Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς
Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είναι Σουηδός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Ο Ιμπραΐμοβιτς γεννήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας, από Βόσνιο πατέρα και μητέρα από την Κροατία με ρίζες από τα Σκόπια που μετανάστευσαν στη Σουηδία. Μεγαλώνοντας, έπαιξε στις τοπικές ομάδες Μάλμε και ΦΒΚ Μπαλκάν. Αργότερα έγινε μέλος της ομάδας νέων της Μάλμε.  Το 1999, ο Ιμπραΐμοβιτς υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μάλμε ΦΦ, σε ηλικία 18 ετών. Στην πρώτη του σεζόν, η ομάδα υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, τερματίζοντας 13η στο πρωτάθλημα, αλλά ο Ιμπραΐμοβιτς παρέμεινε στην ομάδα. Την επόμενη χρονιά, η ομάδα ανέβηκε ξανά στην πρώτη κατηγορία, με τον Ιμπραΐμοβιτς να σκοράρει 12 φορές. Χάρη στις επιδόσεις, ο προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ κινητοποιήθηκε για την απόκτησή του, χωρίς όμως επιτυχία.

Το καλοκαίρι του 2001, ο ΑΦΚ Άγιαξ δαπάνησε 7,8 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Ιμπραΐμοβιτς, κάνοντάς τον με αυτόν τον τρόπο τον ακριβότερο Σουηδό ποδοσφαιριστή. Ωστόσο, τον πρώτο καιρό δεν είχε ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής με τον κόουτς Αντριάανσε. Από το Νοέμβριο, με νέο προπονητή τον Ρόναλντ Κούμαν κατάφερε να αποκτήσει θέση βασικού στην ομάδα.

Στην πρώτη του χρονιά, ο Ιμπραΐμοβιτς κατέκτησε το νταμπλ στην Ολλανδία. Το 2002 έκανε το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ και το 2003 κατέκτησε το Γιόχαν Κρούιφ Σιλντ. Τη σεζόν 2003-04 κατάφερε να κατακτήσει με τον Άγιαξ το πρωτάθλημα για δεύτερη φορά. Τον Αύγουστο του 2004, σε φιλικό αγώνα μεταξύ της Ολλανδίας και της Σουηδίας, ο Ιμπραΐμοβιτς τραυμάτισε τον συμπαίκτη του στον Άγιαξ και παίκτη της εθνικής Ολλανδίας Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ. Ο Φαν ντερ Φάαρτ τον κατηγόρησε για εσκεμμένη πράξη, αναγκάζοντας τη διοίκηση της ομάδας να αναζητήσει ομάδα για να παραχωρήσει τον Ιμπραΐμοβιτς.

Λίγο πριν το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, η Γιουβέντους απέκτησε τον Ιμπραΐμοβιτς έναντι 19 εκατομμυρίων ευρώ. Γρήγορα πήρε θέση βασικού στην ομάδα, κυρίως λόγω του τραυματισμού του συμπαίκτη του Νταβίντ Τρεζεγκέ. Στην πρώτη του σεζόν με τη Γιουβέντους, σημείωσε 16 τέρματα και κατέκτησε το Ιταλικό πρωτάθλημα. Την επόμενη σεζόν, ο προπονητής της ομάδας, Φάμπιο Καπέλλο, προτίμησε να τον χρησιμοποιήσει σε διαφορετικό ρόλο, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του παίκτη. Παρ’όλα αυτά, κατάφερε και σημείωσε 10 γκολ και έδωσε αρκετές σημαντικές ασίστ. Η Γιουβέντους κατέκτησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρωτάθλημα. Τον Ιούλιο του 2006, λόγω του σκανδάλου Καλτσιόπολι, η Γιουβέντους υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία και της αφαιρέθηκαν τα δύο τελευταία της πρωταθλήματα. Αυτό ανάγκασε πολλούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Ιμπραΐμοβιτς να αποχωρήσουν από την ομάδα

Τον Αύγουστο του 2006, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μεταγράφηκε στην Ίντερ για το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, λίγες μέρες μετά την μεταγραφή του συμπαίκτη του στη Γιουβέντους Πατρίκ Βιεϊρά. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ιμπραΐμοβιτς, ήταν ένα παιδικό όνειρο να παίξει για την Ίντερ. Στο πρώτο του παιχνίδι, πέτυχε ένα γκολ και μοίρασε μία ασίστ. Συνολικά, στη διάρκεια της σεζόν 2006-07 πέτυχε 15 γκολ, βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει το ιταλικό πρωτάθλημα έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια. Η επιτυχία αυτή επαναλήφθηκε και τη σεζόν 2007-08, πετυχαίνοντας 17 γκολ σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος, όπως και την περίοδο 2008-09, όταν αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στη Σέριε Α με 25 γκολ. Ακόμη, με την Ίντερ κατέκτησε δύο Σούπερ Καπ Ιταλίας, το 2006 και 2008. Οι οπαδοί της Ίντερ του έδωσαν το προσωνύμιο «Ίμπρα Κατάμπρα» λόγω των μαγικών του κινήσεων (ασίστ και γκολ).

Μετά από σκληρές και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η Μπαρτσελόνα κατάφερε να αποκτήσει τον Ιμπραΐμοβιτς, προσφέροντας στην Ίντερ 50 εκατομμύρια ευρώ και τον Σαμουέλ Ετό ως αντάλλαγμα, εκτοξεύοντας την αξία της μεταγραφής στα 75 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η μεταγραφή του Ιμπραΐμοβιτς έγινε η δεύτερη πιο ακριβή στον κόσμο, μετά από αυτήν του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης το ίδιο καλοκαίρι. Πάνω από 60.000 κατέκλυσαν το Κάμπ Νου στην παρουσίαση του παίκτη. Στα δύο πρώτα παιχνίδια με τη φανέλα των Καταλανών κατάφερε να κατακτήσει δύο τίτλους, το ισπανικό και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Στη συνέχεια της σεζόν σημείωσε αρκετά σημαντικά γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, μεταξύ άλλων στο Ελ Κλάσικο κόντρα στη Ρεάλ και το Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Στουτγκάρδη. Τελείωσε τη σεζόν 2009-10 έχοντας σκοράρει 16 γκολ στο πρωτάθλημα και έχοντας επιπλέον κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων και το ισπανικό πρωτάθλημα. Αργότερα, το καλοκαίρι του 2010, κατέκτησε για δεύτερη φορά το ισπανικό Σούπερ Καπ. Μετά, μεταγράφηκε στην ιταλική Μίλαν, με την οποία κατέκτησε το Σκουντέτο, σημειώνοντας 14 γκολ.

  • Ο στόχος της μεταγραφής που πραγματοποιήθηκε από τους νέους Άραβες ιδιοκτήτες της Παρί, ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο πλαίσιο της καθιέρωσης της ομάδας στην ελίτ των ευρωπαϊκών συλλόγων, γι’ αυτό και ακολούθησαν και άλλες ηχηρές μεταγραφές οι οποίες πλαισιώνουν τον Ιμπρα-κατάμπρα σε αυτή την νέα εποχή για την Παρί Σεν Ζερμέν.
  • Από το Καλοκαίρι του 2012 όπου και μεταγράφηκε στην Παρί μέχρι και τις αρχές του έτους 2015 έχει πετύχει 93 τέρματα σε 113 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.
  • Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λος Άντζελες Γκάλαξι πριν επιστρέψει στην Μίλαν.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σχετικές ειδήσεις:

  • Μίλαν – Γιουβέντους 4-2

    Η Μίλαν «σταμάτησε» τη Γιουβέντους με εντυπωσιακή ανατροπή

    Μίλαν - Γιουβέντους 4-2: Οι "ροσονέρι" πήραν μεγάλη νίκη με ανατροπή κόντρα στην πρωταθλήτρια Ιταλίας.

    Μίλαν – Γιουβέντους 4-2
  • Καριέρα Ιμπραΐμοβιτς: Φόβοι για πρόωρο τέλος

    Φόβοι για πρόωρο τέλος καριέρας του Ζλάταν

    Καριέρα Ιμπραΐμοβιτς: Ο Σουηδός σούπερ σταρ τραυματίστηκε στη χθεσινή προπόνηση με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο απουσία από τους αγωνιστικούς χώρους, η οποία δεν αποκλείεται να αναγκάσει τον παίκτη να πει βάλει πρόωρο τέλος της καριέρας του.

    Καριέρα Ιμπραΐμοβιτς: Φόβοι για πρόωρο τέλος
  • Ιμπραΐμοβιτς τραυματισμός: Σοκ με τον Σουηδό – Χτύπησε σοβαρά στην προπόνηση

    Σοκ με τον Ιμπραΐμοβιτς - Τραυματίστηκε σοβαρά στην προπόνηση

    Ιμπραΐμοβιτς τραυματισμός: Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στη Μίλαν, αλλά και ανάμεσα στους χιλιάδες φαν του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο Σουηδός σταρ χτύπησε σοβαρά στην προπόνηση της ιταλικής ομάδας.

    Ιμπραΐμοβιτς τραυματισμός: Σοκ με τον Σουηδό – Χτύπησε σοβαρά στην προπόνηση
  • Το MLS [Major League Soccer] έρχεται αποκλειστικά στα κανάλια Novasports

    Το MLS [Major League Soccer] έρχεται αποκλειστικά στα κανάλια Novasports

    Novasports: Οι φίλοι του αμερικάνικου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου θα έχουν τη δυνατότητα κάθε Σαββατοκύριακο να παρακολουθούν έως δύο επιλεγμένους αγώνες

    Το MLS [Major League Soccer] έρχεται αποκλειστικά στα κανάλια Novasports
  • Το χρυσωρυχείο του Instagram

    Το χρυσωρυχείο του Instagram

    Ανάλογα με τα εκατομμύρια των ακολούθων αλλά και τα προϊόντα που προωθούν, πολλοί διάσημοι αυξάνουν το ετήσιο εισόδημά τους μέσω Instagram.

    Το χρυσωρυχείο του Instagram