιγυπτιακή Αλ-Αχλί (αμφότερες έχουν από 20 τίτλους), πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης που έχει 25 και μπροστά από τις Μίλαν και Μπόκα Τζούνιορς που ακολουθούν με 18.

Η Μπαρτσελόνα ή Μπάρσα είναι ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα τη Βαρκελώνη της Καταλωνίας και ιδρύθηκε το 1899. Η Μπάρσα βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τη συγκομιδή επίσημα αναγνωρισμένων διεθνών τροπαίων μαζί με την αιγυπτιακή Αλ-Αχλί (αμφότερες έχουν από 20 τίτλους), πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης που έχει 25 και μπροστά από τις Μίλαν και Μπόκα Τζούνιορς που ακολουθούν με 18. Χρησιμοποιώντας ως έδρα το γήπεδο Καμπ Νου, το οποίο αντικατέστησε το 1957 το Καμπ ντε Λες Κορτς, η επονομαζόμενη «Μπλαουγκράνα» έχει κατακτήσει συνολικά μέχρι το 2019:

  • 26 Πρωταθλήματα
  • 30 Κύπελλα Ισπανίας
  • 13 Σούπερ Καπ Ισπανίας
  • 5 Τσάμπιονς Λιγκ
  • 5 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ
  • 4 Κύπελλα Κυπελλούχων
  • 3 Κύπελλα Εκθέσεων  και
  • 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

Στις 22 Οκτωβρίου του 1899 ο Ζοάν Γκαμπέρ (Χάνς Γκάμπερ) τοποθετηθεί μια διαφήμιση στο Λος Deportes δηλώνοντας την επιθυμία του να σχηματίσει μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μια θετική απάντηση οδήγησε σε μια συνάντηση στο Χιμνάσιο Σολέ (Gimnasio Solé) στις 29 Νοεμβρίου. Έντεκα παίκτες ακολούθησαν, ο Βάλτερ Βιλντ (Walter Wild, ο πρώτος διευθυντής του συλλόγου), ο Λουίς Ντόσο, ο Μπερτομέου Τεράδας, ο Ότο Κουνζλ, ο Ότο Μάιερ, ο Ενρίκ Ντουκάλ, ο Περέ Καμπότ, ο Κάρλες Πουγιόλ, ο Ζοζέπ Λομπέτ, ο Τζον Πάρσονς και ο Ουίλιαμ Πάρσονς, οπότε και ιδρύθηκε η Φουτ-Μπολ Κλουμπ Μπαρσαλόνα (Foot-Ball Club Barcelona).

Η Μπαρτσελόνα είχε ένα επιτυχημένο ξεκίνημα στα περιφερειακά και εθνικά κύπελλα, ενώ μετείχε στο Πρωτάθλημα της Καταλωνίας (Campionat de Catalunya) και στο Κόπα ντελ Ρέι (Copa del Rey), χάνοντας με 1–2 από την Μπισκάγια στον τελικό. Ο Ζοάν Γκαμπέρ έγινε πρόεδρος του συλλόγου το 1908, βρίσκοντας την ομάδα με οικονομικά προβλήματα καθώς είχε να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Καταλονίας από το 1905. Ο πρόεδρος του συλλόγου, σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις μεταξύ 1908 και 1925, πέρασε 25 χρόνια συνολικά στο τιμόνι. Ένα από τα κύρια επιτεύγματα του ήταν ότι κατάφερε ώστε η Μπάρσα ν’ αποκτήσει το δικό της γήπεδο και να δημιουργηθούν έτσι σταθερά έσοδα.

Στις 14 Μαρτίου του 1909 η ομάδα μετακόμισε στο Καμπ ντε λα Ιντούστρια (Camp de la Indústria), ένα γήπεδο με χωρητικότητα 8.000 θεατών. Για να γιορτάσει το νέο περιβάλλον του, ο σύλλογος πραγματοποίησε διαγωνισμό λογότυπου για το επόμενο έτος. Ο Κάρλες Κομαμάλα (Carles Comamala) κέρδισε το διαγωνισμό, καθώς και η πρότασή του έγινε το έμβλημα που ο σύλλογος εξακολουθεί να χρησιμοποιεί – με κάποιες μικρές αλλαγές – έως και σήμερα.

Λόγω της ιστορίας της η Μπαρτσελόνα έχει καταστεί ένας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της Καταλονίας, ρόλος σφυρηλατημένος στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο ως απαρέγκλιτη πολιτική και κοινωνική δέσμευση που τονίζεται από το σύνθημα του συλλόγου “més que un club”. Τόσο εντός όσο και εκτός Ισπανίας, ο σύλλογος δεν σταμάτησε ποτέ να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους διανοούμενους της Αριστεράς ως σύμβολο αμφισβήτησης του αυταρχισμού και υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Έχει μακρόχρονη αντιπαλότητα με την Ρεάλ Μαδρίτης, την ομάδα της πρωτεύουσας και κατά πολλούς κύριου εκφραστή του ισπανικού κατεστημένου. Οι μεταξύ τους αναμετρήσεις, γνωστές ως «Ελ Κλάσικο» (El Clásico), συχνότατα καθορίζουν την κατάληξη του πρωταθλήματος της χώρας τους. Ταυτόχρονα, οι δύο αυτές ομάδες είναι, μαζί με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, οι μοναδικές που έχουν συμμετάσχει σε όλες τις σεζόν της Πριμέρα Ντιβισιόν από την ίδρυσή της.

Μπαρτσελόνα σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 32