Τεχνολογία

Google αιγυπτιακά ιερογλυφικά: Με το Fabricius μπορείς να μάθεις το αρχαίο σύστημα γραφής

Google αιγυπτιακά ιερογλυφικά: Με το Fabricius μπορείς να μάθεις το αρχαίο σύστημα γραφής
Google αιγυπτιακά ιερογλυφικά: Η εταιρεία κυκλοφόρησε το νέο εργαλείο «Fabricius», το οποίο δίνει σε όλους τη δυνατότητα να μεταφράσουν τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Η Google γιόρτασε την 221ή επέτειο της ανακάλυψης της Στήλης της Ροζέττας (Rosetta Stone), λανσάροντας ένα νέο εργαλείο ονόματι «Fabricius».

Η Στήλη της Ροζέττας είναι μια πέτρινη πλάκα από γρανοδιορίτη που προέρχεται από τον ναό του Πτολεμαίου Ε’ του Επιφανούς και χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. Η στήλη, σύμφωνα με το techgear, φέρει μια εγχάρακτη επιγραφή σε δύο γλώσσες (αιγυπτιακή και ελληνική) και τρία συστήματα γραφής (ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακή, ελληνική), και θεωρείται κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των Αιγυπτιακών ιερογλυφικών.

Η αρχαία αλφαβήτα της Αιγύπτου διαθέτει πάνω από 700 ιερογλυφικά σύμβολα, όπου το κάθε σύμβολο μπορεί να σταθεί και ως ολόκληρη λέξη ή ήχος, καθιστώντας την αποκρυπτογράφησή τους ιδιαίτερα δύσκολη. Έτσι, η Google ξεκίνησε ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο το οποίο έχει ως σκοπό την αποκωδικοποίηση και τη μετάφραση αρχαίων αιγυπτιακών ιεοργλυφικών, ενός αρχαίου συστήματος γραφής 4.000 ετών.

Αποκωδικοποίησε ιερογλυφικά με τη νέα εφαρμογή της Google 

Έτσι, με αφορμή την επέτειο, η εταιρεία κυκλοφόρησε το νέο εργαλείο «Fabricius» στην υπηρεσία Arts & Culture, το οποίο δίνει σε όλους τη δυνατότητα να μεταφράσουν τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ξεκινάς με ένα μικρό μάθημα ιστορίας για τα ιερογλυφικά, στη συνέχεια δοκιμάζεις το χέρι σου στον σχεδιασμό τους και στη συνέχεια μετατρέπεις δικές σου φράσεις και λέξεις (γράφεις σε Αγγλικά ή Αραβικά) σε ιερογλυφικά κωδικοποιημένα μηνύματα.

Πολύτιμη βοήθεια για τους ειδικούς

Έως τώρα, οι ειδικοί έπρεπε να ψάχνουν χειροκίνητα σε βιβλία για να μεταφράσουν και να αποκωδικοποιήσουν την αρχαία γλώσσα. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία παρέμενε πρακτικά απαράλλαχτη για πάνω από έναν αιώνα. Το Fabricius περιλαμβάνει το πρώτο ψηφιακό εργαλείο το οποίο κυκλοφορεί μάλιστα, ως ανοιχτός κώδικας για να υποστηρίξει περαιτέρω εξελίξεις στη μελέτη των αρχαίων γλωσσών και αποκωδικοποιεί Αιγυπτιακά ιερογλυφικά μέσω εκμάθησης μηχανής.

Και μαθαίνεις και παίζεις!

Να σημειωθεί πως το εν λόγω project υποστηρίζεται από την τεχνολογία μηχανικής μάθησης Cloud AutoML Vision. Παράλληλα, η εφαρμογή περιέχει διάφορα modes, όπως το «learn mode» με το οποίο μπορείς να μάθεις περισσότερα γύρω από τα ιερογλυφικά. Υπάρχει επίσης, το «play mode» με το οποίο ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του μηνύματα χρησιμοποιώντας ιερογλυφικά. Όποιος ενδιαφέρεται να δοκιμάσει αλλά και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Fabricius, μπορεί να πατήσει εδώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments