Γιάννης Δραγασάκης

Γιάννης Δραγασάκης
Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι Έλληνας οικονομολόγος, πολιτικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου την 19η Ιανουαρίου 1947. Έχει σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα μαθητικά του χρόνια ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας “Γρηγόρης Λαμπράκης”. Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση ενώ υπήρξε και γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Λονδίνου.

Αργότερα, έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού από την ίδρυσή του. Το 1991 διεκδίκησε την γενική γραμματεία της ΚΕ μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Φαράκου, εκπροσωπώντας την ανανεωτική πτέρυγα του κόμματος, αλλά στην ψηφοφορία έχασε από την Αλέκα Παπαρήγα καθώς συγκέντρωσε 53 ψήφους έναντι των 57 της Παπαρήγα.

Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Συμμετείχε ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Το διάστημα 1994-1999 ήταν μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας. Εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών στις αναμετρήσεις του 1996, ως επιλαχών το 2000 (αντικατέστησε τη Μαρία Δαμανάκη μετά την παραίτησή της), το 2004, το 2007, στις δύο αναμετρήσεις του 2012 και του 2015.

  • Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
  • Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, και εξελέγη βουλευτής επικρατείας.
  • Μετά τις εκλογές, ο Δραγασάκης ανέλαβε, για δεύτερη φορά, καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
  • Στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ανέλαβε και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,θέση που διατήρησε έως τις 9 Ιουλίου 2019.

Γιάννης Δραγασάκης σχετικές ειδήσεις: