Τεχνολογία

Reddit: “Ναι” υπήρξε ρωσική προπαγάνδα στις αμερικανικές εκλογές

Reddit: “Ναι” υπήρξε ρωσική προπαγάνδα στις αμερικανικές εκλογές
Εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, παραδέχεται το Reddit.

Το Reddit έγινε το πιο πρόσφατο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που παραδέχεται ότι προπαγάνδα από τη Ρωσία κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα/ ιστοσελίδα του κατά τις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η παραδοχή αυτή έρχεται μετά από δημοσιεύματα της ιστοσελίδας The Daily Beast σχετικά με τη δραστηριότητα μιας ρωσικής «φάρμας τρολ» (troll farm) στο Reddit.

Ο συνιδρυτής Στιβ Χάφμαν είπε ότι «μερικές εκατοντάδες λογαριασμοί» έχουν κλείσει λόγω υποψιών περί ρωσικής προέλευσης. Σε σχετικό blogpost του έκανε λόγο για «έμμεση προπαγάνδα» η οποία είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί και εμποδιστεί – και για αυτό αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα. 

«Για παράδειγμα, ο λογαριασμός Twitter @TEN_GOP πλέον είναι γνωστό ότι ελεγχόταν από Ρώσο πράκτορα. Τα tweets του ενισχύθηκαν από χιλιάδες χρήστες του Reddit, και δυστυχώς, από όσο μπορούμε να πούμε, αυτοί οι χρήστες είναι κυρίως Αμερικανοί και φαίνονται να προωθούν ακούσια ρωσική προπαγάνδα».

«Πιστεύουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε ως Αμερικανοί είναι η ίδια μας η δυνατότητα να διακρίνουμε την πραγματικότητα από τις ανοησίες, και αυτό είναι ένα φορτίο που σηκώνουμε όλοι. Μακάρι να υπήρχε μια λύση αρκετά απλή, όπως η απαγόρευση όλης της προπαγάνδας, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Μεταξύ της αλήθειας και της φαντασίας υπάρχουν χιλιάδες αποχρώσεις του γκρι».

Όπως αναφέρει το BBC, ο λογαριασμός @TEN_GOP φαινόταν να ελέγχεται από ρεπουμπλικάνους στο Τενεσί, και ανέβαζε υλικό υπέρ του Τραμπ και θεωρίες συνωμοσίας, καθώς και εμφανώς ψεύτικες ειδήσεις.

Η έρευνα του Daily Beast δεν υπέδειξε πάντως ευθεία στήριξη προς κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο ή άποψη, και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο στόχος των Ρώσων ήταν να προκαλέσει και να διχάσει τους Αμερικανούς στο Ίντερνετ και κατ’επέκταση στον έξω κόσμο.

Σύμφωνα με την Washington Post, το Reddit είναι πλέον πολύ πιθανό να τεθεί και αυτό στο «μικροσκόπιο» των ερευνών σχετικά με τη χρήση των social media κατά τις εκλογές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments