Ελλάδα

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 13ης Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 13ης Σεπτεμβρίου
Σαν σήμερα: Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα της 13ης Σεπτεμβρίου.

Σαν σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου. Δείτε ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.

1501: Ο Ιταλός Μιχαήλ Άγγελος αρχίζει την κατασκευή του γλυπτικού του αριστουργήματος, Δαυίδ.1922: Η αυλαία πέφτει στην μικρασιατική εκστρατεία με τη Σμύρνη να παραδίδεται στις φλόγες.1928: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με επιστολή του στον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα τον προσκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη.

1943: Το Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας καταστρέφεται από το βομβαρδισμό της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, Λουφτβάφε.1953: Αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης ο Νικίτα Χρουστσόφ.1971: Η εθνοφρουρά και η πολιτειακή αστυνομία εισβάλλει στο σωφρονιστικό κατάστημα, Άτικα, της Νέας Υόρκης για να καταστείλει την εξέγερση των κρατουμένων.1989: Πραγματοποιείται η μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας κατά του ρατσιστικού καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής (απάρτχαϊντ) με επικεφαλής τον Ντέσμοντ Τούτου.2008: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Νέο Δελχί της Ινδίας προκαλεί το θάνατο 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Γεννήσεις1601: Γιαν Μπρούγκελ ο νεότερος, Φλαμανδός ζωγράφος1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, Έλληνας μαθηματικός, από τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως.1908: Κάρολος Κουν, Έλληνας σκηνοθέτης. Ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης και από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού θεάτρου. Ο επονομαζόμενος Δάσκαλος. 1908: Μέι Κέστελ, Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία χάρισε τη φωνή της στις πασίγνωστες ηρωίδες κινουμένων σχεδίων, Μπέτι Μπου και Όλιν Όιλ.1922: Ούμα Σούμακ, Περουβιανή σοπράνο. Η επονομαζόμενη πριγκίπισσα των Ίνκα. Έλεγαν ότι η φωνή της μπορεί να ραγίσει κρύσταλλα.

1925: Μελ Τορμέ, Αμερικανός τραγουδιστής, ηθοποιός και συνθέτης.1927: Τζανής Τζαννετάκης, Έλληνας πολιτικός και 175ος πρωθυπουργός της Ελλάδας1948: Δημήτρης Νανόπουλος, Έλληνας φυσικός. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Διετέλεσε ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Cambridge, των H.Π.A. Το1989, εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος καθηγητής και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον, Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη.1971: Στέλα ΜακΚάρντνεϊ, Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας – κόρη του Πολ των Μπιτλς

Θάνατοι1991: Τζο Πάστερνακ, Αμερικανός σκηνοθέτης1996: Τουπάκ Σακούρ, Αμερικανός ράπερ, ηθοποιός και ακτιβιστής. Πλήρες όνομα Τούπακ Αμάρου Σακούρ. Το όνομά του προέρχεται από τον αρχηγό της φυλής των Ίνκα. Μεγάλωσε ανάμεσα σε πολλά άτομα που ανήκαν στους Μαύρους Πάνθηρες, όπως η μητέρα του, η οποία τον ανέθρεψε μόνη της, αφού ο πατέρας του είχε εγκαταλείψει την οικογένεια όταν ο Τούπακ ήταν ακόμη σε μικρή ηλικία. Δολοφονήθηκε μετά από ένα αγώνα μποξ του Μάικ Τάισον. Δέχθηκε επίθεση την ώρα που πήγαινε με αυτοκίνητο σε ένα κλαμπ. Η υπόθεση δεν έχει ακόμα εξιχνιαστεί.1997: Γιώργος Μητσιμπώνας, Έλληνας ποδοσφαιριστής, ο οποίος έζασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments