Nέα της αγοράς

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου από Σεπτέμβριο για αύξηση των νέων δανείων

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου από Σεπτέμβριο για αύξηση των νέων δανείων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Αγώνα δρόμου για ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης

Αγώνα δρόμου για ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης

Αγώνα δρόμου για ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης στις επιχειρήσεις, προσδοκώντας να μην συνεχιστεί το φαινόμενων των πρόωρων αποπληρωμών δανείων, θα κάνουν οι τράπεζες από τον Σεπτέμβριο, προωθώντας ακόμη πιο «επιθετικά» τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Η άνοδος των επιτοκίων που έφερε κύμα πρόωρων αποπληρωμών δανείων από επιχειρήσεις με αποθέματα ρευστότηταςστοίχισε στις τράπεζες, καθώς παρά την αύξηση των νέων δανείων, δεν μπόρεσαν να δείξουν μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου καθαρή πιστωτική επέκταση (δηλ. οι νέες εκταμιεύσεις να υπερβαίνουν τις αποπληρωμές δανείων). Αν και οι πρόωρες αποπληρωμές ήταν ηπιότερες στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου σε σχέση με το πρώτο, δεν είναι βέβαιο ότι οι αποπληρωμές δεν θα συνεχιστούν και ακόμη λιγότερο σίγουρο ότι ο τελικός απολογισμός στο τέλος του έτους θα είναι θετικός για την καθαρή πιστωτική επέκταση.

Ήδη, όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο insider.gr, οι τράπεζες τοποθετούν χαμηλότερα τον πήχη για την καθαρή πιστωτική επέκταση στις επιχειρήσεις από αυτήν που υπολόγιζαν έξι μήνες πριν, για το σύνολο του 2023. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των τραπεζών, οι νέες καθαρές εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων αναμένονται φέτος στα 5 – 6 δισ. ευρώ από προηγούμενη εκτίμηση για ποσό 7 – 8 δισ. ευρώ.

Πράγμα που σημαίνει ότι σε μια χρονιά με αδιαμφισβήτητη συνέχιση της αύξησης των χορηγήσεων, οι οποίες υποστηρίζονται αφενός από την υψηλή ρευστότητα των τραπεζών, αφετέρου από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το τελικό καθαρό αποτέλεσμα στις νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων μείον τις αποπληρωμές παλαιών, θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν επίσης ότι οι πρόωρες αποπληρωμές έρχονται μετά από μία χρονιά (2022) κατά την οποία η ζήτηση για νέα δάνεια ήταν εκρηκτική λόγω της απότομης ανόδου του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός αύξησε κατακόρυφα τις τιμές των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να χρειάζονται διπλάσια κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την παραγωγή τους. Φέτος, ωστόσο, υπήρξε πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών (έστω και αν αυτό δεν αποτυπώθηκε στην τιμή του τελικού προϊόντος), με αποτέλεσμα οι ανάγκες των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης να έχουν υποχωρήσει στο 60%.

Οι χαμηλότερες νέες καθαρές εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων, πάντως, δεν αναιρούν το γεγονός ότι και φέτος η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις θα κινηθεί σε υψηλούς ρυθμούς, με το δεδομένο μάλιστα ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά (το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3%, το ΙΟΒΕ στο 2,4% και το ΔΝΤ στο 2,6%). Οδηγός της επιχειρηματικής πιστωτικής επέκτασης θα είναι οι εκταμιεύσεις δανείων για επενδυτικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα δάνεια του Ταμείου ανεβάζουν συνεχώς ταχύτητα, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν συμβασιοποιήσει ήδη περίπου 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με τραπεζικό δανεισμό 1 δισ. ευρώ, οδηγούν σε σύνολο χρηματοδοτούμενων επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ, από τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα. Ενέργεια, τουρισμός, logistics, βιομηχανία, υποδομές, ναυτιλία, εμπόριο θα πρωταγωνιστήσουν και φέτος στις νέες δανειοδοτήσεις των τραπεζών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments