Διεθνή

ΗΠΑ: Εγκαταλείπουν την UNESCO

ΗΠΑ: Εγκαταλείπουν την UNESCO
Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO και η αποχώρησή τους θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO, έναν από τους πιο σημαντικούς εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς του ΟΗΕ.

Στην σχετική ανακοίνωση του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει ότι η απόφαση της αποχώρησης θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Όπως αναφέρεται, οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν την εμπλοκή τους στον οργανισμό ως κράτος παρατηρητής, προκειμένου να συνεισφέρουν τις απόψεις και την τεχνογνωσία τους στα ζητήματα με τα οποία ασχολείται η UNESCO, όπως η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς και η ελευθερία του Τύπου.

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά την ανησυχία των ΗΠΑ για τις αυξανόμενες καθυστερούμενες οφειλές στην UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον οργανισμό και τη συνεχιζόμενη αντι-ισραηλινή προκατάληψη στην UNESCO» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η επικεφαλής της UNESCO (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως σχετικά από τις ΗΠΑ και υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

Τρεις διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες – που ακύρωσαν τη σημαντική συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της UNESCO το 2011 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να χορηγήσει ο οργανισμός στους Παλαιστινίους πλήρη ένταξη – θα ανακοινώσουν την απόφασή τους τις επόμενες ημέρες. "Δεν είναι επίσημο ακόμα, αλλά είναι αλήθεια", δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

«Η καθολικότητα είναι απαραίτητη για την αποστολή της UNESCO με στόχο την οικοδόμηση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας ενώπιον του μίσους και της βίας, μέσω της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» υπογράμμισε σε ένα δελτίο τύπου η Μπόκοβα.

Η UNESCO δημιουργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1947. Στόχος του Οργανισμού, είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού. 

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια η UNESCO αποτελεί ένα διεθνές κέντρο επικοινωνίας αλλά και εργαστήριο ιδεών στη δημιουργία προτύπων στη συνομολόγηση διεθνών συνθηκών σε πλείστα αναδυόμενα προβλήματα όπως ηθικής τάξης, καθώς και τον σεβασμό και τις κοινές αξίες κάθε πολιτισμού των λαών

Μέλη της UNESCO είναι σχεδόν όλα τα κράτη του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να διακόψουν τη συμβολή τους στον προϋπολογισμό της UNESCO το 2011 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του οργανισμού να αποδεχθεί τους Παλαιστινίους ως πλήρες μέλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments