Τροχός της Τύχης

Τροχός της Τύχης
Ο Τροχός της Τύχης είναι ο τίτλος ελληνικού τηλεπαιχνιδιού που προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση από την 1η Ιανουαρίου του 1990 μέχρι σήμερα από διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και με διαφορετικούς παρουσιαστές.

Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής μεταδόθηκε τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 1990 κατά την δεύτερη μέρα λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού ANT1. Στο πρώτο Special επεισόδιο αυτό, ως παίκτες συμμετείχαν οι τραγουδιστές Λευτέρης Πανταζής, Πωλίνα και Αλέξια. Το παιχνίδι ξεκίνησε με παρουσιαστή τον γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό Γιώργο Πολυχρονίου. Σύμφωνα με τη “βίβλο” του παιχνιδιού, ο κεντρικός παρουσιαστής έχει δίπλα του μία συμπαρουσιάστρια που βρίσκεται στον πίνακα των γραμμάτων και βοηθά στην εξέλιξη του παιχνιδιού, τους παίκτες και τον παρουσιαστή. Η πρώτη συμπαρουσιάστρια του Πολυχρονίου ήταν το μοντέλο Στέλλα Μανωλά, η οποία αποχώρησε στις αρχές του δεύτερου κύκλου και τη θέση της πήρε η επίσης μοντέλο Κρίστα Σταματοπούλου, γνώστη στο ευρύ κοινό μόνο με το μικρό της όνομα.

τις 23 Οκτωβρίου 1992 ο Γιώργος Πολυχρονίου ύστερα από τρεις επιτυχημένες σεζόν παρουσίασης της εκπομπής αποχώρησε, διότι πήρε μεταγραφή στο Mega Channel. Από τις 26 Οκτωβρίου 1992 την παρουσίαση ανέλαβε ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης, με την ίδια συμπαρουσιάστρια. Το 1994 μετά από την παρουσίαση δύο σεζόν του τηλεπαιχνιδιού αποχώρησε και ο δεύτερος παρουσιαστής. Τη σεζόν 1994-1995 την έκτη συνεχόμενη του παιχνιδιού στην ελληνική τηλεόραση την παρουσίαση ανέλαβε ο επίσης ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης, σταθερά μαζί με την Κρίστα.

Τη σεζόν 1997-1998 τα δικαιώματα του παιχνιδιού απέκτησε το Mega Channel για μία μόνο σεζόν. Την παρουσίαση ανέλαβε ο Γιάννης Κουτράκης, ενώ συμπαρουσιάστρια ήταν η Νίκη Κάρτσωνα. Τον Φεβρουάριο του 2015, 17 χρόνια μετά από την τελευταία προβολή του παιχνιδιού, το Star Channel ανακοίνωσε ότι επαναφέρει την εκπομπή. Παρουσιαστής αυτή τη φορά θα ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος -στην τηλεόραση- ραδιοφωνικός παραγωγός Πέτρος Πολυχρονίδης. Στο ρόλο της συμπαρουσιάστριας ήταν το μοντέλο Τζούλια Νόβα -γνωστή από την παρουσία της στην πρωινή εκπομπή που παρουσίαζε ο Μάρκος Σεφερλής στο MEGA. Η εκπομπή ύστερα από απρόσμενα μεγάλη επιτυχία και υψηλά νούμερα τηλεθέασης συνεχίζει ακόμη και σήμερα την προβολή της για έκτη συνεχόμενη σεζόν από το ίδιο κανάλι. Το καλοκαίρι του 2018 η συμπαρουσιάστρια της εκπομπής Τζούλια Νόβα ανακοίνωσε πως αποχωρεί ύστερα από τέσσερις σεζόν παρουσίας στην εκπομπή. Τη σεζόν 2018-2019 τη θέση της πήρε το μοντέλο Ιωσηφίνα Τζουγανάκη, ενώ τη σεζόν 2019-2020 αποχώρησε και πήρε τη θέση της το μοντέλο Βάλια Χατζηθεοδώρου.

  • Ο «Τροχός της Τύχης» βασίζεται στο σχολικό παιχνίδι Κρεμάλα και δημιουργήθηκε το 1975 από τον Μερβ Γκρίφιν για το αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό NBC.
  • Στο παιχνίδι συμμετέχουν τρεις παίκτες οι οποίοι γυρίζουν τον Τροχό.
  • Οι παίκτες επιλέγουν σύμφωνα της αλφαβήτου και κερδίζουν χρήματα ή δώρα.
  • Ο πρώτος παίκτης, που θα βρει την κρυμμένη λέξη ή φράση, κερδίζει όσα χρήματα έχει συγκεντρώσει στον γύρο.
  • Ο παίκτης με τα μεγαλύτερα κέρδη στο βασικό γύρο συμμετέχει στον Τελικό γύρο, όπου έχει την ευκαιρία να αυξήσει τα κέρδη του.
  • Ο «Τροχός Της Τύχης» έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο, καθώς στην αρχική μορφή του έχουν γίνει περισσότερες από 60 διεθνείς προσαρμογές.
  • Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες ανανεώσεις μορφών διεθνώς.
  • Προβάλλεται σε τηλεοπτικά κανάλια σε διάφορες χώρες, όπως το γαλλικό TF1, το τουρκικό Kanal D, το ισπανικό Antena 3 ενώ από το 2016 προβάλλεται σε Πορτογαλία και Κροατία.

Τροχός της Τύχης σχετικές ειδήσεις: